Скільки калорій в капучино з цукром і без, користь і шкода напою для здоров’я

Нескладно з’ясувати, скільки калорій в капучино. Достатньо ознайомитися з різними видами ароматного напою. А потім вибрати каву потрібної калорійності з урахуванням особистого смаку.

Хімічний склад і харчова цінність

Любителі кави з молоком часто віддають перевагу капучіно. Його основа — еспресо, зварений з мелених кавових зерен. Потім у напій додають молоко таким чином, щоб на поверхні сформувалася густа біла піна.

Зазвичай капучіно роблять в кавомашині. Без спеціального обладнання приготувати його досить проблематично. Використовується пристосування, яке перетворює молоко в найніжнішу щільну піну з допомогою пари. У традиційний напій в однаковій пропорції входять три основних інгредієнта: третина чашки займає натуральний еспресо, стільки ж припадає на молоко, третина обсягу — молочна піна. Основу рідини становить вода.

І також у складі присутні:

  • білки — 0,2–1,9%;
  • жири — 0,5–2,5%;
  • вуглеводи — 0,2–5%.

Натуральні кавові зерна, молоко і додаткові компоненти насичують капучіно корисними речовинами:

  • вітамінами E, A, D, В1, В2, В3, В12 та іншими складовими;
  • макро — і мікроелементами, у тому числі фосфором, залізом, натрієм, магнієм, кальцієм;
  • сахарозою, лактозою, кофеїном;
  • органічними кислотами, нерозчинними волокнами.

Застосовують різні рецепти приготування капучино. У деяких напоях використовують шоколад, коньяк, ванілін, корицю, фруктові соки. Іноді молоко замінюють вершками, а натуральні зерна — розчинною кавою. Додаткові інгредієнти істотно впливають на хімічний склад і харчову цінність рідкого ласощі.

Калорійність капучіно з цукром і без

Поживність кави змінюється в залежності від його складу. У звичайного напою без молока і цукру цей показник унікально низький — в 100 г продукту всього 2 ккал. Калорійність капучіно вище.

Традиційно для приготування 100 г напою використовують:

  • воду – 100 г;
  • молоко – 100 г;
  • кава – 2 ч. л.;
  • корицю – ½ ч. л.
Дивіться також:  Болять груди перед місячними – чому: причини хворобливості молочних залоз, норма або патологія

Вважається, що правильно приготоване молоко володіє невеликим солодким присмаком, тому використовувати цукор немає необхідності. Його застосовують за бажанням. Солодкі кристали підвищують поживність складу приблизно в 1,5–2 рази.

Середня калорійність капучіно:

Різновид Калорійність, ккал в 100 г
Без цукру
на соєвому молоці 19-22
з «Макдоналдса» 42
з молоком жирністю 1,5 % 38-42
з молоком жирністю 2,5 % 44-48
з молоком жирністю 3,5 % 52-54
з вершками жирністю 10% 92-94
з автомата 105
з вершками жирністю 20% 140-148
З цукром
на соєвому молоці 45-47
з «Макдоналдса» 67
з молоком жирністю 1,5 % 75-85
з молоком жирністю 2,5 % 80-90
з молоком жирністю 3,5 % 90-95
з автомата 124-132
з вершками жирністю 10% 130-135
з вершками жирністю 20% 180-185
з жирним молоком і ваніліном 185-190

У 100 г капучіно міститься в середньому від 105 до 120 ккал. Обсяг стандартної порції кави приблизно 155-175 мл, калорійність — близько 210 ккал.

Поживна цінність додаткових продуктів:

  • 1 ч. л. цукру -24 ккал;
  • 20 г вершків (залежно від жирності) — від 20 до 60 калорій;
  • 2 ст. л. молока (2,5%) — 21 ккал;
  • 1 ч. л. згущеного продукту — 35 ккал;
  • 1 ч. л. шоколадного сиропу — приблизно 15 ккал.

Калорійність напою збільшиться, якщо використовувати молоко з високою жирністю, а також вершки для пінки. Коньяк, кориця, горіхи можуть значно збільшити поживність кава капучіно. А знизити показник вийде, якщо застосовувати натуральний сік, знежирені продукти харчування.

«Старбакс»— відома компанія з мережею кав’ярень по всьому світу. В закладах пропонують особливий дієтичний напій, який за зовнішнім виглядом і смаком нагадує популярний капучіно. У 100 г низькокалорійного продукту від даного виробника міститься всього близько 20 ккал. В якості молочної основи для такого кави використовують знежирене молоко, а замість традиційного цукру застосовують тростинний. В деяких варіантах замість такої солодощі використовують сироп агави або мед. Можна замовити і приготовлений за спеціальною рецептурою продукт з унікальним сиропным ароматизатором, який виробляє компанія. Правда, кофеїну в напої від «Старбакса» немає.

Дивіться також:  Гімнастика Шишонина для шиї: основний комплекс — всі вправи, показання, протипоказання

Добова норма споживання

У день дорослій здоровій людині рекомендується споживати не більше 300-400 мг кофеїну. Показник змінюється в залежності від статі, генетичних особливостей людини, його ваги. Випивати добову норму за один раз не радять. Її бажано розділити на кілька порцій кількістю не більше 150 мг у кожній.

У чашці напою з молоком об’ємом 200 мл – близько 150 мг кофеїну. На його кількість готової продукції впливає спосіб приготування напою, якість кавових зерен, фортеця рідини. Виходить, що в добу можна побалувати себе двома такими чашечками. Для любителів більш міцної кави одноразова порція буде зменшена.

Користь і шкода напою для здоров’я

Класичний капучіно — один з найкорисніших напоїв на основі кави.

Переваги ласощі, у якому з’єднуються цілющі властивості молока та кавових зерен, полягають у наступному:

  • бадьорить, стимулює роботу ЦНС;
  • активізує розумові процеси, бореться з мігренню;
  • попереджає розвиток ракових захворювань і астми, порушення в роботі печінки і жовчного міхура;
  • надає розширює вплив на судини;
  • покращує стан при зниженому тиску;
  • сприяє виведенню рідини з організму.

Користь ароматний складу принесе тільки при помірному вживанні. Нездорову пристрасть до напою називають кофеманией. Надлишок кофеїну в організмі здатний викликати тахікардію, головний біль, безсоння, панічні атаки і підвищену нервозність.

Вплив кави викликає такі симптоми:

  • піднімає артеріальний тиск;
  • призводить до серцевої аритмії;
  • провокує розвиток тривожності.

Молоко частково нейтралізує негативний вплив кави на людину. У складі капучіно продукт переробляється повільніше, діє більш м’яко і рідше викликає безсоння. Чорний кава підвищує кислотність шлунка. Завдяки молоку вдається вирішити цю проблему. Темні напої з кофеїном погіршують переробку кальцію. З капучіно корисний елемент засвоюється добре.

Дивіться також:  Норма тестостерону у чоловіків: таблиця рівня гормону з віком, причини зниження і підвищення показників

Включати в меню солодкий напій не можна при цукровому діабеті. Не рекомендується пити каву тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями. Жінкам при вагітності і годуванні грудьми, а також людям з збудливою нервовою системою, вживати ароматне пиття слід з обережністю.

Смачний капучіно здатний підкорити серце любителя кави. Він допоможе підбадьоритися вранці і підзарядить енергією днем. А якщо вибирати низькокалорійні варіанти напою, то причиною зайвої ваги такий склад точно не стане.