Цікаво дізнатися, скільки калорій в червоному яблуці. Адже така інформація зайвий раз підтверджує: переваг у смачного фрукта чимало, він не тільки корисний, але і шкідливий для фігури. Яблука варто їсти кожен день, в будь-який час року.
Склад і харчова цінність солодких сортів
В середньому в 100 г яблука міститься:
- рідини у вигляді яблучного соку — більш як 80 г;
- білків — близько 0,25 г;
- моно — і поліненасичених, а також насичених жирів — приблизно 0,15 г;
- вуглеводів, у тому числі у вигляді харчових волокон, сахарози, глюкози, фруктози, крохмалю — майже 15 р.
Додаткові хімічні речовини в складі фрукта — вітаміни, макро — і мікроелементи, яблучна і лимонна органічні кислоти, солі та інші сполуки. Дорослій людині достатньо з’їдати близько 300 г яблук на добу. Завдяки цьому вдасться повністю задовольнити денну потребу в вітамінної рослинній їжі.
Серед солодких сортів яблук багато гідних уваги сортів. «Айдаред» — лідер за вмістом заліза і вітаміну С. В «Медунка» аскорбінової кислоти менше, але ці яблука виділяються дієтичними властивостями. У їх складі оптимальне співвідношення кислот і цукрів. Популярні «Фуджі» радують дуже солодкою м’якоттю. Харчова цінність фрукта знижується при тривалому або неправильному зберіганні. А самий корисний склад у місцевих адаптованих сортів, які вирощують без застосування хімічних засобів.
Скільки калорій в червоному яблуці
Живильні властивості фруктів залежать від часу збору врожаю, умов вирощування, особливостей періоду зберігання плодів. Найбільше впливає на калорійність сортова приналежність. Приблизна поживна цінність яблук «Ред Делішес», «Джонатан», «Джонаголд» і «Мельба» — 45 ккал, «Айдаред» і «Макінтош» -48 ккал, «Фуджі» — 70 ккал.
На цей показник впливає багато факторів:
- Калорійність червоного яблука вище, ніж у жовтого або зеленого.
- Водянисті плоди не такі поживні. Адже у них менше вуглеводів, білків і жирів.
- Енергетична цінність кислуватих сортів нижче, ніж у більш солодких різновидів.
У середньому калорійність 100 г свіжих червоних яблук становить від 40 до 60 ккал. Вага дрібного плоду близько 150 р, в ньому приблизно 70 ккал. Якщо вибрати великий фрукт солодкого сорту, то в 1 шт. може виявитися більше 200 калорій.
У їжу вживають не тільки свіжі яблука, але і різні страви на їх основі:
- При запіканні калорійність не змінюється. Але якщо в процесі приготування додатково використовувати цукор або мед, то поживність збільшується приблизно в 2 рази.
- У 100 г сушених плодів калорій набагато більше, ніж у свіжих. Залежно від сорту в сухофруктах приблизно 200-250 ккал.
- Самі ситні страви на основі яблук — різні джеми, конфітюри, варення. Енергетична цінність 100 г такого солодкого ласощі понад 240 ккал.