Скільки калорій в шоколадних цукерках різних сортів, користь і шкода для організму

Всім, хто стежить за своєю фігурою і намагається правильно харчуватися, буде цікаво дізнатися, скільки калорій в шоколадній цукерці. Адже саме ці солодощі найчастіше подаються до чаю. Відразу потрібно зазначити, що, незалежно від складу, всі вони дуже калорійні.

Хімічний склад і харчова цінність

Ні для кого не секрет, що будь-які шоколадні цукерки містять велику кількість калорій. Найменше впливають на стрункість солодощі з чорного шоколаду.

А найбільш калорійними завжди виявляються цукерки, зроблені з молочного шоколаду.

В середньому в 100 гр. обговорюваної солодощі міститься від 430 до 620 ккал. Потрібно відзначити, що жири при цьому складають 53% порції, вуглеводи – 36%, а білки – 10%. Не дивно, що любов до шоколадним цукеркам здатна сильно нашкодити фігурі.

При цьому є в ласощах також корисні вітаміни і мінерали. Але це актуально лише для тих цукерок, які зроблені з якісного справжнього шоколаду. У такому випадку до їх складу входять вітаміни групи В, Е, РР. А також: калій, залізо, кальцій, магній, фосфор.

Калорійність шоколадних цукерок різних сортів

Точна калорійність шоколадної цукерки залежить від сорту солодощі. Адже десерт може бути як з чорного шоколаду з досить скромним складом, так і на вершках, з молочним шоколадом, добавками у вигляді печива, сухофруктів і величезної кількості цукру.

Найбільше калорій міститься в молочній шоколадній цукерці з начинкою з вареного згущеного молока, халви, жирних вершків, вафель, різноманітних горішків або інших подібних інгредієнтів. У цьому випадку на 100 г продукту припадає від 540 до 750 ккал.

Менш калорійними виявляться солодощі, які являють собою сухофрукти і свіжі ягоди, вкриті шоколадною глазур’ю або просто посипати какао. У цьому випадку на 100 г десерту доведеться 330 — 470 ккал.

Дивіться також:  Скільки калорій в зеленому чаї з цукром і без, корисні властивості напою для схуднення

А самими низькокалорійними виявляються зазвичай цукерки желе, «Пташине молоко» і суфле. Особливо якщо вони не политі шоколадом. Обговорюваний показник у них зазвичай коливається від 180 до 270 ккал. Так, в 1 шт. популярних цукерок «Каракум» 62,4 ккал. Її вага при цьому складає 12 р.

Щоб зрозуміти, скільки калорій міститься в 100 г обраного десерту, потрібно просто уважно його вивчити етикетку. На магазинні солодощі завжди точно вказується їх калорійність. З домашніми цукерками складніше. При виготовленні такого десерту доведеться враховувати калорійність кожного використаного в рецепті інгредієнти і складати їх між собою.

Усі зазначені показники розраховані саме на 100 г десерту. Потрібно пам’ятати, що в одній шоколадній цукерці близько 15-20 р.

Це стосується стандартних прямокутних солодких брусочків. У великих цукерках кшталт «Пташиного молока» може бути до 30 р.

Якщо любителю цукерок доводиться сідати на дієту, то краще всього балувати себе саме домашніми солодощами. Є безліч способів зробити їх менш калорійними. Наприклад, використовувати чорний шоколад з мінімальною кількістю цукру, свіжі садові ягоди замість хімічного мармеладу, виключити численні консерванти, зайві жири.

Добова норма споживання

Якщо поставити питання, скільки шоколадних цукерок можна з’їдати в день, будь-якого дієтолога, то він порадить повністю відмовитися від таких солодощів. Швидше за все, фахівець порекомендує замінити шкідливий десерт натуральними ласощами начебто пастили з фруктів і ягід, яка не містить цукру.

Якщо відмовитися від улюблених цукерок не виходить, то потрібно хоча б пам’ятати про рекомендованої нормі – 30-40 г десерту в добу. Це означає, що можна в день з’їсти приблизно 1-3 цукерки, залежно від їх розміру.

Користь і шкоду солодощів для організму

Відразу варто відзначити, що корисними для організму людини є тільки якісні цукерки, зроблені з тертого какао.

Дивіться також:  Скільки калорій в курці, як зменшити калорійність курячого м'яса під час кулінарної обробки

У цьому випадку вони будуть дарувати людині заряд енергії та бадьорості і цілий «букет» вітамінів, мінералів, важливих для нормальної роботи організму.

Шоколадні цукерки високої якості також здатні піднімати настрій. У їх складі є речовини, що сприяють синтезу «гормону радості».

Якщо в начинці солодощів є сухофрукти, їх користь для людини зросте. Це ж стосується і цукерок з горіхами. Останні, наприклад, містять у своєму складі корисні рослинні олії, багатий вітамінно-мінеральний комплекс, клітковину.

Шкода цукерок:

  • Зловживання таким ласощами часто призводить до виникнення алергічних реакцій. Особливо – у дітей.
  • В солодощі міститься велика кількість легкозасвоюваних вуглеводів. Крім того, вона відрізняється високим глікемічним індексом. Тому шоколадні цукерки категорично заборонені людям з цукровим діабетом. Крім того, їх часте вживання може і спровокувати поява такої небезпечної недуги.
  • Часто до складу магазинних цукерок входить пальмова олія, соя, консерванти, стабілізатори, ароматизатори та інші шкідливим речовини. Синтетичні добавки, що поліпшують смак і зовнішній вигляд солодощів, можуть призвести до непередбачуваних реакцій організму – від алергії до порушення роботи нирок.

Щоб десерт не зашкодив здоров’ю людини, потрібно вибирати якісні цукерки з безпечним складом. А ще краще – робити їх самостійно.

Якщо вживати цукерки з хорошого шоколаду і не захоплюватися солодощами, то вони не завдадуть шкоди організму людини. Краще всього вибирати продукт, до складу якого входить даний терте какао.