У цій статті розглянемо калорійність борщу — самого популярного страви країн колишнього СРСР. Рецептів приготування цього супу безліч, розберемося в харчової цінності найпопулярніших варіацій першого страви. А також дізнаємося, як можна підвищити або знизити вміст ккал на порції.
Калорійність м’ясного і пісного борщу
Калорійність борщу багато в чому залежить від того, який вид м’яса використовується для його створення. Розглянемо зміст ккал в 100 грамах улюбленого супу при різних варіантах його приготування.
Першим ділом розберемо страву на яловичому бульйоні. Простий підрахунок калорій, потрібно розглянути кожен продукт, скласти результати.
На 100 г ккал:
- яловичина — 250;
- буряк — 43;
- морква — 32;
- цибуля ріпчаста — 40;
- картопля — 77;
- паста томатна — 82;
- капуста білокачанна — 25;
- олія соняшникова — 884.
Тепер розрахуємо кількість калорій за масою взятого для варіння продукту:
- мясо 300 г — 750;
- буряк 100 г — 43;
- морква 50 г — 16;
- цибулю 25 г — 10;
- картопля 100 г — 77;
- паста томатна 25 г (столова ложка без гірки) — 20,5;
- капуста 300 г — 75;
- масло 50 г — 442.
У солі, перці і воді калорій немає. Складаємо кількість калорій, і отримуємо в підсумку 1433,5 ккал. У загальній складності ми взяли продуктів на 950 г, в 100 г з них буде 150 ккал, але ми не кладемо в тарілку тільки густу складову супу, а разом з бульйоном. Тому калорійність борщу з яловичиною на 100 м в середньому 70-100 ккал.
Борщ з куркою:
- грудка куряча — 165 ккал на 100 г;
- інші інгредієнти ті ж.
Розраховуємо калорії:
- м’ясо птиці 300 г — 495 ккал;
- масло 50 г — 442;
- буряк 100 г — 43;
- цибулю 25 г — 10;
- морква 50 г — 16;
- картопля 100 г — 77;
- томатна паста 25 р — 20,5;
- капуста білоголова 300 г — 75.
Підсумовуємо ккал, отримуємо 1178,5 калорій на 950 грам продукту. А це 124 ккал на 100 г В 100 грамах борщу на курячому бульйоні буде 60-80 ккал.