Скільки калорій в чорному хлібі, склад і харчова цінність продукту, користь і шкода

Вживати борошняні вироби можна з користю. Досить дізнатися, скільки калорій в чорному хлібі. При бажанні вийде не тільки смачно поїсти, але навіть схуднути.

Хімічний склад і харчова цінність

У розмовної мови «чорним» називають хліб, виготовлений з житнього борошна. А також борошняні вироби, у виробництві яких використовують висівки. Вони надають продукції сірий відтінок.

Основний склад темного хліба, в середньому:

  • вуглеводів — 40-45 %;
  • білків — 8-9 %;
  • жирів — 1-3 %;
  • кислот — 9-12 %.

Також в ньому присутні клітковина, амінокислоти, зокрема, протеїн, мінеральні речовини. Велика кількість різних мікро — і макроелементів, наприклад, залізо, селен, магній, фосфор, натрій, мідь, сірка. Вітамінний склад: К, С, Е, РР, представники групи В.

Зустрічається темна продукція з різними добавками — сухофруктами, горіхами, насінням льону або гарбуза, кмином, анісом, коріандром і іншими. Такі компоненти збільшують кількість корисних елементів, але найчастіше підвищують калорійність чорного хліба.

Повністю житній продукт печуть без додавання дріжджів. У нього кислуватий смак, який з’являється через бродіння молочнокислих бактерій в заквасці. Часто роблять вироби зі змішаним зерновим складом борошна. Оптимальне співвідношення отримують, якщо жито налічує близько 80 %, а пшениця — приблизно 20 %. Такий хліб легше перетравлюється. А робити його можна не тільки на заквасці, як житній.

Якщо виріб додано пшеничне борошно, то пухке тісто отримати допоможуть хлібопекарські дріжджі. Перетравлюється такий хліб краще, ніж на сто відсотків житній.

В ньому може застосовуватися борошно трьох видів:

  • Сіяна складається з дрібних частинок.
  • У обдирного присутні елементи середнього помелу, а також зернові оболонки.
  • Шпалерна відрізняється грубим помелом, з неї роблять цільнозернові різновиду продукту.

Інтенсивність кольору різних сортів відрізняється. Вона залежить від процентного вмісту житнього борошна у виробі. Впливає на забарвлення і наявність додаткових інгредієнтів: солоду, хімічних і натуральних барвників, меду, антиокислювачів.

Дивіться також:  Скільки калорій у вареному буряку, харчова цінність, користь і шкода коренеплоду

Калорійність і БЖУ чорного хліба

Енергетична цінність темних різновидів хліба вище, ніж білого. Але якщо взяти два шматочки однакового розміру, чорний буде важити більше. У 100 грамах житнього хліба приблизно 180-250 ккал, в продукті такої ваги з висівками — близько 230 ккал.

Приблизна поживність темних сортів:

Вид хліба Калорійність, ккал в 100 г
«Чусовський» 110-210
Житній подовий, помел борошна — середній 180-200
«Староруський», помел борошна — грубий 190-210
«Дарницький», житньо-пшеничний 200-210
«Бородинський» 200-210
Цільнозерновий на дріжджах з висівками 210-230
З родзинками, сухофруктами 260-300
З насінням і горіхами 290 -310

У їжу вживають нарізані скибочки продукту. У шматку чорного хліба середнього розміру приблизно 80 калорій, а його маса — близько 40 р. Темні сорти відрізняються високим вмістом вуглеводів, жирів в них дуже мало. Середнє співвідношення БЖУ — 8:1:40.

Добова норма споживання

Чорний хліб засвоюється організмом гірше, ніж білий. А склад темного продукту більш збалансований. Дієтологи не радять повністю відмовлятися від хлібобулочних виробів. Бажано вибирати корисні сорту. А також вживати продукт помірно, чергувати в меню різні його види. Рекомендується їсти близько 150 г житнього або житньо-пшеничного хліба на добу. Оптимальна порція при значних фізичних навантаженнях збільшується.

Шкідливо харчуватися гарячим продуктом. З картоплею його поєднувати не бажано, а з іншими овочами доречно. Також чорний хліб можна вживати з будь-яким м’ясом (крім смаженої), рибними стравами. Він підійде для бутербродів з маслом, натуральними паштетами, ікрою.

Існує спеціальна «монастирська» дієта. Щоб схуднути з її допомогою, необхідно 10 днів їсти тільки темний житній хліб без добавок і невелика кількість каш. Обов’язково треба вживати багато води. Така дієта допоможе скинути кілька зайвих кілограмів, а також очистити організм від токсинів. Використовувати її доречно при відсутності проблем зі здоров’ям, а перед проведенням обов’язково консультуються з лікарем. При вагітності, високих фізичних навантаженнях і хронічних захворюваннях застосовувати жорсткі обмеження в їжі не можна.

Дивіться також:  Болять груди перед місячними – чому: причини хворобливості молочних залоз, норма або патологія

Користь і шкода продукту для організму

Позитивний вплив чорного хліба на організм людини:

  • покращує імунітет і нервово-емоційний стан, заряджає енергією;
  • допомагає позбутися від токсинів;
  • насичує організм корисними елементами і сполуками, швидко втамовує голод;
  • регулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, процес всмоктування їжі та обмін речовин;
  • корегує структуру крові, запобігає розвитку анемії;
  • стабілізує сон, збільшує стійкість до стресових ситуацій;
  • підтримує оптимальний рівень цукру в крові;
  • бере участь у виробленні необхідних гормонів та ферментів;
  • зміцнює волосся і нігті;
  • підвищує еластичність шкіри, бореться з проблемною шкірою.

Коли і кому може зашкодити темний хліб:

  • Процентний вміст кислот і вуглеводів у житньому продукті більше, ніж у білому. Тому його не рекомендується вживати хворим з підвищеною шлунковою кислотністю і страждають від надмірної ваги.
  • При виробництві хлібобулочних виробів на спеціалізованих підприємствах можуть використовуватися різні барвники, стабілізатори, консерванти. Такі додаткові інгредієнти погіршують якість продукції і шкодять здоров’ю. Якщо термін придатності хліба більш 96 годин, то в ньому точно присутні консерванти, наприклад, сорбінова кислота. При покупці продукту обов’язково вивчають його склад, щоб придбати максимально корисний.
  • З особливою обережністю слідують вибирати хліб тим, хто схильний до алергічних реакцій, страждає від несприйняття глютену або цукрового діабету.
  • Під час схуднення віддають перевагу продукції без калорійних добавок — горіхів, меду, бананів, папайї, фініків.
  • Не можна вживати в їжу цвілий хліб. В ньому з’являються токсичні сполуки. Вони негативно впливають на організм людини, можуть викликати різні захворювання.

Господині все частіше самостійно печуть хліб, щоб приготувати смачну їжу з урахуванням особистих переваг. Можна зробити і калорійний варіант з горіхами, і дієтичних житній хліб. Такий продукт черствіє швидше, ніж покупної. Але він набагато корисніше, адже не містить шкідливих харчових добавок. А ще домашній хліб демонструє любов до рідних людей.

Дивіться також:  Скільки калорій в курячій котлеті, приготованій різними способами, харчова цінність страви