Калорійність борщу з м’ясом і пісного, як зменшити або збільшити кількість калорій у страві

У цій статті розглянемо калорійність борщу — самого популярного страви країн колишнього СРСР. Рецептів приготування цього супу безліч, розберемося в харчової цінності найпопулярніших варіацій першого страви. А також дізнаємося, як можна підвищити або знизити вміст ккал на порції.

Калорійність м’ясного і пісного борщу

Калорійність борщу багато в чому залежить від того, який вид м’яса використовується для його створення. Розглянемо зміст ккал в 100 грамах улюбленого супу при різних варіантах його приготування.

Першим ділом розберемо страву на яловичому бульйоні. Простий підрахунок калорій, потрібно розглянути кожен продукт, скласти результати.

На 100 г ккал:

  • яловичина — 250;
  • буряк — 43;
  • морква — 32;
  • цибуля ріпчаста — 40;
  • картопля — 77;
  • паста томатна — 82;
  • капуста білокачанна — 25;
  • олія соняшникова — 884.

Тепер розрахуємо кількість калорій за масою взятого для варіння продукту:

  • мясо 300 г — 750;
  • буряк 100 г — 43;
  • морква 50 г — 16;
  • цибулю 25 г — 10;
  • картопля 100 г — 77;
  • паста томатна 25 г (столова ложка без гірки) — 20,5;
  • капуста 300 г — 75;
  • масло 50 г — 442.

У солі, перці і воді калорій немає. Складаємо кількість калорій, і отримуємо в підсумку 1433,5 ккал. У загальній складності ми взяли продуктів на 950 г, в 100 г з них буде 150 ккал, але ми не кладемо в тарілку тільки густу складову супу, а разом з бульйоном. Тому калорійність борщу з яловичиною на 100 м в середньому 70-100 ккал.

Борщ з куркою:

  • грудка куряча — 165 ккал на 100 г;
  • інші інгредієнти ті ж.

Розраховуємо калорії:

  • м’ясо птиці 300 г — 495 ккал;
  • масло 50 г — 442;
  • буряк 100 г — 43;
  • цибулю 25 г — 10;
  • морква 50 г — 16;
  • картопля 100 г — 77;
  • томатна паста 25 р — 20,5;
  • капуста білоголова 300 г — 75.

Підсумовуємо ккал, отримуємо 1178,5 калорій на 950 грам продукту. А це 124 ккал на 100 г В 100 грамах борщу на курячому бульйоні буде 60-80 ккал.