Скільки калорій в омлеті, приготовленому різними способами, як знизити калорійність страви

Це просте блюдо з яєць під силу зробити навіть самому невмілого кулінару. Але той, хто слідує принципам правильного харчування чи дотримується дієти, зобов’язаний знати, скільки калорій в омлеті. У статті розкрито його користь, а також наведені кращі способи приготування.

Хімічний склад і харчова цінність

Курячі яйця – один з найбільш корисних продуктів, особливо для людей, які дотримуються дієтичного харчування. Вся справа у великій кількості білка, який в них міститься. При цьому дефіцит вуглеводів стимулює організм до пошуку джерел енергії та розтраті накопиченого жиру.

До складу класичного блюда входять яйця, молоко, сіль і масло.

І також можна додати інші інгредієнти за смаком. У ряді його корисних дій особливе місце посідає активізація обміну речовин.

В омлеті містяться наступні елементи:

  • Холін.
  • Вітамін Ст.
  • Вітамін D.
  • Мідь.
  • Залізо.
  • Хлор.
  • Сірка.
  • Йод.
  • Фтор.

Даний вітамінний комплекс забезпечує належну роботу нервової системи, допомагає зберегти міцність суглобів, покращує стан ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Калорійність становить приблизно 185 ккал на 100 г продукту. Точне значення залежить від інгредієнтів і способу приготування. Грає роль жирність молока та вид використаного масла, а також метод термічної обробки — в духовці, пароварці, мультиварці або на звичайній сковороді.

Єдиний шкоду, яку може заподіяти дане блюдо, – утворення холестеринових бляшок. До їх появи призводить підвищення рівня «поганого» холестерину з-за певної кількості жиру.

Скільки калорій в омлеті, приготовлена різними способами

Існує безліч методів приготування:

  • Омлет з одного яйця і молока: середня калорійність становить 130 ккал при використанні найменшої кількості масла і нежирного молока.
  • Омлет з двох яєць і молока: енергетична цінність – 170 ккал.
  • Омлет з помідорами: за рахунок наявності овочів показник зростає на 30 ккал на 100 г продукту.
  • Омлет з ковбасними виробами та м’ясними делікатесами: навіть у страві, приготовленому в щадному режимі з використанням духовки або мультиварки, енергетична цінність буде набагато вище, ніж у інших видів, склавши приблизно 220 ккал. У зв’язку з сумнівною якістю сучасних ковбасних виробів, варто обмежитися звичайним м’ясом, взявши курячу грудку або яловичину.
  • Омлет з овочами без жовтка: калорійність дорівнює 110 ккал. Звичайно, смак частково втрачається. Але при цьому дієтичні якості страви зростають. А овочі додадуть йому трохи пікантності.
  • Омлет з сиром: енергетичний показник досягає 340 ккал через високу калорійність сиру.
Дивіться також:  Скільки калорій в варених макаронах, харчова цінність, БЖУ продукту

Добова норма споживання продукту

Яєчний омлет – корисне блюдо, яке використовується в лікувальних і дієтичних цілях. Воно сприяє здоров’ю організму, забезпечуючи його необхідними мікроелементами і вітамінами. Готувати страву можна з використанням будь-яких добавок.

Виняткова користь ласощі полягає в складі. Зниження поживної цінності сприяє лише неправильний спосіб приготування.

Добова норма, яку рекомендують лікарі, становить 200 г на людину.

Дотримуючись цього значення, можна насолоджуватися улюбленою стравою, не боячись зайвого холестерину. Для дітей порція скорочена до 50 г на добу.

Вживати даний продукт не забороняється щодня. Низька калорійність їжі припаде до душі тим, хто бореться із зайвою вагою. Вагітним жінкам треба використовувати тільки дієтичні яйця. Розпізнають таку продукцію по значку «Д», розташованому на шкаралупі. Зберігається така категорія не більше 7 днів.

В період лактації страву слід вводити з третього місяця годування.

Способи зниження калорійності

Омлет – легка і проста в приготуванні їжа.

Існує кілька методів, що допомагають отримати його в більш корисному і менш калорійне вигляді:

  • Робити на пару. Страва не має рум’яної смачною скоринкою, але зате дуже корисно для здоров’я. Пристрій, що допомагає ще більше спростити процес приготування омлету, – це мультиварка. Електроприлад не зіпсує смак і пишність їжі.
  • Використовувати різну зелень, яка прискорює обмінні процеси в організмі і усуває проблеми з травною системою. Найкраще взяти свіжі та заморожені петрушку, кріп і кинзу, так як сушена добавка не містить усі необхідні вітаміни.
  • Готувати тільки з білків. Частування вийде більш легким, повітряним і, що важливо, вкрай корисним. Максимально калорійною частиною яйця вважається саме жовток. Білки при цьому способі збиваються разом з молоком.
  • Замінити масло водою. Звичайно, смак стане трохи іншим і незвичним. Зате шкоди для організму буде мінімальним.
  • Додавати менше яєць і більше овочів. Харчова цінність останніх набагато нижче основного інгредієнта.
  • Використовувати замість молока-знежирений кефір.
Дивіться також:  Скільки калорій в груші, харчова цінність, корисні властивості фрукта

Важливо пам’ятати, що вживати страву краще за ранкової трапези, не забуваючи користуватися духовкою або пароваркою. Калорійність омлету стане ще менше.

Таким чином, слід ретельно підбирати продукти і способи приготування. Тоді правильне харчування стане нормою для кожного і увійде в щоденну звичку.