Скільки калорій в шоколаді різних видів і сортів, корисні й шкідливі властивості продукту

Шоколад люблять всі, але відомо, що він шкодить фігурі, тому вживати безконтрольне кількість такого продукту точно не варто. Ласунам потрібно задуматися про те, скільки калорій в шоколаді, які взагалі існують сорти продукту і чим він може бути хороший чи поганий для їх організмів.

Хімічний склад і харчова цінність

Існує безліч найрізноманітніших видів і сортів шоколаду. Для початку корисно розглянути структурні особливості найбільш популярного у споживачів виду, дослідивши плитку молочної солодощі.

Отже, хімічний склад продукту входять: залізо, калій, кальцій, натрій, магній, марганець, мідь, селен, цинк, фтор, фосфор.

Харчова цінність продукту містить такі компоненти:

  • білки – 7,7 г;
  • жири – 27,9 г;
  • вуглеводи – 58,4 р.

І також в стандартній плитку молочного шоколаду є важливі для організму вітаміни: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, PP і K.

Примітка. Дані можуть відрізнятися в залежності від марки і сорти шоколаду. Більш докладні дані слід читати на упаковці виробника.

Калорійність шоколаду різних видів і сортів

Безперечно, калорійність шоколаду досить значна, проте не варто забувати про те, що величина цього показника залежить від виду і складу продукту. Існує кілька стандартних сортів шоколаду: темний (гіркий), молочний і білий. У будь-якому з них можлива присутність різних начинок і добавок, що варто неодмінно враховувати при підрахунку калорійності.

У гіркому шоколаді міститься менше всього «шкідливих» для фігури елементів.

Їх кількість залежить від частки какао в плитці:

  • 72% – 510 ккал;
  • 85% какао – 530 ккал;
  • 90% – 540 ккал;
  • 99% – 533 ккал.

Останній вид зустрічається на полицях магазинів дуже рідко.

Молочний шоколад володіє певною калорійністю на 100 г продукту:

  • без добавок містить 550 ккал;
  • з різними начинками – 541-570 ккал.
Дивіться також:  Скільки калорій в фініках, вміст вітамінів і мінералів, харчова цінність, користь для організму

Досліджуваний показник білого шоколаду трохи нижче. Якщо він без добавок, то в плитці можна нарахувати 541 ккал. При додаванні начинок цифра зростає до 562-572 ккал.

Для мріють схуднути краще вживати гіркий шоколад, при цьому бажано обмежитися однією часточкою в день.

Добова норма споживання

Природно, кожна розсудлива людина прекрасно розуміє, що не рекомендується їсти часто і багато солодкого. Але разом з тим, любителі подібного ласощі вважають, що якщо вживати по кілька часточок шоколаду в день, то не завдають особливої шкоди власному організму. І це не дуже-то суперечить істині, адже добова норма споживання продукту становить приблизно 30-50 грамів, що відповідає 3-5 часточок.

Якщо у людини є проблеми зі здоров’ям, наприклад, зайва вага, захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, алергія, то все-таки варто обмежити свої апетити. Набагато корисніше істотно знизити допустимі для себе цифри або зовсім прибрати шоколад з добового раціону.

Корисні і шкідливі властивості продукту

Всупереч поширеній думці про те, що шоколад шкідливий, насправді до подібних заяв слід поставитися критично. У кожного сорти цього продукту є свої недоліки і переваги.

Наприклад, гіркий (темний шоколад завдяки малій кількості цукру, що міститься в продукті, можна вживати навіть при дотриманні дієти.

Примітка. Інформацію про те, які бувають шоколадні програми (меню), можна знайти в інтернеті або уточнити у дієтолога.

Ще цей вид продукту корисний наступними проявами:

  • завдяки своїм хімічним складовим (а саме антиоксидантам) сприяє уповільненню старіння;
  • покращує роботу головного мозку і пам’ять, підвищує концентрацію уваги;
  • допомагає справлятися з різними нервовими розладами;
  • сприяє відновленню клітин печінки;
  • сприятливо впливає на згортання крові.

Що ж стосується молочного шоколаду, то він корисний такими властивостями:

  • покращує пам’ять і мозкову діяльність;
  • сприяє нормалізації роботи серцевого м’яза;
  • допомагає підвищенню лібідо у жінок.
Дивіться також:  Скільки калорій в хлібі різних сортів, харчова цінність продукту, користь і шкоду для організму

І також білий шоколад володіє не менш ефективний у збереженні краси, лікування деяких недуг. Цей продукт досить активно використовується в косметології, адже він допомагає при шкірних висипаннях, запобігає утворенню зморшок, зволожує шкіру.

Якщо приймати його усередину, то солодкість сприяє зміцненню імунітету і допомагає організму засвоювати так необхідний йому кальцій.

Так, безсумнівно, шоколад дуже корисний інгредієнт, але є у даного компонента і деякі недоліки. Мабуть, головним мінусом є висока калорійність. Тому ласувати занадто часто смачними часточками фахівцями категорично не рекомендовано.

І також продукт протипоказаний тим, хто страждає непереносимістю какао, схильний до ожиріння або хворіє на діабет. Ще подібна солодкість може сприяти утворенню шкірних висипань (прищі, вугри тощо), викликати запори, провокувати розвиток карієсу зубів та захворювання судин.

Але не все так сумно, просто не потрібно бездумно ставитися до свого здоров’я і поглинати шоколад в необмежених кількостях. Вживання улюблених ласощів в розумних межах ніякої шкоди організму не принесе. Тим більше що асортимент подібної продукції зараз досить різноманітний, тому кожен може підібрати собі те, що йому підходить або більше подобається.