Якщо говорити про калорійності ролів «Філадельфія», то вона становить всього 168 ккал на 100 р. У другого популярного варіанту «Каліфорнія» цей показник вийшов трохи вище – 176 ккал на 100 г продукту.
Буває, що в якості начинки для популярного японського страви використовується навіть смажена свинина, яловичина, курка. Так, для ролів під назвою «Цезар» беруться шматочки зарумяненной в олії птиці, сир і трохи свіжого зеленого салату. Тут показник складе понад 180 ккал на 100 р.
Більше всього на калорійність ролів впливає наявність у страві сиру. Наприклад, до їх складу часто входить м’який сирний сир. Але якщо одні кухаря лише злегка промащують цим молочним продуктом водорості, інші додають буквально його величезні порції. Це дійсно покращує смак страви, але у такому разі калорійність ролів може значно збільшуватися. Про цьому потрібно пам’ятати, котрі худнуть.
Важливий і метод обробки головних м’ясних і рибних інгредієнтів для ролів. Наприклад, деякі кухарі обсмажують креветки для начинки у великій кількості масла з часником або навіть готують у фритюрі. Користь ролів з такими добавками значно скоротиться, а калорійність, навпаки, збільшиться.
Подібні частування заборонені під час дієти.
Це ж стосується і суші, вони зазвичай покриваються великою кількістю жирного соусу або засипаються тертим сиром.
Добова норма споживання страв
До сьогоднішнього дня фахівці так і не прийшли до єдиної думки, скільки ролів можна з’їдати в добу. Одні стверджують, що максимальна порція – 20-25 шт. в день, інші, що – 3-4 шт. Наприклад, ендокринологи відзначають, що надмірна захопленість ролами може негативно вплинути на стан щитовидної залози. Адже у водоростях, які обов’язково входять до складу страви, міститься велика кількість йоду. А вживання його в таких обсягах дає велике навантаження на щитоподібну залозу.
За підрахунками експертів деякі види ролів в 1 шт. містять близько 90 мкг йоду, коли його добова норма становить 150 мкг. Тому не варто вживати таке частування занадто часто, інакше проблем з щитовидною залозою не уникнути. Краще рішення – не робити суші і роли своїм повсякденним блюдом, а ласувати ними час від часу, з’їдаючи за раз по 1-2 порції, це 8-16 шт.