Скільки калорій в курячій котлеті, приготованій різними способами, харчова цінність страви

З усіх котлет самим малокалорійним і допустимим для дієти є страва з м’яса птиці. Найчастіше саме цей продукт господині використовують рецепти улюблених виробів, які не тільки виходять чудово смачними і поживними, але і корисними. Нижче описано, скільки калорій в курячої котлеті, приготована різними способами.

Хімічний склад і харчова цінність страви

Точна харчова цінність запропонованої страви залежить від багатьох факторів. Наприклад, від обраного способу термічної обробки, що має в рецептах чільне значення. Одна справа, коли частування належить обсмажити на свинячому салі, інше – приготувати його на пару.

Якщо говорити про самому звичному для господині варіанті – про стандартному рецепті з фаршу з невеликим шматочком пшеничного хліба, яйцем і обсмажуванні на рослинному маслі, то у 100 г такого страви виявиться 14,4 г жирів, майже 12 г білка і 3,1 г вуглеводів.

В котлетах з курки містяться вітаміни А, Е, С, групи В, РР, а також кальцій, фосфор, магній, калій, залізо і натрій.

Якщо правильно їх готувати і не додавати занадто жирні і калорійні інгредієнти, таке блюдо вийде надзвичайно корисним і для дітей, і для дорослих.

Скільки калорій в курячої котлеті, приготована різними способами

Звичайно, калорійність курячої котлети залежить не тільки від її складу, але і також і від способу приготування. Найчастіше сучасні господині саме обсмажують страву на сковорідці. Це швидко, просто, смачно. При використанні невеликої кількості борошна або сухарній крихти, на поверхні котлеток ще й з’являється дуже апетитна золотисто-рум’яна кірочка. І також дуже важливо викладати частування по закінченні процесу на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир.

У такий смаженої курячої котлеті виявляється приблизно 248 ккал на 100 г продукту. Але подібний варіант актуальний лише для приготування на соняшниковій олії. Коли буде використовуватися вершкове або й зовсім свиняче сало, то обговорюваний показник підвищиться.

Дивіться також:  Як користуватися тестом на вагітність, який тест вибрати

Щоб його зменшити, можна відправити заготовки в духову шафу. Наприклад, розкласти сформовані котлетки на пекарської папері і запекти при середній температурі або використовувати невеликі силіконові формочки для кексів. У такому разі калорійність страви виявиться приблизно 136 ккал на 100 грамів.

А мінімальним подібний показник вийде при отриманні котлет на пару. Для цієї мети підійде і звичайна каструля зі спеціальною насадкою, і мультиварка. Калорійність страви виявиться приблизно 128 ккал на 100 грамів. Якщо прибрати з рецепту котлети хліб, то цифра знизиться ще на 5-8 ккал.

Добова норма споживання

Існує рекомендована дієтологами норма вживання курячого м’яса на добу для дорослих і дітей. Фахівці відзначають, що людина, яка займається активною фізичною діяльністю, у день повинен з’їдати близько 250 г курки, якщо не замінює продукт ніяким іншим м’ясом. Тому при таких умовах цілком можна дозволити собі витратити на обід 3-4 невеликі курячі котлетки. Для працівника розумової праці показник знижується до 120-140 грамів.

Найменшим членам сім’ї достатньо буде запропонувати на обід одну курячу котлету. Якщо дитині ще не виповнилося 3 роки, то він і зовсім може осилити лише половину такої порції. Не варто примушувати дитину доїдати все, що лежить на тарілці, якщо він вже ситий. Потрібно лише подбати про корисне і правильному гарнірі до м’яса.

Найкраще поєднувати з котлетами з курки всілякі овочеві доповнення. Наприклад, салат асорті з свіжих овочів і зелені, заправлений рослинним маслом. Добре підійдуть до такої страви і варена брокколі або стручкова квасоля з легким сметанно-часниковим соусом.

Корисні властивості та протипоказання

Максимально корисними для організму фахівці вважають котлети, які готуються з філе курки без шкірки в духовці або паровим способом.

Дивіться також:  Скільки калорій у воді — питної, газованої, з добавками

Вони мають мінімальну калорійність, а, крім того, володіють наступними перевагами:

  • вітамін В6 у складі курячого м’яса сприяє нормальній роботі серця і правильному функціонуванню судин;
  • велика кількість вітамінів і мінералів у цілому сприятливо впливають на стан організму, зміцнюють його здоров’я, покращують роботу імунної системи;
  • високий відсоток вмісту білка в апетитних виробах сприяє зміцненню м’язів, їх нарощування при заняттях спортом;
  • страви з грудки рекомендуються лікарями пацієнтам, які страждають від гіпертонії, виразки, діабет.

Навіть під час дієти можна дозволити собі обід з курячою котлетою. Головне – приготувати її з якісних продуктів.

Найбільш низькокалорійними вони виходять з філе курячої грудки. Обов’язково необхідно зняти з м’ясного продукту жирну шкіру. Замість звичного білого хліба, найкраще додавати в склад фаршу перемелені вівсяні пластівці. І також знизити калорійність курячих котлет допоможуть різноманітні овочі. Наприклад, до фаршу можна додати терту моркву, кабачок або шматочки стиглих свіжих томатів.