Скільки калорій в лаваші тонкому і товстому, бездріжджовому і на дріжджах, склад, користь і шкоду для фігури

Кожній господині, яка регулярно використовує цей сорт прісного хліба, завжди корисно дізнатися, скільки калорій в лаваші. Точна цифра буде залежати від багатьох характеристик подібного вироби. Наприклад, від добавок, що використовуються в процесі приготування лаваша.

Хімічний склад та енергетична цінність

Точний склад обговорюваного продукту залежить від його різновиду. Найчастіше для приготування різних закусок в домашніх умовах використовують саме тонкий вірменський лаваш. Його сьогодні можна не тільки можливо зробити самостійно, але і також купити практично в будь-якому супермаркеті. Вартість продукту при цьому вельми бюджетна. В середньому – від 60 до 110 рублів за 2-3 великих аркуша. Такої порції цілком вистачає для створення найбільш затребуваних і популярних страв.

Якщо лаваш приготовлений правильно, то до його складу буде входити лише борошно вищого сорту, вода і закваска. Остання являє собою залишки минулого порції продукту. Не допускається наявність у ньому дріжджів, яєць, солі, будь-яких спецій. Головна особливість тонкого лаваша – прісний нейтральний смак, який самі кулінари вже доповнюють всілякими соусами, начинками та іншими компонентами.

У підсумку до складу незвичайної різновиди хліба входить, звичайно ж, клітковина, а також деякі вітаміни. Наприклад, РР, Е, Ст.

У вірменському тонкий лаваші зовсім мало жирів (1 г на 100 г борошняного продукту), що робить його улюбленим доповненням до багатьох страв серед тих, що худнуть. Білків у ньому міститься 7,9 г на 100 г тонкого листа. А ось вуглеводів – майже 48 г на 100 г відповідно.

В останні роки дуже популярними серед покупців стали оригінальні кольорові лаваші, які готуються з додаванням овочевих соків та інших компонентів. Наприклад, до складу рожевого пласта входить буряковий фреш. А ось в сирному зовсім немає насправді цього молочного компонента, тільки жовтий барвник і ароматизатор «сир». Зазвичай подібні лаваші використовуються в точках швидкого харчування для розміщення в них шаурму і хот-догів.

Дивіться також:  Скільки калорій на виноград різних сортів, корисні властивості ягід, можна їсти при схудненні

Щоб отримати якісний і безпечний продукт, слід уважно вивчати склад лаваша. Якщо в ньому присутні штучні барвники та ароматизатори, від покупки такого прісного хліба краще відмовитися. Сучасні виробники часом вирішуються включати до складу лаваша різні консерванти з метою продовження його термін придатності. Користь такого борошняного вироби значно зменшується.

Скільки калорій в лаваші

Точна калорійність лаваша буде залежати від численних його характеристик. В першу чергу – від складу продуктів. Наприклад, якщо виробник по своєму смаку змінює рецепт і додає в нього, наприклад, сирну стружку, то показник відразу значно зростає. Такі лаваші точно не підійдуть для дієти і системи правильного малокалорійної харчування.

Тонкому і товстому

Правильний тонкий вірменський хліб завжди готується без додавання дріжджів. Вони в рецепті абсолютно не потрібні. Навіть недосвідчена господиня може спробувати повторити спосіб отримання цього частування будинку і зрозуміє, що води, борошна і закваски цілком достатньо для приготування смачного прісного вироби. У вірменському тонкому бездрожжевом лаваші, в складі якого немає нічого зайвого, міститься 236 ккал на 100 г продукту.

Саме такий його варіант ідеально підходить для оформлення різноманітних рулетів, конвертів та інших закусок з начинками. А ось як заміна хліба тонкий лаваш без доповнень вживається рідко. Цікаво, що він використовується сучасними господинями навіть в якості основи для піци, заміни аркушів лазаньї, а також в процесі приготуванні солодких страв. Наприклад, десертних конвертиків з варенням.

У грузинському товстому лаваші дещо більше калорій – 274 ккал на 100 г продукту. Представлений варіант борошняного вироби на Кавказі зазвичай подається замість звичного для нас хліба. Він може вживатися з м’ясом або бульйоном у своєму первісному вигляді або намазувати маслом, сдабриваться соусами, присипатись спеціями.

Дивіться також:  Скільки калорій в рисі вареному на воді і молоці, калорійність різних сортів, БЖУ, користь рисової каші

Бездрожжевом і на дріжджах

Як вже було зазначено вище, правильний лаваш зазвичай готується без додавання дріжджів. Але іноді любителі такого страви хочуть спростити своє завдання при випіканні товстої коржі до бульйону, використовуючи свіжі або сухі дріжджі. У таких випадках калорійність 100 г продукту збільшується приблизно на 20 ккал.

На перший погляд здається, що лаваш (особливо тонкий) абсолютно нешкідливий для фігури. Насправді це не так. Багато хто помічав, що, захопившись смачним шашликом, можна з’їсти дуже велика кількість цього апетитного вірменського хліба. І тоді загальна калорійність їжі збільшиться. За цим моментом бажано уважно стежити.

Користь і шкода для фігури

Лаваш не можна назвати однозначно корисним або шкідливим для фігури. Незаперечний той факт, що це непогана заміна хліба під час дієти. Для бутерброда буде використаний не величезний шматок шкідливого батона, а тонкий лист, на який в якості начинки використовуються авокадо, відварна курка і свіжі овочі. В результаті вдасться отримати ситну, дуже смачну і, що найголовніше, низькокалорійну закуску. Крім стандартного бутерброда, лаваш також можна закручувати в трубочку і готувати за принципом шаурми. У такій основі мінімум жирів і не занадто багато калорій.

Але якщо худне візьме за правило кожну страву доповнювати значним шматком товстого вироби, доповнивши страву з вершковим маслом, то позбутися від надмірної ваги йому точно не вдасться. Швидше, цифра на терезах буде лише збільшуватися. Тому все залежить від поміркованості порцій і вибору до них якісних доповнень.

Дуже важливо відмовитися від майонезу і подібних жирних соусів. Можна змащувати корж, наприклад, несолодким маложирним йогуртом, пісним маслом, гірчицею. І кращої начинкою стануть свіжі овочі та зелень у великій кількості.

Дивіться також:  Скільки калорій в ізюмі різних сортів, вітаміни і мікроелементи, корисні властивості сухофруктів

Готовий лаваш – справжній помічник для сучасної господині. З його допомогою можна отримати різні варіанти смачних і апетитних страв. При цьому кулінару не доведеться витрачати багато часу на замішування тіста і непроста випікання тонкого листа на сковорідці. Досить акуратно відкрити упаковку продукту, розгорнути пласт і оформити їжу бажаним способом.