Скільки калорій в арахісі, харчова цінність земляного горіха, білки, жири і вуглеводи, користь і протипоказання

Виявляється, арахіс (земляний або китайський горіх), зовсім не горіх, а відноситься до бобам. Його плоди ближче до квасолі і гороху. Але не тільки це стане відкриттям при більш детальному вивченні того, скільки калорій в арахісі, яка його користь і цінність, а також можливу шкоду для організму внаслідок зловживання цим продуктом.

Хімічний склад і харчова цінність арахісу

Склад нутрієнтів в 100 грамах їстівних ядер арахісу представлений наступними компонентами:

  • вода – 7,9 г;
  • харчові волокна (клітковина) – 8,1 г;
  • зола – 2,6 м;
  • крохмаль – 5,7 м;
  • моно — і дисахариди – 4,2 г;
  • амінокислоти – 26,3 г;
  • ненасичені жирні кислоти – 8,3 г;
  • моно — і поліненасичені жирні кислоти – 36,9 р.

Хоча хімічний склад цього продукту практично ідентичний горіхам, він відноситься до оліїстим культур родини бобових. Завдяки високому вмісту харчових волокон і амінокислот цей продукт має велику харчову цінність. Але при більш детальному вивченні всіх властивостей стає зрозуміло, що у його вживанні головне – помірність. Одна з причин цього – калорійність земляного горіха.

Калорійність і БЖУ земляного горіха

Сирі плоди арахісу за смаком нагадують бобові, до сімейства яких і відноситься рослина, а варто їх трохи обсмажити, як вони набувають маслянистий горіховий смак. Часто під час обсмажування до земляного горіха додають сіль або вже після термічної обробки покривають цукрової або шоколадною глазур’ю.

В таблиці наведені дані, скільки калорій в арахісі сирому, солоному і інших варіантах, а також співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

Продукт Калорійність, ккал/100 г Білки, г/100 г Жири, г/100 г Вуглеводи, г/100 г
Арахіс сирий 551 26,3 45,2 9,9
Смажений солоний арахіс 597 26,0 47,5 12,5
Смажений арахіс в цукрі 509 16,3 28,0 51,2
Смажений арахіс в шоколаді 477 16,0 23,0 58,5
Арахісова паста 599 24,8 50,6 10,4
Арахісове масло 899 0,0 99,9 0,0
Дивіться також:  Скільки калорій в грейпфруті , вітаміни і мікроелементи, корисні властивості фрукта для схуднення, протипоказання

Триста грамів смаженого арахісу повністю заповнять рекомендовану добову норму калорій, але це не повинно стати причиною повної відмови від цього продукту. Навіть сидячи на дієті, можна побалувати себе жменькою улюблених горіхів. Тільки під час прийому їжі вони повинні поєднуватися з іншими продуктами, що дасть відчуття насиченості, а не порожнього шлунка. Ідеально вводити їх у раціон в якості ароматної акценту в салатах.

Справедливості заради варто відзначити, що арахіс не найкалорійніший з горіхів. Він поступається солодкого мигдалю (64 ккал/100 г), пекану (691, ккал/100 г), волоському горіху (648 ккал/100 г) та іншим.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Користь арахісу для організму визначають вітаміни і мікроелементи, що містяться в ньому:

  • вітамін В3 (ніацин) – 19 мг/100 г;
  • вітамін В4 (холін) – 52 мг/100 г;
  • токоферол – 10 мг/100 г;
  • калій – 660 мг/100 г;
  • фосфор – 350 мг/100 г;
  • магній — 182 мг/100 р.

Такий багатий мінеральний склад може принести і шкоду організму, якщо у людини є спадкові захворювання, пов’язані з обміном речовин. Це поширюється на сирий, смажений і солоний земляний горіх.

Вітаміни і амінокислоти, якими багаті арахісові боби, дуже добре засвоюються організмом, а жири не містять холестерину і чинять легку жовчогінну дію.

Добова норма вживання

Солоний або глазурований арахіс може скрасити перегляд фільму в кінотеатрі або вдома. Тільки в цьому випадку існує великий ризик вийти за рекомендовані межі енергетичної цінності їжі, беручи до уваги, скільки калорій в арахісі смаженому.

На думку дієтологів, рекомендована добова норма вживання земляного горіха становить:

  • для дітей старше 12 років і дорослих – 25-30 м або близько 20 горішків;
  • для дітей до 12 років – 20 г або 10 шт.
Дивіться також:  Скільки калорій в апельсині, БЖУ, вміст вітамінів і мікроелементів, корисні властивості фрукта

Дитяча норма обумовлена тим, що всі горіхи – сильні алергени. Надмірне вживання арахісу може спровокувати розвиток індивідуальної непереносимості продукту.

Вживаючи глазуровані горішки чи арахісову пасту, слід враховувати не тільки рекомендовані норми споживання арахісу, а також енергетичну цінність, яка може відрізнятися від калорійності цього продукту в чистому вигляді.

Користь та протипоказання

Корисну дію від вживання арахісу включає в себе наступні моменти:

  • Збереження структури клітин, попередження передчасного старіння і забезпечення нормального функціонування серця і судин завдяки поліфенолам. При обжарке кількість їх збільшується на 25%.
  • Великий вміст вітамінів групи В приносить неоціненну користь нервовій системі, шкірі, волоссю і нігтям.
  • Фолієва кислота допоможе вагітним жінкам запобігти патології розвитку плоду.
  • Арахіс підвищує згортання крові. Це його властивість зможе допомогти хворим, які страждають на гемофілію.

З останнього властивості випливають і деякі протипоказання. Земляний горіх слід вживати помірно людям з варикозом щоб уникнути утворення тромбів.

Чимало людей страждають алергією на арахіс, причому в більшості випадків реакцію викликає не сам горіх, а тонка червона або коричнева шкірка, яка його покриває. У зв’язку з цим при виборі арахісу в магазині слід звертати увагу на бланшований (без шкірки) продукт.

Кажучи про шкоду горіхів, ще раз варто згадати калорійність арахісу. При неконтрольованому використанні не уникнути проблем із зайвою вагою. А також часто горіхи повністю виключають з раціону діабетиків.

Як і у кожного продукту, від вживання арахісу є своя користь, але він може і заподіяти шкоду. Важливо знайти здоровий баланс, щоб по максимуму отримати перше і мінімізувати друге.