Скільки калорій у вареному буряку, харчова цінність, користь і шкода коренеплоду

Буряк – корисний для дітей і дорослих овоч, незалежно від способу приготування. Але отримати від нього максимальну кількість вітамінів і мінералів вийде саме після запікання або варіння. Останній спосіб термообробки продукту – найбільш звичний для сучасних господинь. А скільки калорій в коренеплоді, розповідається далі.

Хімічний склад вареної буряків

Буряк – це один з небагатьох овочів, який вкрай рідко вживається в сирому вигляді. Хіба що в салатах, які готуються з метою очищення кишечника і для лікування деяких недуг. Найчастіше вона вживається саме у вареному вигляді. Наприклад, в супах (найпопулярніший серед них – борщ), салатах, у гострих корейських закусках.

Обговорюваний овоч має одну важливу особливість – в процесі термічної обробки будь-яким способом в ньому не руйнуються корисні сполуки і речовини. Тому вживання вареного буряка також сприятливо вплине на роботу організму, як якщо б вона додавалася в меню сирої.

Користь такого коренеплоду пояснюється в першу чергу його унікальним складом. Для початку потрібно відзначити досить значну кількість вітамінів. Наприклад, відразу декілька з групи В, а також С, Е, А, РР, Н.

Крім того, у складі буряків є такі складові:

  • клітковина;
  • холін;
  • фолієва кислота;
  • кілька органічних кислот (в тому числі яблучна і винна).

Звичайно, не обійшлося і без численних незамінних для нормальної роботи організму мінеральних речовин. Це кальцій, калій, йод та інші.

Калорійність і харчова цінність коренеплоду

Не дивно, що вживання вареного буряка навіть у період найбільш строгих дієт дозволяється в досить великій кількості. Овоч після термообробки включається і в багато лікувальні раціони. Якщо худеющему хочеться перекусити, то він може сміливо побалувати себе соковитим і солодким шматочком вареного коренеплоду, що швидко вгамує голод і піднімає настрій. І фігурі подібний перекус точно не зашкодить. Вся справа в тому, що калорійність вареного буряка становить лише 49 ккал на 100 грам продукту.

Дивіться також:  Болгарська паличка: користь молочнокислої бактерії, у яких продуктах міститься, цікаві факти

Звичайно, цей показник зміниться, якщо вживати овоч з будь-якими добавками. Не варто забувати і про те, що навіть нешкідливі на перший погляд масло оливи додає страві калорійності. Що вже говорити про сметані, вершках, сир та інших подібних доповнення. Крім того, мова йде виключно про буряках, яка зварена на воді.

Вивчаючи харчову цінність приготованого коренеплоду, потрібно поговорити і про інших його важливих складових. Наприклад, незалежно від способів приготування овоча в ньому практично відсутні жири. Зате в 100 г продукту міститься майже 2 г білка і близько 11 г вуглеводів.

Добова норма споживання продукту

Якою б малокалорійної не була варена буряк, неправильно говорити про її вживанні необмеженими порціями. Потрібно враховувати також і стан організму кожної людини. Наприклад, про наявність яких-небудь проблем з шлунком і кишечником. Так, при синдромі роздратованого кишечника допустима норма приготовленої буряків за один прийом їжі не повинна перевищувати 50-70 р. Подібні обмеження зустрічаються і при деяких інших недугах.

Дієтологи відзначають, що загальна добова норма вживання вареного продукту на добу для дорослої людини становить 240-260 р. Таку кількість овоча досить складно вживати в чистому вигляді без будь-яких добавок. Тому найчастіше вона подається до столу, наприклад, у вигляді салату з нежирної сметаною, майонезом або олією. Відмінно поєднується овоч з часником.

Ще один цікавий варіант – наповнення половинки буряків начинкою. Для цього в ній ложкою робиться поглиблення. Воно може фарширований, сумішшю м’якого сиру, часнику і свіжої рубаною зелені, іншими компонентами. В результаті виходить дуже смачна і корисна закуска. Звичайно, якщо вибирається блюдо для схуднення, то подібні добавки повинні бути менш калорійними – дієтичними.

Дивіться також:  Скільки калорій в вівсянці на воді і молоці, харчова цінність, користь вівсяної каші для щоденного раціону і для схуднення

Корисні властивості овочу

Про корисні властивості відвареного буряка можна говорити практично нескінченно. Насамперед, це м’який і легкий послаблюючий ефект після вживання коренеплоду. Тому, якщо потрібно швидко впоратися з запором без негативних наслідків для організму, варто з’їсти велику порцію тертого овочів з рослинним маслом. Сіль у страву бажано не додавати.

Крім того, до складу відвареного стиглого коренеплоду входить велика кількість оксидантів, які виконують відразу кілька завдань. Наприклад, зміцнення судин і захист організму від вірусів, бактерій. Тому так важливо вводити варений овоч в свій раціон в непрості періоди міжсезоння, коли навколо «гуляють» інфекції.

Регулярне вживання обговорюваного коренеплоду є способом бюджетної та безпечної профілактики атеросклерозу. Допомагає він і зміцнення зору, відновлення нормальної роботи гормонів, ендокринної системи. Сприяє він і оздоровлення слизових.

Є у овоча і численні інші корисні властивості:

  • Прискорює та покращує роботу мозку і пам’ять. Якщо чоловік дуже багато працює і йому постійно потрібно бути уважним, зосередженим, потрібно збільшити кількість буряків в щоденному меню.
  • Сприятливо впливає цей червоний солодкий коренеплід навіть на ЦНС. Він є натуральним замінником антидепресантів, так як здатний справлятися з сезонною апатією, допомагає подолати стрес. Раціон, в який входить червоний овоч, нерідко рекомендують людям, що страждають від різноманітних неврологічних розладів.
  • Деякі компоненти вареного продукту сприятливо впливають на стан людської шкіри. Наприклад, надають їй більш свіжий, сяючий і здоровий вигляд.

Особливу увагу на отриманий способом варіння коренеплід потрібно звернути представницям прекрасної статі. Так, фолієва кислота, яка в досить значній кількості присутній в її складі, нормалізує гормональний фон і сильно впливає на зовнішній вигляд дами.

Якщо правильно відварену буряк буде регулярно є представник сильної статі, то значно знизиться ризик прояву багатьох небезпечних для нього захворювань. Наприклад, простатиту чи аденоми простати. Сік буряка в свіжому вигляді дуже корисний чоловікам, так як здатний надовго зберегти або навіть повернути втрачену ерекцію.

Дивіться також:  Сцинтиграфія щитоподібної залози: що це за дослідження, як проводиться, показання та протипоказання, підготовка до обстеження

Протипоказання, шкоду вареного буряка

Коли вирішено додати в свій раціон варений буряк, то варто уважно вивчити не тільки корисні властивості, але і шкоду такого продукту. Так, людям з підвищеною кислотністю шлунка потрібно вживати такий інгредієнт вкрай обережно. Приготований таким способом коренеплід (а точніше – вітамін С в його складі) погіршує стан здоров’я пацієнта, посилюючи запалення слизової шлунка.

При виявленні нестачі кальцію обговорюваний овоч взагалі потрібно на час виключити зі свого меню. Він не дає важливого відсутня елементу засвоюватися.

Для людей з цукровим діабетом і свіжа, і варений буряк взагалі заборонені. Всі знають, що з неї отримують цукор-пісок.

Саме у відвареному вигляді коренеплід заборонений при діареї. Його проносні властивості лише погіршать стан пацієнта.

Якщо враховувати список протипоказань і правильно готувати буряк, то вона принесе організму лише користь. Бажано додавати в меню саме овочі, власноруч вирощені на своїй дачній ділянці.