Скільки калорій в смаженій картоплі, харчова цінність страви, як знизити калорійність при смаженні

Обсмажений до скоринки картопля довгі роки залишається одним з найбільш улюблених багатьма страв. Готувати його просто, а процес швидкий, в результаті — ситний і смачний обід. Але всіх, хто стежить за красою фігури, хвилює нюанс — скільки калорій в смаженої картоплі. Енергетична цінність частування буде відрізнятися і залежати від того, на якій кількості жиру його готували, що додавали. Сьогодні розберемося в цьому.

Хімічний склад і харчова цінність

Якщо смажити бульби за традиційним рецептом, взявши тільки овоч, олія соняшникова, сіль, то калорійність 100 грамів буде приблизно 200 ккал.

Але крім цього, в страва є і інші необхідні для організму речовини, це:

  • жири — приблизно 10,5 г;
  • білки — у середньому 3,7 м;
  • вуглеводи — 24,8 г;
  • харчові волокна — 2,7 м;
  • органічні кислоти — 0,3 г;
  • зола — 2,1 р.

Також є ряд вітамінів і мінералів, про них поговоримо нижче за змістом статті.

Скільки калорій в смаженої картоплі

Калорійність смаженої картоплі повністю залежить від складових продуктів і способу приготування.

Можна знизити або підвищити енергетичну цінність. Жінки, які дотримуються дієти, розуміють, що потрібно для активного схуднення відмовитися від такої страви, так як для обжарювання використовується рослинна олія (884 ккал) або сало (787 ккал).

Якщо на кілограм овоча при смаженні взяти тільки 70 г жиру, калорійність складе приблизно 150 ккал всього на 100 грам.

А улюблений усіма фастфуд, іменований картоплею фрі, під час дієти під суворим «не можна», адже тут міститься вже 312 ккал! Тепер спробуємо розібратися в тому, скільки ккал в смаженої картоплі, приготована різними способами.

Багато хто любить готувати картоплю з добавками.

Дивіться також:  Скільки калорій в яйці, білки, жири і вуглеводи, користь і шкода для організму

Так, застосовуючи деякі продукти, енергетична цінність (ккал) 100 г може бути наступною:

  • з грибами — не менше 200;
  • яловичим фаршем — від 250 до 290;
  • використанням сала — не менше 400;
  • яйцями курячими — 187 ккал.

У солі, перці немає калорій, тому ці інгредієнти не розраховуємо.

Вміст вітамінів, мікроелементів

І картопля, і соняшникову олію мають у своєму складі масу необхідних для людини речовин.

З вітамінів є наступні:

  • А;
  • РР;
  • тіамін;
  • В2;
  • В6;
  • В9;
  • З;
  • Е;
  • Н.

Мінеральні речовини:

  • кальцій;
  • магній;
  • калій;
  • натрій;
  • фосфор;
  • хлор;
  • алюміній;
  • літій;
  • нікель;
  • рубідій;
  • кобальт;
  • бор;
  • ванадій;
  • сірка;
  • йод;
  • залізо;
  • цинк;
  • молібден;
  • мідь;
  • фтор;
  • марганець;
  • хром.

Не варто забувати, що тут також присутній шкідливий холестерин. Людям, які змушені дотримуватися дієти за станом здоров’я, обсмажений овоч принесе більше шкоди, ніж користі.

Корисні властивості і шкоду для організму

Харчова цінність картоплі полягає в тому, що в ньому наявні такі необхідні компоненти, як глобулін, протеїн, альбумін. Ці речовини збагачують сирої бульбу і частково залишаються в страві після гарячої обробки.

Поживність смаженої картоплі обумовлюється наявністю великого вмісту крохмалю, і це один з найбільш цінних складових овоча. Але кулінари рекомендують якомога старанніше позбавлятися від нього шляхом вимочування, адже при смаженні бульби будуть розсипатися, що для страви неприйнятно.

Незважаючи на наявність в коренеплоді великої кількості корисних мікроелементів, їсти його в смаженому стані можна не більше 1 разу в тиждень, і тільки в цьому випадку користь перевищить шкоди. Бульби картоплі мають спазмолітичну і сечогінну дію, і калій позбавляє від надлишку рідини в організмі.

Безсумнівно, смажена картопелька — це приваблива на вигляд і неперевершено смачна страва, але до розряду дієтичних його віднести зовсім не можна. Тому від споживання такої страви варто відмовитися всім, хто страждає від надмірної ваги, слабкого обміну речовин, а також хвороб травної системи.

Дивіться також:  Скільки калорій в чайній ложці меду, вітаміни і мінерали, корисні властивості, протипоказання

Організм людини в добу в середньому потребує 2500-3000 ккал, а смажена картопля, як ми з’ясували, дуже калорійна. Невитрачена енергія, якою стають споживані калорії, обов’язково відкладеться про запас на боках і стегнах.

Канцерогени — основне джерело зла, який поглинаємо разом з будь-яким обсмаженою стравою. Саме тому їсти кожен день таке дуже шкідливо.

Як знизити калорійність смаженої картоплі

Багато вважають, що при смаженні на оливковій олії можна значно знизити кількість калорій.

Це помилка, адже у цього рослинного жиру точно така ж, як у олії, енергетична цінність — 884 ккал.

Є інші способи позбутися від декількох калорій при приготуванні смаженої картоплі:

  • Вимочуйте очищені і нарізані скибочками бульби, таким чином можна прибрати частину крохмалю.
  • Обсмажуйте овоч на невеликій кількості олії, яке перед публікацією картоплі потрібно розжарити. На скибочках тут же утворюється кірочка, яка не дозволить великій кількості жиру вбратися.
  • Використовуйте або товстостінну сковороду з тефлоновим покриттям, у такій посуді картопля не буде приставати до дна, що позбавить від необхідності підливати масло.
  • По готовності блюдо викладіть на паперовий рушник, на нього піде максимальна кількість рослинного калорійність жиру.

Ми з’ясували, що енергетична цінність картоплі, приготовленої при смаженні, висока. Але дана інформація не свідчить про те, що доведеться повністю відмовитися від використання її в меню. Просто готуйте страву не частіше разу в тиждень і застосовуйте для зниження калорійності наші рекомендації. Приємного апетиту!