Скільки калорій у вареному круто яйці, чи підходить продукт для дієти

Курячі яйця – використовують в їжу на всій планеті. Прихильники дієтичного харчування хочуть знати, скільки калорій у вареному круто яйце.

Хімічний склад і харчова цінність

Вага одного яйця – 45-50 р.

В його складі містяться:

  • вода – 75 %;
  • вуглеводи – 0,5 %;
  • жири – 11,5 %;
  • білки – 12 %;
  • мінеральні речовини – 1 %.

Жовтки міститься 32 % і білка – 56 %, в ньому присутня кональбумин і овальбумин. Ці речовини допомагають засвоювати яйця практично повністю. Також є вітаміни групи В.

Жовток – найбільш цінний. В ньому виявлено присутність білків, жирів, вуглеводів і мінеральних речовин. Жовтий колір надає йому каротин, він стає на вітамін А в організмі. Є біотин, вітаміни Е, К, Д, В3, В6, В12 і фолієва кислота.

У складі курячих яєць є ненасичені жирні кислоти омега – лінолева, арахідонова, олеїнова. Зміцнюють імунітет, вони борються із запаленнями, володіють антиоксидантними властивостями.

Калорійність і БЖУ вареного круто яйця

Дієтологи пропонують використовувати їх на сніданок. Одне дає людині енергію на кілька годин завдяки білку, що міститься в ньому. Від способу варіння залежить, скільки ккал у вареному яйці круто. Чим довше готується, тим нижче його харчова цінність.

Щоб приготувати круто – варять 10 хв.

Калорійність курячого яйця, приготованого круто, складає 50-80 ккал.

Білок і жовток розрізняються своєю калорійністю. У 100 г білка – 17 ккал, а вміст жирів майже дорівнює нулю. Зате є корисні речовини в великій кількості.100 г жовтки містять близько 50 ккал.

Продукт багатий:

  • білками;
  • жирами;
  • вуглеводами;
  • вітамінами;
  • залізом;
  • марганцем;
  • цинком;
  • кальцієм.

Добова норма вживання

Щоб не нашкодити організму, в день можна з’їдати не більше 4 штук. При схудненні норма повинна бути знижена в 2 рази. При цукровому діабеті можна їсти тільки по 1 шт. на тиждень.

Дивіться також:  Скільки калорій в печиві, які види підходять для дієти, користь і шкода для організму

Дієтологи рекомендують використовувати яйця, варені некруто або круто.

Переїдання яєць може принести шкоду, викликати алергійну реакцію.

Користь і шкода продукту для схуднення

Незаперечно, варені яйця корисні при схудненні:

  • насичують організм вітамінами, мікро — і макроелементами;
  • при вживанні на сніданок підвищують життєву енергію.

Мають серйозні протипоказання:

  • непереносимість білка;
  • алергія на жовток;
  • високий рівень холестерину;
  • перенесений інсульт або інфаркт міокарда;
  • цукровий діабет.

Увага! При ожирінні жовтки вживайте обережно. Можлива поява запорів.

Корисні якості яєць:

  • надають позитивний вплив на очний нерв, сприяючи запобіганню розвитку катаракти;
  • покращують функцію кровотворення в організмі;
  • лецитин зміцнює пам’ять і покращує діяльність мозку;
  • підвищують захисну здатність організму;
  • зміцнюють зуби і кістки;
  • сприяють зниженню ваги;
  • вітамін Е допомагає зберегти красу і молодість.

Найбільшу небезпеку представляє собою сальмонельоз, яким можна заразитися при неправильному приготуванні курячих яєць або використанні їх сирими.

Перепілки не хворіють на сальмонельоз, тому їх яйця безпечні в сирому вигляді. Крім цього, енергетична цінність перепелиних яєць значно вище, ніж у курячих, і становить 168 кілокалорій в 100 р. Вміст заліза, калію і фосфору в кілька разів більше. Не викликають алергію.

Як правильно вибирати і зберігати яйця

Якість приготовленої їжі залежить саме від правильного вибору. Спочатку потрібно уважно оглянути шкаралупу. Вона повинна бути цілою, чистою, матовою. Яйця із птахофабрики мають маркування, яке вказує категорію товару і дату виробництва.

При збовтуванні повинні бути відсутні сторонні звуки. Підсохлі – спливають при варінні.

Білок у свежеснесенного продукту абсолютно прозорий, без домішок. Чистяться вони погано, шкаралупа знімається разом з білком.

Зберігають сирі яйця близько 2-х тижнів при кімнатній температурі близько 3-х – в холодильнику.

Дивіться також:  Скільки калорій в помідорі, вміст вітамінів і мікроелементів, харчова цінність овочів

Правильно робити це слід з урахуванням рекомендацій:

  • користуватися відділення холодильника, спеціально призначеним для цього;
  • вимиті яйця зберігаються погано, швидко псуються;
  • укладати в осередку гострим кінцем вниз.

Яйця, зварені круто, можна зберігати в кімнаті (20 0С) не більше 3-х діб, в холодильнику – 14 днів при t= +2…+4 0С.

Яйця, очищені від шкаралупи, можна зберігати тільки 12 годин.

Продукт птахівництва, приготований некруто, зберігається 2 діб у холодильнику, при кімнатній температурі зіпсується через добу.

До Великодня завжди фарбують багато яєць. Як зробити, щоб вони не пропали, тим більше що на Великдень писанки виглядають як твір мистецтва.

Для продовження терміну зберігання потрібно:

  • зварити круто;
  • нанести малюнок;
  • змастити зверху олією.

Закриються пори в шкаралупі – термін придатності триватиме.

При правильному зберіганні і вживанні зварені круто яйця безпечні і дуже корисні. Їх енергетична цінність не зменшується під час приготування. Не переїдайте, і все буде добре.