Скільки калорій в оселедці солоному, харчова цінність риби, користь і шкоду для організму

У солоної оселедця містить легко засвоювані білки, корисні жири, що зберігаються в незмінному вигляді мікронутрієнти, тому її включають у програму здорового харчування. Перед складанням дієтичного раціону корисно дізнатися, скільки калорій в оселедця солоної, ікрі і молоці.

Хімічний склад і харчова цінність риби

Оселедець складається на 18% білка, який містить 18 амінокислот, у тому числі всі 9 незамінних. На частку жирів припадає від 9 до 19,5% в залежності від сорту оселедця. Основну частину жиру складають моно — і поліненасичені кислоти, 100 г оселедця міститься 2-2,4 г Омега 3. Інші компоненти риби – вода і 1,5 г золи, вуглеводів в ній немає.

Оселедець включає комплекс корисних мікронутрієнтів. У таблиці вказується їх вміст у 100 г риби в порядку зменшення концентрації і відсоток по відношенню до середньої добової потреби дорослої людини.

Вітаміни Мінерали та мікроелементи
Назва Кількість мг % від норми Назва Кількість мг % від норми
B4 65 13 Калій 327 13
PP 3,2 – 7,8 16 – 39 Фосфор 236 30
E 1 – 1,2 7 – 8 Натрій 90 7
C 0,7 0,8 Кальцій 57 6
B5 0,6 13 Магній 32 8
B6 0,3 15 Залізо 1,1 6
B2 0,2 13 Цинк 1 8
B1 0,09 6 Мідь 0,092 9
A 0,028 3 Селен 0,036 66
B12 0,013 455 Марганець 0,035 2
B9 0,01 2,5 Йод 0,04 26
D 0,004 – 0,03 42 – 300 Фтор 0, 038 9,5
K 0,001 0,1 Хром 0,055 110

Вміст вітамінів D, PP, E збільшується пропорційно ступеню жирності.

Скільки калорій в солоною оселедця

Енергетична цінність оселедця залежить від середовища проживання: чим благополучніше умови, тим більше, жирніша риба і більше її калорійність. У 100 г філе маложирной атлантичної та тихоокеанської солоної оселедця міститься 135 ккал, а в жирних сортах — 190-246.

Дивіться також:  Скільки калорій в чорному хлібі, склад і харчова цінність продукту, користь і шкода

Сіль підвищує калорійність риби. При засаливании йде вода, одночасно збільшується щільність та енергетична цінність кінцевого продукту.

На калорійність впливає спосіб приготування і добавки:

  • у 100 г слабосоленої риби середньої жирності міститься 145 ккал;
  • маринованої з оцтом, прянощами – 190;
  • в томатному соусі – 159;
  • з майонезом – 320.
  • в оселедця з маслом і цибулею – 300.

У 100 г оселедця під шубою, приготованої за традиційним рецептом, міститься від 110 до 190 ккал в залежності від кількості майонезу.

Калорійність молоки і ікри

Ікра – це скупчення незапліднених яєць жіночих особин, у 100 г міститься 31 г білка і 10 г жиру. Енергетична цінність становить 222 ккал. При цьому 100 г продукту покривають середньодобову потребу в поліненасичених кислот Омега 3, фосфорі, а кількість вітамінів B2 і D навіть перевищує денну норму. Ікра містить 47% добової норми токоферолу, 73% селену, 15% заліза.

Молока – насіннєва рідина чоловічих особин, складається на 22% з білка і 6,4% жиру, калорійність – 140 ккал. У ній міститься потрійна добова норма вітаміну D. Ікру і молоку часто рекомендують в період відновлення після операції або тяжкої хвороби.

Користь і шкода для організму

Користь солоної оселедця обумовлена цінними властивостями окремих компонентів:

  • Білки з неї легше засвоюються, ніж з м’яса або молочних продуктів.
  • Жири оселедця не завдають шкоди організму, тому що містять поліненасичені кислоти. 100 г оселедця заповнюють середньодобову норму Омега 3, вони підвищують концентрацію ліпопротеїнів високої щільності, виводять «поганий» холестерин, запобігають утворенню тромбів в судинах, стимулюють кровообіг.
  • Вітамін D сприяє засвоєнню кальцію, без цього мінералу неможливе формування нормальної кісткової тканини, зубів. Оселедець корисно включати в раціон взимку при дефіциті сонячного світла. У 30-грамовому шматочку жирної оселедця міститься добова норма кальциферол.
  • Вітамін РР бере участь у десятках біохімічних процесів, підтримує здоров’я волосся, шкіри, регулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, серцево-судинної, нервової системи.
  • Залізо підвищує концентрацію гемоглобіну в крові, запобігає розвитку анемії.
  • Вітамін B2 зміцнює слизову оболонку ока, захищає від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.
  • Селен рідко зустрічається в продуктах, цей мікроелемент регулює поділ клітин, сповільнює старіння організму.
  • Хром бере участь у вуглеводному обміні, підтримує нормальний рівень цукру в крові. Мікроелемент розщеплюють ліпіди низької щільності і знижує ризик розвитку серцево-судинних хвороб.
  • Вітамін B4 перешкоджає утворенню жиру в печінці, виводить зайвий холестерин.
  • Йод регулює обмін речовин, водно-електролітний, гормональний баланс, підтримує нормальну температуру тіла, вага, стимулює утворення фагоцитів і зміцнює імунітет.
  • Фосфор відповідає за розвиток кісток та зубів, біохімічні сполуки з цим мінералом беруть участь у передачі нервових імпульсів, білковому та вуглеводному метаболізмі.
  • Вітамін В12 впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів, регулює функції нервових волокон.
  • Оселедець накопичує менше шкідливих речовин, ніж інша риба. Вона рідше вирощується в штучних умовах, повільніше поглинає солі важких металів із зовнішнього середовища.
Дивіться також:  Скільки триває кесарів розтин по часу: як проходить операція, і її тривалість

Можливу шкоду пов’язують не з рибою, а з вмістом в ній солі. Оселедець радять обмежити людям з порушенням роботи нирок, серця, при схильності до набряків. Жир цього продукту швидко окислюється при неправильному зберіганні, що помітно з жовтуватим плям на поверхні.

Засолена риба – хороше джерело білка, її корисно вводити в раціон для заповнення ліпідів високої щільності, вітамінів, мінералів, мікроелементів. Калорійність солоної оселедця залежить від жирності, способу приготування, складу і кількості включаються добавок.