Скільки калорій в курячій грудці, приготованій різними способами

Щоб схуднути і не набрати вагу знову, треба збалансовано харчуватися, не отримувати з їжею більше енергії, ніж витрачає організм. «Біле» м’ясо курки з низьким вмістом жиру — помічник у досягненні цих цілей. Основним орієнтиром для тих, що худнуть служить інформація про те, скільки калорій в курячій грудці, і при якій кулінарній обробці максимально зберігаються корисні речовини.

Склад і харчова цінність курячої грудки

Всього в м’ясі птиці на білки припадає 17-21 %, сполучні тканини — до 8 %, жири — від 5 до 18 %. Для грудних м’язів курки характерно найбільший вміст протеїнів і незначна кількість ліпідів. Харчова цінність курячої грудки дуже висока. Сполучних тканин в 2 рази менше, ніж у ножних м’язах.

Куряча грудка, філе, не піддані тепловій обробці, складаються з таких з’єднань (в порції 100 г):

  • високоякісного білка — від 21 до 30 м;
  • жиру — від 0,7 до 4 м;
  • вуглеводів — від 0,27 до 0,4 г;
  • харчових волокон — 0,5 р.

Для порівняння: в стегнах – білка 18,15 г, жиру 11,2 р.

Зміст основних харчових речовин і калорійність вже готового страви залежать від способу теплової обробки. При варінні в бульйон переходить близько 10 % білка, понад 30 % жиру. У смаженої грудці втрати харчових речовин дещо більше – до 15 % білку і до 48 % жиру. Також теплова обробка призводить до руйнування вітамінів.

Невеликий час приготування курячої грудки (20-30 хвилин) — перевага дієтичного м’яса. Чим коротше теплова обробка, тим менше втрачається корисних харчових і біоактивних речовин.

Ще один спосіб краще зберегти білки, вітаміни і мінеральні компоненти курячої грудки — приготувати фарш для котлет. Втрати білка в цьому випадку скорочуються в 2 рази (порівняно з жаренням і варінням). Додають у фарш овочі або розмочені крупи.

Дивіться також:  Скільки калорій в картоплі, приготована різними способами, корисні властивості коренеплоду

На замітку! З усіх способів теплової обробки смаження м’яса птиці вважається найменш вигідним.

На сковороді залишається сік, який не використовується. Бульйон при варінні м’яса йде на приготування першої страви. Менше втрати харчових речовин при смаженні і приготуванні з грудки рубаних котлет.

Грудка запечена більш соковита, порівняно з смаженою. Використання фольги або іншої оболонки для запікання запобігає розчинення і вимивання соків з продуктів у процесі кулінарної обробки.

Калорійність при різних способах приготування

Шкіра птиці містить жир і сполучні тканини. Ці компоненти впливають на харчову та енергетичну цінність продукту харчування. Калорійність курячого філе становить 98,3–116 ккал. Енергетична цінність сирої філе з шкірою — від 126 до 152 ккал (на 100 г продукту).

Самі низькокалорійні страви з птиці — варена і запечена в духовці філе без шкіри. Якщо точно підрахувати, скільки калорій в відвареної курячої грудки, то виходить результат в діапазоні від 127 до 137 ккал (на 100 г продукту).

Використання масла або маргарину при смаженні підвищує калорійність їжі.

Проте енергетична цінність смаженої курячої грудки без шкіри ненабагато більше, ніж вареної – від 131 до 165 ккал (на 100 г продукту). Енергія надходить майже виключно з білка, так як жиру всього 1-2 р.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Куряча грудка — відмінний постачальник в організм вітамінів групи В. Вони важливі для багатьох функцій організму, особливо для роботи нервової системи.

Список вітамінів у складі курячої грудки (на 100 г продукту):

  • А — 27 мкг.
  • В1 — 0,07 мг.
  • В2 — 0,09 мг.
  • В6 — 0,53 мг.
  • Е — 0,3 мг.
  • РР — 7,7 мг
  • Ніацин — 11 мг.
Дивіться також:  Скільки калорій в смаженому яйці, БЖУ, користь і шкоду яєчні

Вітамін РР — учасник окисно-відновних реакцій, необхідних для енергетичного обміну. При недостатньому надходженні з їжею порушується робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту і нервової системи, погіршується стан шкіри.

Мінеральні речовини курячої грудки:

  • Калій — 292 мг.
  • Фосфор — 171 мг.
  • Магній — 86 мг.
  • Натрій — 60 мг.
  • Кальцій — 8 мг.
  • Залізо — 1,4 мг.
  • Цинк — 1,3 мг.

Калій і магній необхідні для обміну речовин і м’язової роботи. Недолік мінеральних елементів призводить до порушення синтезу білків і нуклеїнових кислот, енергетичного обміну, електролітного балансу. Підвищується ризик гіпертонії, інших патологій серцево-судинної системи. Залізо використовується у кровотворенні, входить до складу еритроцитів.

Корисні властивості для організму

Курка — популярний продукт харчування, який характеризується низьким вмістом жиру і сполучної тканини. Куряче м’ясо легко засвоюється, є джерелом високоякісного білку, вітамінів і мінеральних речовин.

Кількість жиру в різних частинах птиці відрізняється. Цю особливість потрібно враховувати прихильникам низькокалорійної дієти.

Грудка без шкіри — найменш жирна частину курки. Містить високоякісний білок, вітаміни, макро — і мікроелементи. Використовується для варіння, смаження, запікання. Куряча грудка — помічник для тих, хто бажає схуднути, підтримувати нормальну вагу без шкоди для здоров’я.