Скільки калорій в вареній картоплі, харчова цінність, корисні властивості картоплі

Не всі знають, скільки калорій в вареної картоплі, хоча ми вживаємо її практично кожен день. Яка харчова цінність цього продукту, в чому його користь, а коли він може заподіяти шкоду?

Хімічний склад і харчова цінність

Зазвичай страви з вареної картоплі подають разом з маслом і зеленню. Картопля може бути зварений у мундирі, бути молодим, відвареною цілком в очищеному вигляді.

В картоплі, відвареному звичайним способом в трохи підсоленій воді, містить 2 г білків, 0,4 г жирів і 16,7 г вуглеводів (на 100 г продукту).

У молодій ж картоплі на 100 грам продукту міститься вже 2,3 г білків, 0,66 г жирів і 13 г вуглеводів. Варена в мундирі картоплю більш поживний і містить 2,36 г білка, 0,2 г жирів і 15,4 г вуглеводів.

Пюре картопляне з маслом буде містити на 100 грам продукту 2 г білка, 4 г жиру, 15 г вуглеводів.

Скільки калорій в вареної картоплі

Калорійність вареної картоплі відрізняється від способу приготування коренеплоду. Багато вважають, що відварну картоплю – це дуже калорійне, тому що ситно. Насправді просто відварений коренеплід містить всього лише 85 ккал на 100 р.

Скільки ккал в вареної картоплі в мундирах? Калорійність цієї страви теж досить низька – всього лише 90 ккал. Молода відварна картопля без шкірки містить і того менше кілокалорій – лише 65.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Вміст вітамінів і мікроелементів в бульбах культури вивчено вже давно. В цей продукт входять численні елементи хімічної таблиці.

Особливо цінний картопля високим вмістом вітамінів групи В. Присутній у продукті також вітаміни С та Н. Причому аскорбінової кислоти в картоплі набагато більше, ніж в багатьох фруктах.

Дивіться також:  Скільки калорій в смаженій картоплі, харчова цінність страви, як знизити калорійність при смаженні

Міститься в коренеплодах і велика кількість таких цінних і неймовірно корисних речовин, як фолієва кислота і ряд інших амінокислот. Багато в картоплі і мінералів, таких як калій, магній, фосфор і багатьох інших. Присутні в бульбах і хром, ванадій, йод, кремній. І, звичайно ж, в картоплі дуже багато крохмалю.

Корисні властивості для організму

Завдяки багатому вмісту корисних речовин картоплю можна назвати навіть цілющим. Його рекомендують для стимуляції мозкової діяльності. Цей коренеплід має здатність знижувати показники холестерину. Варену картоплю показаний при багатьох хворобах ШКТ, так як він абсолютно не дратує слизові оболонки.

При порушеннях в обміні речовин продукт надає лікувальну дію, так як нейтралізує агресивна дія кислот. Величезна кількість мікроелементів у складі картоплі надає зміцнюючу дію на імунітет і запобігає розвитку захворювань нирок.

У бульбах міститься значна кількість калію, що сприяє очищенню організму від шлаків і зміцненню серцевого м’яза. Калій виводить солі і зайву рідину.

Дуже часто картопля включають в меню оздоровчих дієт завдяки високому вмісту калію. Картоплю радять варити при гіпертонії, атеросклерозі і деяких патологіях серця. У той же час даний продукт рекомендований при виразці. Картопля нормалізує кислотність і корисна ШКТ.

Страви з варених бульб сприяють зміцненню скелета. Вітамін С у складі коренеплодів є потужним антиоксидантом, що перешкоджає окисленню клітин. Вітаміни групи B відіграють важливу роль у переробці в організмі білків і в процесах жирових обмінів.

Грубі харчові волокна запобігають закупорку артерій і виводять холестерин, очищають кишечник. За рахунок хорошою засвоюваності і відмінних смакових якостей картоплю включають повсюдно в дитяче меню. Його рекомендують давати малюкам, включають в меню дієтичних столів при недугах нирок.

Дивіться також:  Скільки калорій в куразі, вміст вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, корисні властивості сухофрукта

Протипоказання до вживання

Хоча користь картоплі величезна, має цей коренеплід і свої протипоказання, а іноді навіть принести шкоду.

  • Не можна ні в якому разі використовувати в їжу бадилля культури, так як в ній міститься небезпечний алкалоїд, що викликає сильне отруєння.
  • Для приготування непридатні позеленілі і пророслі бульби, так як вони стають токсичними. Після лютого в картоплі починає накопичуватися соланін – небезпечне з’єднання для здоров’я.
  • При приготуванні картоплі при температурі вище 120 градусів в ній починається процес трансформації аспарагіну і акриламід – канцероген. Саме тому переважна варіння картоплі.

Не варто вживати багато страв з картоплі людям, схильним до надмірної ваги. При ожирінні картопля строго протипоказана. Людям, що страждають цукровим діабетом, до картоплі слід ставитися з обережністю.

Харчова цінність картоплі настільки велика, що його в народі називають «другим хлібом». Цю культуру вирощують практично на кожній дільниці, і ми не уявляємо своє харчування без смачної та поживної картоплі, з якої можна приготувати безліч ситних і недорогих, а головне корисних страв.