Немає, напевно, такої людини, якій би мандарини не нагадували про новорічні свята. Вживаючи смачний фрукт, практично ніхто не замислюється про його користь, хімічному складі і вже тим більше про те, скільки калорій в мандарині. Мало, хто знає, що батьківщиною цитрусового вважається Китай, однак зараз зустріти його можна практично в будь-якій країні. Завдяки цьому фрукт навряд чи вже вийде назвати екзотичним.
Скільки калорій в мандарині
Плануючи вживати цитрус, не забувайте, що до його складу входять такі компоненти, як сахароза, глюкоза і фруктоза. Незважаючи на це, калорійність мандарина не така вже й висока. На сьогоднішній день фахівцями розроблена спеціальна мандаринова дієта, за допомогою якої можна трохи знизити свої вагові показники.
Зверніть увагу, дієта, в основі якої лежать мандарини, підходить далеко не кожному. Цитрус вважається потужним алергеном і нерідко викликає алергічні реакції.
Калорійність фрукта безпосередньо залежить від того, в якому вигляді його вживати:
- Свіжі мандарини. На 100 грамів продукту доводиться 33 ккал. В середньому 1 шт. фрукта важить від 30 до 100 грамів, отже, кількість споживаних калорій буде змінюватись від 12 до 38 одиниць. Під час переробки цитруса в організмі витрачається велике значення енергії, в результаті чого кількість отриманих калорій буде мати негативний показник. Зверніть увагу, що енергетична цінність вказана мандарина з шкіркою.
- Мандарини в сушеному вигляді. В процесі сушіння фрукти стають більш солодкими, що призводить до підвищення рівня калорій. У 100 грамах продукту близько 230 ккал. Для дієтичного харчування такий продукт не підходить.
- Свіжовичавлений мандариновий сік – для приготування використовується тільки м’якоть. Його калорійність практично нічим не відрізняється від свіжих плодів. В 100 г продукту міститься 38 ккал.
Хімічний склад і харчова цінність
Як і в інших цитрусових, у складі мандарина міститься велика кількість вітаміну С. Даний компонент не тільки зміцнює імунітет, але і прискорює загоєння ран, а також служить відмінною профілактикою порожнини рота від запальних процесів.
На 88 % цитрусові складаються з води. На харчові волокна припадає 1,9 %, білки – 0,8 %, жири – 0,2 %, вуглеводи – 7,5 %.
Фахівцями було відзначено велику кількість флавоноїдів в мандарині. Саме вони усувають вільні радикали, які позбавляють від зашлакованості організму. Вітамін В1 відповідає за обмінні процеси, сприяє омолодженню організму і відновленню клітин.
Також варто згадати, що до складу плодів входять:
- вітаміни групи А;
- клітковина;
- вітамін Р;
- органічні кислоти;
- мінеральні солі;
- пектин;
- глікозиди;
- фітонциди.