Скільки калорій в шаурмі з різними начинками, користь та шкоду, як знизити калорійність страви

Важко однозначно сказати, скільки калорій у шаурмі. Цей показник залежить відразу від дуже багатьох факторів − від способу приготування страви, від його начинки, обраного соусу і т. д. При бажанні, шаурму цілком можна зробити легкої і дієтичною.

Хімічний склад і харчова цінність

Щоб розібратися з хімічним складом і харчовою цінністю страви, для прикладу, можна взяти шаурму з курячою грудкою, овочами (огірки, помідори, капуста та цибуля) і сметанно-часниковим соусом.

У такому столі на 100 грам вийде, приблизно:

  • 8,5 г білків;
  • 6,2 г жирів;
  • 22 г вуглеводів.

В курятині міститься безліч різних вітамінів. Наприклад, С, D, Е, К, РР і групи В. Також до складу птиці входить холін, калій, магній, фосфор.

  • У помідорах багато вітаміну А, є кальцій, а ще – незамінний природний антиоксидант лікопен.
  • У складі огірків «лідером» виявився калій – 141 мг на 100 г продукту.
  • А в капусті також міститься фолієва кислота, унікальна тартронова кислота (уповільнююча утворення жиру), велику кількість клітковини.

Овочі можуть похвалитися мінімальної калорійністю. Тому шаурму з курятиною, овочами і соусом з нежирної сметани можна сміливо назвати стравою для ПП.

Скільки калорій в шаурмі з різними начинками

Визначити навіть середню калорійність шаурми досить важко. Адже це блюдо кожен кухар готує по-своєму. В ньому може бути як жирна, смажена шматочками з салом баранина і майонезний соус, так і відварна куряча грудка з йогуртовій заправкою.

  • Так, у шаурмі з куркою, овочевим салатом і сметанним соусом, яку найчастіше замовляють у кіосках швидкого харчування, в середньому, міститься 175 ккал на 100 р. Потрібно пам’ятати, що в 1 штуці калорій виявиться набагато більше, адже зазвичай така порція важить від 300 до 500 р.
  • Якщо шаурма готується зі свининою (це другий за популярністю серед гурманів варіант), то її калорійність значно збільшується. Виходить вже 260 − 270 ккал на 100 р. Зазвичай в якості соусу для неї використовується суміш відразу з трьох інгредієнтів – нежирної сметани, майонезу та кетчупу.
  • У шаурмі з бараниною, приготовленої приблизно за таким же рецептом, виявляється вже від 290 до 320 ккал на 100 р. Це досить «важкий» страву, тому точно не варто балувати себе їм під час вечері. Краще спробувати таку шаурму в першій половині дня і відмовитися від доповнень у вигляді солодких газованих напоїв.
Дивіться також:  Скільки калорій в бутерброді з ковбасою, харчова цінність, користь і шкоду для здоров'я та при схудненні

Як знизити калорійність страви

При бажанні, можна не тільки купити шаурму в найближчому кіоску швидкого харчування, але також приготувати її вдома самостійно. Тоді вдасться значно знизити її калорійність, вибравши правильні «легкі» продукти.

Є кілька способів це зробити:

  • Використовувати нежирне м’ясо. Найкраще – птицю без шкірки (курку або індичку).
  • Важливий також спосіб термічної обробки. Щоб знизити калорійність страви, варто варити або готувати курку, свинину або інше вибране м’ясо на грилі.
  • Вибирати легкий соус. Майонез – найшкідливіший його варіант. На період схуднення варто вибрати натуральний йогурт несолодкий нежирну сметану або кефір в якості основи. Залишиться лише поліпшити її смак за допомогою часнику, зелені, солі і спецій.
  • Спекти лаваш самостійно. «Оболонку» для шаурми варто приготувати самостійно без додавання дріжджів. Або хоча б перед покупкою магазинного продукту ретельно вивчити його склад.
  • Додати в начинку побільше овочів. Це може бути свіжа капуста (білокачанна або «пекинка»), огірки, помідори, будь-яка зелень, солодкий перець, морква, селера і багато інших.

Зазвичай, вже готова шаурма обсмажується, щоб лаваш рум’яною скоринкою покрився. Робити це слід на сухій сковороді без додавання масла.

Користь і шкода для організму

Якщо страва готується у вуличному кіоску, то воно може виявитися не просто шкідливим, а по-справжньому небезпечним для організму. В першу чергу своєю величезною калорійністю через використання м’яса з жиром, дешевого неякісного майонезу, кетчупу. Курка і свинина для таких страв часто пережаривается у вже багаторазово використаний олії. В результаті у страві виявляється багато холестерину. Людині, який часто буде ласувати такий шаурмою, загрожує не тільки ожиріння, але також діабет, артеріальна гіпертензія і багато інші небезпечні патології.

Якщо ж шаурма приготовлена самостійно з використанням великої кількості свіжих овочів, нешкідливого соусу і дієтичного м’яса, то вона не тільки чудово наситить, але і принесе користь організму.

Дивіться також:  Скільки калорій в молоці різного виду і жирності, БЖУ, вміст вітамінів і мікроелементів, корисні властивості напою

Шаурма може стати відмінним варіантом перекусу або навіть вечері, якщо приготувати її правильно з здорових продуктів. Потрібно пам’ятати, що ні майонезу, ні кетчупу в оригінальному рецепті страви немає. Їх туди додали вуличні торговці, щоб здешевити та спростити частування.