Скільки калорій в печиві, які види підходять для дієти, користь і шкода для організму

Розбираючись, скільки калорій в печиво, обов’язково потрібно враховувати вид і склад випічки. Найкалорійніший її варіант – цукрове частування на жирних вершках, покрите шоколадною глазур’ю. А, наприклад, домашнє вівсяне печиво цілком можна зробити корисним і дієтичним.

Калорійність і склад печива різних видів

Сьогодні існують тисячі різновидів і смаків печива. І у кожного з них своя індивідуальна калорійність. Цей показник залежить від дуже багатьох факторів. Наприклад, від типу тесту, наявності та особливостей начинки, кількості цукру у випічці і т. п. Чим більше у випічці бурякового або тростинного цукру, тим вище її калорійність. Мінімальним цей показник виходить у галет. У їх складі мінімум жирів і цукру-піску. Печиво в підсумку виходить хрустким і навіть сухуватим. Його цілком можна їсти навіть під час різних дієт.

До складу галетного печива часто додають вівсяне, житнє борошно, натуральну ваніль, дрібно порізаний родзинки, кмин, корицю, мак. Калорійність його виходить 386 ккал на 100 гр. Бажано вживати таке частування саме під час сніданку.

Калорійність вівсяного печива, зробленого за стандартним рецептом, виявляється приблизно 415-430 ккал. Але клітковина в його складі також робить випічку корисною для організму. Особливо – для нормальної роботи органів ШКТ. Сьогодні у продажу можна знайти і дієтичне ласощі такого типу. У його складі зменшена кількість жирів, а борошно з пшениці вищого сорту замінюється вівсяного, житнього. Скорочується і порція цукру. У такому столі буде вже 330-370 ккал. Щоправда, на смак воно не надто солодке і має тверду консистенцію, ніж звична випічка.

Особливо популярним серед любителів випічки є хрустке, солодке і розсипчасте печиво «Ювілейне» з калорійністю 467 ккал на 100 г продукту. Щоб зменшити цей показник і зробити пісочне ласощі менш шкідливим, готувати його варто самому, відмовившись від пальмової олії, консервантів, барвників, ароматизаторів. Господині, займаючись приготуванням в домашніх умовах, зазвичай беруть свіжі яйця замість яєчного порошку.

Дивіться також:  Скільки калорій в груші, харчова цінність, корисні властивості фрукта

А також на полицях супермаркетів сьогодні завжди вдається відшукати крекери. Вони бувають різними: солодкими (наприклад, карамельними), солоними, сирними, ванільними. Середня калорійність таких частувань виходить 372 ккал на 100 р. При цьому 1 шт. круглого крекеру важить приблизно 2-5 р. до Речі, від галет обговорюване печиво відрізняється великою кількістю жиру в складі і різноманітними добавками, що роблять смак випічки більш яскравим.

Добова норма споживання

Для дорослої людини, яка не сидить на дієті і не прагнути схуднути, норма печива в добу виявляється 30 р.

Це близько 6-7 шт. крекеру або всього 1 шт. випічки кураб’є. В процесі позбавлення від ненависних кіло від будь-якого жирного, солодкого і калорійного печива доведеться повністю відмовитися.

Який продукт підходить для дієти

Для дієти найкраще підходять галети, крекери без цукру і солі, а також вівсяне печиво з мінімальною кількістю жиру і цукру. Бажано готувати будь-яку з них самостійно. В цьому випадку вдасться значно скоротити кількість масла і цукру-піску в рецептурі.

До речі, цукор можна повністю виключити, замінивши його медом, сухофруктами, натуральними підсолоджувачами начебто стевії.

Дуже важливо готувати будь-яке частування виключно з натуральних інгредієнтів з пониженим вмістом жирів. Наприклад, рецепт можна включити 10% сметану, знежирені молочні продукти. А ось від кондитерських жирів при приготуванні випічки доведеться повністю відмовитися.

Користь і шкода для організму

В цілому вживання будь магазинної випічки завдає шкоди здоров’ю. Адже в її складі завжди виявляється велика кількість жиру, цукру та інших «шкідливостей». Наприклад, мало хто з батьків здогадується, що традиція пити на ніч молоко з печивом може призвести до серйозних хвороб ШКТ і ожиріння. Пальмова олія, на якому готують печиво багато сучасні виробники, не переробляється організмом і не виводиться з нього. Він відкладається в печінці і осідає на судинах.

Дивіться також:  Скільки калорій у вині - червоному і білому, користь і шкода спиртного напою

Лише дієтичне печиво без цукру в складі, приготоване своїми руками, може принести користь. Наприклад, у випічці на вівсяної/житнього борошна вдасться зберегти велику кількість клітковини, яка сприятливо впливає на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Мед, який використовується замість цукру, насичує вітамінами і зміцнює імунну систему.

У дієтичного домашнього печива завжди низька калорійність, тому кілька штук такого ласощі можна без шкоди для фігури з’їдати щодня. Якщо частування купується в магазині, то краще всього звернути увагу на продукти у відділах здорового харчування, а також перед покупкою ретельно вивчити їх склад.