Скільки калорій в салі, харчова цінність, корисні властивості, протипоказання

Багато хто прагне не вживати занадто поживні продукти. Але не варто боятися того, скільки калорій в салі. Адже свинячий делікатес їсти корисно, його рекомендують включати в меню навіть бажаючим схуднути.

Хімічний склад і харчова цінність

Слов’янські народи вживають в основному свиняче сало — твердий підшкірний жир цих тварин. В ньому приблизно 1,5 % білків і 5% води. Основу продукту складають жири, питома вага яких близько 90%.

Сало містить і інші натуральні речовини:

  • Кислоти органічного походження: стеаринову, пальмітинову, лінолеву і інші. Серед них одна з найбільш корисних — жирна арахідонова кислота.
  • Мікро — і макроелементи: селен, цинк, залізо, мідь, марганець, фосфор.
  • Вітаміни: А, Д, Е і багато з групи В.

Глікемічний індекс сала низький, так як в ньому відсутні вуглеводи. Склад змінюється в залежності від того, чим годували свиню в процесі вирощування. Пестициди, різні гормональні добавки в меню тварини зменшують харчову цінність продукту і знижують його користь для організму.

Скільки калорій в салі, приготовлена різними способами

На поживність впливає кількість м’ясних прошарків у твердому свинячому жирі, прийоми його кулінарної обробки та термін зберігання. Зазвичай свіжий продукт рясно посипають сіллю. Після цього його тримають кілька днів в прохолодному приміщенні, а потім вживають в їжу. Приготований таким способом делікатес вважають найкориснішим.

В середньому в 100 грамах продукту міститься від 600 до 800 ккал.

Скільки калорій в солоне сало, залежить від його структури. У продукції з м’ясним прошарком близько 600-650 ккал, без прошарку — 760-810 ккал. З часом твердий свинячий жир набуває жовтуватий відтінок, старіє. Це означає, що в ньому відбулися окислювальні процеси. Якість такого товару знижується.

Дивіться також:  Скільки калорій в моркві, корисні властивості коренеплоду, як зберегти вітаміни і мікроелементи при кулінарній обробці

Приблизна калорійність сала інших видів (в 100 г):

  • варене — 500 ккал;
  • смажене — 750 ккал;
  • копчене – 750-820 ккал.

У процесі смаження і копчення утворюються канцерогени. Варена різновид втрачає багато корисних властивостей у процесі термічної обробки. Їсти варене, копчене або смажене сало можна, але в цих випадках кількість біологічно активних речовин та інших корисних елементів менше.

Добова норма споживання

Немає затвердженої цифри, скільки сала в день може з’їсти людина.

На цей показник впливають:

  • Стать. Вживати більше продукту рекомендують чоловікам. Для жінок норми знижують, а в дитячому раціоні свинячий жир використовують найменше.
  • Час року. Фахівці стверджують, що в холодний період організм особливо потребує салі.
  • Фізична активність. Чим енергійніше людина рухається, тим більше продукту доречно їсти.

Мінімальна добова норма становить близько 10 г свіжого сала на дорослої людини при відсутності протипоказань. Чоловіки при значних фізичних навантаженнях час від часу можуть дозволити собі до 70 м, а жінки — до 50 г делікатесу, якщо не вживають інших жирів. Любителям калорійного продукту слід дотримуватися помірності.

Оптимальна добова кількість сала в меню для дорослого — близько 20-30 р.

Калорійна продукція швидко насичує. Її доречно їсти навіть при схудненні. Головне — вживати жирну їжу в ранкові години, не переїдати. Це дозволить зарядитися енергією на весь день, при цьому калорії не затримаються в організмі у вигляді зайвої ваги.

Дієтологи рекомендують приправляти продукт часником, хріном, гірчицею або гострим перцем. Такий підхід покращує смак страви, підвищує захисні сили організму і сприяє кращому засвоєнню жирної їжі. Доречно використовувати сало і в якості закуски до спиртного. Його їдять безпосередньо перед вживанням міцних напоїв. Делікатес уповільнює процес всмоктування рідини в ШКТ, а завдяки спиртному жир перетравлюється легше.

Дивіться також:  Скільки калорій в апельсині, БЖУ, вміст вітамінів і мікроелементів, корисні властивості фрукта

Корисні властивості сала для організму

Вживання продукту вплине на людину:

  • зміцнить імунну систему;
  • знизить ризик виникнення злоякісних утворень;
  • усуне вплив токсичних речовин;
  • нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • зменшить вплив цигаркового диму на організм;
  • позитивно позначиться на обмін речовин, рівні холестерину і структурі клітин;
  • активізує рух жовчі і роботу видільної системи;
  • стабілізує гормональний фон;
  • поліпшить мозкову діяльність;
  • попередить передчасне старіння;
  • допоможе зберегти гарний зір;
  • захистить від розвитку хвороб судин і серця;
  • відновить структуру червоних кров’яних тілець.

Для людини свиняче сало — один з основних джерел жирів тваринного походження.

Яким категоріям населення вживати його особливо корисно:

  • при порушеннях репродуктивної функції;
  • курцям;
  • вагітним і годуючим жінкам;
  • людям похилого віку;
  • спортсменам;
  • тим, хто страждає від проблем зі шкірою.

Практикується застосування свинячого жиру зовнішньо:

  • При ударах або розтягненнях прикладають на пошкоджену ділянку трохи солоного холодного сала.
  • Кашкою з свинячого продукту з додаванням часнику користуються, щоб тимчасово зняти зубний біль.
  • Народна медицина рекомендує які страждають від хронічного бронхіту лікуватися нутряним (а за браком і свинячий) жиром.
  • У косметології на основі сала готують маски для обличчя.

Такий жир додають в лікувальні відвари, які зміцнюють волосся і вії. Захистити шкіру від сухості рук і губи від обвітрювання допоможе засіб, до складу якого входить рицинова олія, бджолиний віск і розтоплене сало.

Протипоказання

Їсти багато свинячого жиру не рекомендується навіть тим, у кого немає скарг на здоров’я. При прийомі невеликих порцій сало без проблем розщеплюється і підживлює людину корисними вітамінами групи Д, допомагає синтезувати кислоти і бере участь у виробленні гормонів. Але якщо переїдати, зайві жири можуть порушити функціонування організму і спровокувати розвиток різних захворювань.

Дивіться також:  Скільки калорій в вареній картоплі, харчова цінність, корисні властивості картоплі

У продукті присутній холестерин, надлишок якого може завдати шкоди організму. При захворюваннях печінки і порушеннях в роботі жовчного міхура краще відмовитися від сала. Звести вживання продукту до мінімуму слід людям із зайвою вагою.

Багато років сало залишається затребуваним товаром. Воно приваблює натуральним складом і унікальними якостями. Фахівці підтверджують цінність продукту для організму людини.