Скільки калорій в рисі вареному на воді і молоці, калорійність різних сортів, БЖУ, користь рисової каші

Рис як сільгоспкультура розповсюджений в усьому світі і є основою раціону багатьох націй, що відрізняються високою тривалістю життя і стрункістю. А рисова каша – одне з найулюбленіших і популярних страв дитячого і дієтичного харчування. Тому питання, скільки калорій у вареному рисі, і яка його харчова цінність, цікавить багатьох людей, охочих знайти ідеальну фігуру.

Хімічний склад і харчова цінність

Звичайний шліфований рис відрізняється високим вмістом крохмалю і низьким рівнем клітковини. Понад 90% всієї енергії стограмової порції припадає на вуглеводи. Жири містяться в невеликій кількості, а білків хоч і небагато, зате за амінокислотним складом вони більш повноцінні, ніж в інших крупах.

Присутні в рисі і водорозчинні вітаміни і нутрієнти, мінерали.

Показники на 100 г продукту:

  • В1 – 0,09 мг;
  • В2 – 0,05 мг;
  • В3 – 0,56 мг;
  • В6 – 0,1 мг;
  • В9 – 1,7 мг;
  • Н – 3,6 мг;
  • кальцій – 36 мг;
  • калій – 114 мг;
  • залізо – 1,9 мг;
  • фосфор – 32 мг;
  • цинк – 1,8 мг;
  • мідь – 560 мкг;
  • магній – 14 мг;
  • натрій – 29 мг;
  • марганець – 3,5 мг.

Калорійність і БЖУ у вареному рисі різних сортів

Калорійність рису залежить від двох чинників: його види і рецепти приготування. Наприклад, білий рис шліфується, тому втрачає частину корисних речовин, але натомість збільшує запас енергії. Разом на 100 грам сухої крупи припадає 6,5 г білків, 0,8 г жирів і 76,5 г вуглеводів, що становить 344 кКал.

На воді

Спочатку калорійність рису здається страшною, але потрібно розуміти, що в процесі готування зернятка збільшуються в розмірі. Тому, щоб дізнатися точно, скільки калорій у вареному рисі на воді, слід розділити енергетичну цінність крупи на три. В результаті ми отримаємо близько 114 кКал на стограмову порцію, в якій міститься 2,1 г білків, 0,4 г жирів і 24,9 г вуглеводів.

Дивіться також:  Скільки калорій у вині - червоному і білому, користь і шкода спиртного напою

Нешліфований бурий рис вважають найкориснішим, так як з нього зчищають тільки верхню оболонку, в той час як корисні речовини залишаються всередині. Його калорійність у відвареному вигляді становить 110 кКал при наявності 2,6 г білка, 0,8 г жиру і 22,8 г вуглеводів.

У дикому рисі міститься найменше калорій при максимумі поживних речовин – 95 кКал на 100 г готового продукту, причому кількість білка становить 4 г, жирів – 0,3 г, а вуглеводів – 21,1 р.

Басматі містить багато клітковини і корисного ферменту амілази, який сприяє розщепленню крохмалю та поліпшення роботи підшлункової залози. Його калорійність у вареному вигляді становить 110 кКал на 100 г крупи. Співвідношення БЖУ – 2,5 г/0,3 г/24,8 р.

Пропарений рис виготовляють за особливою технологією. Його зерна обробляють гарячим пором, за рахунок чого збільшується його якість: вітаміни і мікроелементи з оболонки переміщуються в серцевину, а крохмаль піддається руйнації. Такий продукт сприяє травленню, обволікаючи стінки шлунка і захищаючи їх від дії соляної кислоти. Харчова цінність на 100 г крупи: білки – 2,9 г, жири – 0,4 г, вуглеводи – 28 г, а калорійність всього 102 кКал.

Якщо у варений рис додають інші інгредієнти – його калорійність збільшується. Звичайно, мова не йде про воді або солі, які мають нульову енергетичною цінністю, але невеликий шматочок вершкового масла (3 г) додасть близько 20 кКал.

На молоці

Рис можна використовувати не тільки як гарнір, але і як десерт або солодкий сніданок/полуденок. Для цього крупу потрібно зварити на молоці, а це підвищить її енергетичну цінність. Але оскільки молоко володіє різним ступенем калорійності, від 31 кКал за 100 м для знежиреного продукту до 64 кКал у домашнього, то енергетична цінність готового страви теж буде відрізнятися. Тому точний розрахунок краще виробляти самостійно.

Дивіться також:  Скільки калорій в моркві, корисні властивості коренеплоду, як зберегти вітаміни і мікроелементи при кулінарній обробці

Для прикладу візьмемо білий шліфований рис і молоко з жирністю 2,5%. Калорійність продуктів становить 344 кКал і 52 кКал відповідно. Ми пам’ятаємо, що крупа збільшується в об’ємі в 3 рази при варінні. Значить, готувати рисову кашу на молоці будемо в пропорції 1:2, тобто на одну частину крупи візьмемо дві частини молока. Тоді енергетична цінність готового страви вагою 300 г складе 448 кКал, а на 100 г продукту доведеться близько 149 кКал.

За такою ж схемою можна визначити, що калорійність стограмової порції бурого рису басматі складе 145 кКал, дикого – 130 кКал, а пропареного – 137 кКал.

Якщо проводити підрахунки кожен раз не хочеться – запам’ятайте, що молоко різної жирності збільшує калорійність страви в середньому на 21-43 кКал на кожні 100 м, додає 1,7 г білка, 0,1-3,6 г жирів і 3,2 г вуглеводів.

А також враховуйте, що додавання інших продуктів підвищує енергетичну цінність страви. Так, двухграммовый шматочок вершкового масла додасть 15 кКал, чайна ложка цукру 16 кКал, а жменька родзинок збільшить калорійність порції на 40-50 кКал.

Добова норма споживання

Якщо ви твердо вирішили сісти на дієту, то максимальна добова потреба організму в приготованому рисі не повинна перевищувати 300-500 г, розділених на 2-3 прийоми. Для порівняння, в країнах Сходу споживання крупи становить до 600-900 м, остаточний показник залежить від роду діяльності.

До речі, під час дієти потрібно дотримуватися питного режиму, випиваючи не менше 1,5 л води в день. А також вживати достатню кількість фруктів або овочів, багатих клітковиною.

Користь рисової каші для організму

Рис дозволяє не тільки схуднути, але й очистити організм від токсинів, шлаків і великої кількості солей.

Дивіться також:  Скільки калорій в вареній картоплі, харчова цінність, корисні властивості картоплі

Його корисні властивості вражають:

  • Мінімум солі, за рахунок чого він корисний для людей із захворюваннями нирок, серця і судин.
  • Багатий на вітаміни В-групи, які позитивно впливають на ендокринну, серцево-судинну, нервову і травну системи.
  • Не містить глютен, а значить, не здатний викликати алергію.
  • Містить понад 85% складних вуглеводів, тому його слід включити в раціон людей, що прагнуть скинути вагу. Складні вуглеводи мають здатність накопичуватися в тканинах і поступово розщеплюватися, вивільняючи енергію. А відчуття голоду притупляється в цей час.
  • Калій, який в достатній кількості знаходиться в рисі, виводить з організму надлишки солі і рідини, а також сприяє обмінним процесам.
  • Обволікає стінки шлунка, допомагаючи в терапії гастриту, підвищеної кислотності і виразки.

Низька калорійність і високий вміст корисних органічних сполук роблять рис продуктом, який допомагає полегшити перебіг хронічних захворювань і нормалізувати вагу.