Скільки калорій в курці, як зменшити калорійність курячого м’яса під час кулінарної обробки

Куряче м’ясо – частий гість російського столу. З цієї птиці готується безліч смачних страв – як повсякденних, так і святкових. Розібратися, скільки калорій в курці, і як зменшити цей показник, допоможе інформація, опублікована нижче.

Хімічний склад і харчова цінність курки

Розбираючись з харчовою цінністю курятини, в першу чергу потрібно відзначити, що всього в 100 г продукту міститься майже 30 відсотків добової норми білка для дорослої людини. А ось жирів – всього близько 4 відсотків.

У курячому м’ясі міститься безліч корисних для організму людини речовин. Наприклад, вітаміни групи В, А і Р, ретинол, макро — та мікроелементи (калій, кальцій, фосфор, залізо, йод, фтор), амінокислоти.

Якщо куряче м’ясо приготоване правильно, то воно виходить дієтичним і малокалорійним. Його дозволяється їсти навіть в період схуднення. Наприклад, обід з відвареної курячої грудки і овочів заряджає людину енергією на тривалий час і при цьому не позначиться на фігурі. Птах в такому вигляді, а також запечена, приготована на пару і на грилі, входить в меню багатьох популярних дієт.

Скільки калорій в продукті

Розбираючись з калорійністю курячого філе, в першу чергу потрібно враховувати, як саме воно приготовлено. Звичайно, найбільше калорій в смаженому виробу. Особливо якщо для цього використовувалося вершкове масло або навіть сало.

Ще один важливий момент: про яку саме частини тушки йде мова. Так, найбільш низькокалорійної вважається грудка, тоді як в стегнах птиці калорій буде найбільше.

А худнуть зазвичай найбільше хвилює питання: скільки калорій в вареної курки? Якщо птах приготовлена без шкіри, то у 100 г продукту виявиться всього 172 ккал. Приблизно такий же результат дає обробка курятини на пару, запікання її без масла і сиру, обсмажування на грилі без додавання жиру. Перераховані способи приготування дозволяють отримати ситне, смачне, малокалорийное, та ще й дуже корисне для організму блюдо.

Дивіться також:  Скільки калорій в груші, харчова цінність, корисні властивості фрукта

У інших частин тушки калорійність буде дещо відрізнятися на 100 г продукту:

  • у стегенець – 176 ккал;
  • у стегна – 207 ккал;
  • у крилець – 182 ккал.

Самий мінімальний показник виходить у курячих шлуночків – 103 ккал на 100 р.

Добове споживання м’яса птиці

Щоб вживання курячого м’яса принесло людині виключно користь, потрібно знати, скільки його варто їсти на добу.

Точні цифри залежать від віку представників обох статей:

  • дітям віком до 3 років – 70-80 г;
  • малюкам від 4 до 6 років – 90-100 г;
  • дітям від 7 до 12 років – 120-140 г;
  • підліткам від 13 до 17 років – 140-150 г;
  • літнім людям потрібно знову переходити до середньої дитячої нормі.

Що стосується дорослих людей, то рекомендована порція курятини на добу залежить від фізичної активності та способу життя людини. Так, спортсменам і тим, хто займається важкою фізичною працею, потрібно 220-250 г птиці в день, всім іншим 130-150 р.

Як зменшити калорійність при різних способах обробки

Головне правило, яке дозволить зменшити калорійність курячого м’яса при різних способах обробки – відмова від додавання жиру або хоча б скорочення його кількості.

Так, при запіканні птиці в духовці можна скористатися спеціальним якісним силіконовим килимком або пакетом. Наприклад, в останній можна просто укласти шматочки птиці з порізаними овочами, додати сіль і спеції і відправити продукти в духовку. У підсумку вони будуть запікатися в овочевому соку. Частування вийде м’яким, ніжним і без зайвої олії.

Що стосується силіконового килимка, на нього можна викласти курячі відбивні, нагетси, просто шматочки з нежирним соусом і запекти до готовності. Залишиться подати до птиці свіжі овочі з невеликою кількістю оливкової олії в якості гарніру.

Дивіться також:  Скільки калорій в попкорні, солодкому і солоному, з різними добавками, користь і шкоду снека

Якщо планується приготувати м’ясо на грилі, потрібно просто придбати якісні аксесуари для цього. Наприклад, хороша гриль-сковорода не потребує промазування маслом. Чи можна обробити її всього парою крапель жиру, розподіленими по поверхні посуду силіконової пензликом.

Корисні властивості курки

Насамперед варто зазначити, що курятина – це дієтичне м’ясо. Особливо якщо використовувати грудку або крила. Тому її можна їсти без побоювання за власну фігуру. У підсумку швидко худне насититься, і позбутися від почуття голоду, але при цьому не обзаведеться зайвими кілограмами.

Важливо додати, що курятина здатна нейтралізувати кислотність шлунка. Це унікальна властивість робить таку птицю особливо значущою для всіх людей, які страждають від виразки шлунку. Регулярне вживання правильно приготованого продукту дозволяє полегшити стан і поліпшити самопочуття в цілому.

Куряче філе потрапляє в список продуктів з мінімальним вмістом холестерину. Звичайно, якщо воно не готується на великій кількості пересмаженої олії. У 100 г грудки міститься близько 72 мг холестерину, а ось незамінних вітамінів і мінералів – в кілька разів більше.

Корисна курятина і для м’язів людського тіла. Продукт формує їх силу і витривалість.

Куряче м’ясо – важливий продукт у раціоні кожної людини. Його варто включати в своє меню хоча б кілька разів на тиждень. До речі, саме філе допускається є навіть щодня, якщо готувати його різними «малокалорийными» способами. Наприклад, запікаючи або відварюючи.