Скільки калорій в суші і роллах, БЖУ, чи можна їсти на дієті

Сьогодні вже стало звичайною справою бачити в меню багатьох ресторанів або кафе ще недавно екзотичні роли і суші. Традиційні японські страви стали затребуваними в усім світі. Однак для початку варто розібрати в тому, підходять такі делікатеси людям, які стежать за своїм здоров’ям і фігурою, скільки калорій в суші і роллах, з чого їх готують.

Склад, харчова цінність та БЖУ

Суші і роли мають різний склад. Кожен з видів таких смачних частувань складається з основних та додаткових інгредієнтів.

Головними компонентами виступають:

  • рис, заздалегідь відварений;
  • спресовані листя водоростей норі (рідше — комбу);
  • м’ясо риби або інші морепродукти — креветки, кальмари, ікра (у всіх ролах, за винятком вегетаріанських).

Додаткові складові залежать від виду страви, при цьому в неї можуть входити:

  • спеціальний яєчний омлет тамаго;
  • молочний сир або тофу;
  • овочі (огірок);
  • фрукти (авокадо, апельсин).

Складові ролів мають високі показники харчової цінності.

Головний компонент — рис — багатий поживними речовинами. У його складі міститься велика кількість вуглеводів і клітковини. Вони дають можливість швидко наситити організм, позбавивши від почуття голоду на досить тривалий період.

Риба і морепродукти — джерело поліненасичених жирів і масел. Дієтологи кажуть, що необхідно вживати рибу хоча б раз в тиждень, щоб поповнити запас кислот Омега-3, які відповідають за життєво важливі процеси в організмі. Особливо важливо, щоб морепродукти були свіжими, нездатними заподіяти шкоду замість користі.

Листя норі, овочі і фрукти сприяють насиченості страви, створюючи нові відтінки і додаючи поживність роллам.

Серед величезної кількості створених традиційних страв можна виділити найбільш популярні види:

  • вегетаріанські роли з авокадо і огірком;
  • блюдо «Філадельфія» з лососем, вершковим сиром (завдяки йому з’явилася назва), огірком, авокадо і листком норі;
  • вишукана «Каліфорнія» з ікрою риб тобіко, м’ясом краба, водоростями і сиром.
Дивіться також:  Скільки калорій в яєчні з добавками і без, харчова цінність, як зменшити калорійність смажених яєць

Хоча склад у кожному варіанті приблизно однаковий, додаткові компоненти не тільки створюють різні смакові букети, але і змінюють харчову цінність, калорійність страв.

У ролах з авокадо і огірком міститься 2% білків і 21,2% вуглеводів, жири становлять 5,7%. Каліфорнія має 16,2% білків, 14,5 жирів і 51,5 вуглеводів. Філадельфію відрізняють 23,4% білків, 13,3 жирів і 44,2 вуглеводів.

Скільки калорій в суші і роллах

Щоб не з’їсти зайвого, треба точно підрахувати калорії. У таблиці вказаний обсяг калорій в тих чи інших різновидах суші. Він залежить від енергетичної цінності основних інгредієнтів страви.

Вид суші Кількість калорій в 1 шт., ккал
з кальмаром 22
з морським гребінцем 24
з лососем 38
з ікрою 39
з омлетом тамаго 50
з вугром 51
з креветкою 60

Найбільш поживними є суші з креветками, найменше калорій — в аналогічному блюді з кальмаром.

Основні складові такої їжі визначають виходячи з показників калорій в ролах. Далі розглядається середня калорійність 100 грамів різних видів таких суш.

  • Філадельфія — 142 ккал;
  • Каліфорнія — 176;
  • Унагі — 175;
  • Аляска — 90;
  • Кіото — 155;
  • Дракон — 189;
  • Темпура — 165;
  • Овочеві — 40;
  • Цезар — 113 ккал.

Великі цифри становлять запечені роли, а також відзначені в Каліфорнії і стравах з вугром. Менш калорійними є овочеві делікатеси.

Підраховуючи «нехороші» показники, не варто забувати про добавки до японських страв. Після вживання 100 г васабі організм поповниться 60 ккал, а задоволення від такої ж кількості соєвого соусу обійдеться 15-20 ккал.

Можна їсти страви на дієті

Ми розібралися з калорійністю. У деяких видів представлених страв вона дуже навіть низька при високій поживності. Саме тому суші вважаються одним з оптимальних варіантів дробового харчування, який використовується в різних дієтах.

Дивіться також:  Скільки калорій в кокосі і чим він корисний для організму

Порція страви — в середньому 8 шт. — невелика за обсягом, але надзвичайно ситна їжа. Після такого «перекусу» можна надовго забути про голод, отримавши при цьому мінімальну кількість спожитих калорій.

Фахівці в області харчування радять розподілити прийоми їжі протягом дня, що дозволить не відчувати голоду, забезпечивши організм усім, що необхідно для підтримки здоров’я протягом доби.

Для дієти краще зупинити вибір на блюді Філадельфія або ролах з овочами, мають низьку калорійність. Максимальну кількість — 1000 ккал в день.

Користь і шкода для організму

Японська кухня вважається однією з найбільш здорових і корисних в світі, це відноситься і до роллам. Одна порція страви поєднує в собі збалансований набір компонентів, кожен з яких містить необхідні мікроелементи.

  • Лосось, креветки та ікра — джерело йоду, фолієвої кислоти і поліненасичених жирних кислот. Ці елементи зміцнюють кісткову систему, покращують зір і допомагають запобігти атеросклероз.
  • Листя норі особливо багаті йодом, який забезпечує нормальну роботу ендокринної системи, зокрема щитовидної залози. І також водорості покращують роботу серця і мозку завдяки наявності в складі вітамінів А і С, фосфору і кальцію. При цьому в норі достатньо білка і зовсім немає жирів.
  • Авокадо — надзвичайно корисний продукт, що надає омолоджуючу дію на організм. Він скоректує рівень холестерину, що служить профілактикою атеросклерозу і діабету.

При всій користь наведених інгредієнтів, слід враховувати, що небажано надто часто ласувати традиційними японськими стравами, особливо при додаванні до складу сирих компонентів. Дієтологи радять включати в раціон роли і суші не частіше одного разу в тиждень.

Необхідно стежити за тим, щоб компоненти страви були свіжими, інакше отримане задоволення може обернутися великими неприємностями. Зберігати готові суші довго не можна з’їдати їх треба якомога швидше після приготування.

Дивіться також:  Скільки калорій в груші, харчова цінність, корисні властивості фрукта

До речі, не варто вечеряти японськими стравами, краще поласувати ними протягом дня, щоб встигнути витратити енергію, отриману в процесі травлення.

Використовувати страви в період схуднення можна. Важливо неодмінно враховувати особливості складу і калорійність суші, а також обов’язково дотримуватися правил їх вживання. Тоді, крім насолоди смаком, японське частування принесе здоров’я і привабливість.