Скільки калорій в манній каші, білки, жири і вуглеводи, корисні властивості для організму

Це знайома з дитинства страви на все життя стала улюбленою для багатьох людей. Однак з точки зору користі страви як для дорослих, так дітей, думки фахівців вельми суперечливі. Дати об’єктивну оцінку того можливо, відповівши на питання про те, скільки калорій в манної каші? Чи є в ній користь для дітей? Потрібна при дієті?

Хімічний склад та енергетична цінність манної каші

Останнім часом багато говорять, що вона більше шкодить, ніж приносить користі. Енергетична цінність – 328 ккал на 100 грамів сухого продукту.

У складі крупи присутні наступні компоненти:

  • мінерали: цинк 0,59 мг, сірка 75 мг, хлор 21 мг, фосфор 85 мг, магній 18 мг, залізо-1 мг, кальцій 20 мг;
  • насичені жирні кислоти складають 0,2 г;
  • білки — 10,3 м;
  • жири — 1 г;
  • вуглеводи – 70,6 г;
  • харчові волокна – 3,6 м;
  • ді — і моносахариди – 1,6 м;
  • крохмаль – 68,5 м;
  • вітаміни: групи В, РР, Е.

Манна крупа – це дрібні частинки очищеного пшеничного зерна. Користі в ній стільки, скільки у борошні вищого сорту, вважається рафінованим продуктом, вживання якого, уповільнює обмін речовин в організмі людини і призводить до ожиріння.

Зміст калорій і БЖУ

Ще зовсім недавно корисні якості манної каші не обговорювалися. Вона була обов’язковою стравою в дитячих установах. Зараз педіатри проти годування нею дітей до 1 року з тієї причини, що фітин, який міститься у складі, гальмує засвоєння вітаміну D, заліза, кальцію. А глютен сприяє виникненню алергічних реакцій. Тому їжа протипоказана при захворюванні на целіакію, цукровим діабетом, ожирінням і вагітним жінкам.

Отримати апетитну манну кашку, щоб у ній не було грудочок, здатна не кожна господиня. Крупу краще засипати в підігріту, а не в киплячу воду. Помішувати ложкою відразу, не дозволяючи крупинках осісти на дно каструлі. Кип’ятити 1-2 хвилини. Відставити каструлю з вогню, закрити ємність і дати страві дійти. Такий спосіб приготування зберігає більшу частину корисних речовин.

Дивіться також:  Скільки калорій в лаваші тонкому і товстому, бездріжджовому і на дріжджах, склад, користь і шкоду для фігури

Харчова цінність страви залежить від вхідних в нього компонентів (розрахунок представлений в кілокалоріях на 100 г каші):

  • приготована на воді – 79;
  • на молоці – 98;
  • молочна каша з маслом – 120;
  • така ж, але з додаванням цукру – 155.

Блюдо вважається дієтичним, якщо зварене на воді. Присутність солодкого становить збільшує її калорійність. В 1 ч ложці солодких кристалів міститься 30 ккал, 5 г масла вершкового становить 40 ккал.

БЖУ в 100 г манки:

  • жирів 3,2 г – 20%;
  • вуглеводів 15,3 р – 60%;
  • білків 3 м – 12%.

У крупі відзначено низький вміст клітковини, тому що верхній шар зерна знімається під час помелу. Зміст такого компонента – 3,6 г в 100 грамах манки.

На воді

Страва, приготована на воді, менш калорійне, ніж молочна їжа. Вона не дратує шлунок, тому що на 90% складається з крохмалю. Містить 16,5 г вуглеводів і рекомендується для схуднення. Калорійність манної каші, звареної на воді – 80 ккал в 100 р.

Готується такий варіант страви наступним способом:

На 1 ст. крупи беруть 4 ст. фільтрованої рідини. Засипають зерно в підігріту воду, постійно помішуючи в одну сторону, утворивши такий собі кругообіг. Доводять складу до кипіння і варять 2 хвилини. Після знімають з вогню і настоюють під кришкою.

На молоці

Молочна манна каша містить амінокислоти, більш поживна і корисна для ШКТ. Важливо знати, скільки калорій в манної каші на молоці. Виявляється, їх не так багато – 98 ккал у 100 грамах.

Для приготування візьміть 1 ст. крупи і 4 ст. незбираного молока. Можна попередньо прожарити манку на вершковому маслі кілька хвилин до жовтуватого відтінку. Готову страву підсолодити цукром, медом або варенням, додати для аромату корицю.

Дивіться також:  Скільки калорій в куразі, вміст вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, корисні властивості сухофрукта

Корисні властивості для організму

Манна крупа – єдина з усіх аналогічних компонентів, яка засвоюється нижньою частиною кишечника. Під час просування чистить його від слизу, зайвого жиру, шкідливих речовин. Надає сприятливий вплив на організм і рекомендується пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту: гастрит, панкреатит. При недостатній вазі вона теж корисна. Хімічний склад свідчить про те, що каша, використовувана в розумних кількостях, приносить користь серцево-судинної системи, мозку, печінки.

Речовини, що присутні у складі, справляють корисний вплив:

  • фітин – сприяє формуванню і утворення кісток, регулює обмін кальцію і фосфору, стимулює кровотворну функцію;
  • вітамін Е посилює діяльність мозку, відновлює нервову систему;
  • магній бере участь в оздоровленні м’язової тканини;
  • калій покращує функції нирок і серця;
  • фосфор підвищує енергетичну засвоюваність;
  • цинк відновлює імунітет.

Каша з манної крупи може стати добрим помічником у боротьбі із зайвою вагою.

Дієта на такому продукті відрізняється смаком, вона поживна і того ж ефективна. Можна три рази на добу їсти кашку на молоці з жирністю не вище 2,5%. Масло і цукор не додавати. Припустимо підсолоджувати варенням, медом, сухофруктами, невареной згущеним молоком. Хліб або булочки не включати в раціон. Таке меню розраховане всього на один тиждень.

Не можна сідати на манну дієти при цукровому діабеті, непереносимості компонентів їжі, порушення обміну речовин, до повноліття, під час вагітності і лактації.

Перед початком програми слід проконсультуватися з лікарем.

Манку не тільки їдять, але і використовують в косметології. Скраб можна зробити з жменьки крупи, з’єднавши з рослинним маслом або кремом.

Маски з неї прості в приготуванні і дуже ефективні. Для омолодження використовують наступний рецепт:

· зварити 2 ст. л. манної крупи в 100 мл молока;

Дивіться також:  Скільки калорій в зефір різних сортів, який корисніше, склад і харчова цінність десерту

· додати 2 ст. л. пива, 1 ст. л. листя кропиви;

· приєднати 1 ч. л. натурального масла.

· наполягати 5-7 хв, після чого нанести маску на 0,5 години.

Рибалки навчилися використовувати крупу для лову риби. Варять круту кашу з ароматизатором типу Ревіт або часником. Улов на такий «сніданок» забезпечений.

У кулінарії з манки готують галушки, оладки, запіканки, котлети, суфле і навіть пироги.

Дієтологи і медики ніяк не можуть визначити, вона приносить користь чи шкоду. Перш ніж її є, зважте всі за і проти, щоб не завдати шкоди власному організму.