Скільки калорій у вині — червоному і білому, користь і шкода спиртного напою

Багато людей навіть не підозрюють, скільки калорій у вині, хоча дуже часто і з задоволенням вживають цей напій. Яка ж користь вина, його енергетична складова, і коли воно може принести шкоду?

Хімічний склад та енергетична цінність

Харчова цінність винного нектару в першу чергу визначається сортом винограду, з якого він був виготовлений. Подібний напій відрізняє складний хімічний склад – він містить близько 600 компонентів.

Цукру вино містить в залежності від сорту — від 0,1% до 35%. Багато в напої азотистих складових, представлених цінними амінокислотами, амідами, і також пептидами, протеїнами і багатьма іншими.

Букет вина обумовлюють ароматичні речовини, які представлені ефірними маслами. У пляшці вина може бути від 1 до 10 г мінеральних речовин.

Органічні кислоти представлені яблучної, також лимонної і оцтової. Вітаміни у вині містяться в незначних кількостях, і в основному це група В. При цьому в червоному вині їх дещо більше, ніж у білому.

Присутні в цьому спиртному напої і вуглеводи, представлені глюкозою і фруктозою. У певних сортах є сахароза. Зазвичай вуглеводів, а в залежності від сорту винограду, міститься від 16 до 25 г на 100 мл Якщо вино було виготовлено з перезревшего або в’яленого винограду, то їх частка здатна досягати 45 г в 100 мл

Скільки калорій у вині

Калорійність напою може різнитися. До уваги приймається як сорт винограду, так і від регіону, де він вирощений.

В червоному

Калорійність червоного сухого вина становить близько 60 ккал на 100 мл. В солодких напоях калорій вже набагато більше. І в цьому випадку в розрахунок приймається сорти винограду, у зв’язку з чим цифра коливається в середньому від 150 ккал. При цьому в домашньому солодкому вині може міститися близько 180 ккал на 100 мл, так як в такому спиртному складі багато цукру.

Дивіться також:  Скільки калорій в лимоні, харчова цінність, корисні властивості та протипоказання

У білому

Біле вино саме низькокалорійне. В ньому є близько 60 ккал для сухих сортів і близько 90 — для солодких. Напівсолодке містить близько 70 ккал. Якщо хтось ставить за мету скинути вагу, то потрібно вживати саме біле вино.

Десертні напої вважаються найбільш калорійними. У них може міститися до 180 ккал. В портвейні або вермут їх близько 170 ккал на 100 мл.

В ігристих винах «ховається» близько 80 ккал на 100 мл.

Калорійність етилового спирту, який додається виробниками в вино, становить 710 ккал. Від цього залежить цей показник самого напою.

Користь і шкоду спиртного напою

До єдиної думки доктора так і не прийшли, наскільки корисно виноградне вино. Але все ж, на основі деяких досліджень було доведено, що в невеликих кількостях алкоголь корисний.

Нектар містить вітаміни та мінеральні речовини, які несуть користь. Виноградний напій також переповнений антиоксиданти, що перешкоджають старінню і окислення організму. Вино в розумних кількостях – найкращі ліки від безсоння, адже в ньому багато мелатоніну, який є гормоном сну.

Але показаний тільки натуральний продукт від перевіреного заводчика. Якщо воно сурогатне, подібний засіб може завдати організму серйозної шкоди.

Ще в давнину була відома оздоровча (лікарська) сила вина. Про нього складали легенди і вірші, поклонялися божествам виноробства. Гіппократ вважав цей напій еліксиром від недуг і навіть порівнював його цілющу дію з медом.

Червоне вино:

  • зміцнює капіляри;
  • знижує ризик інфаркту, інсульту;
  • володіє антибактеріальними якостями;
  • знижує ризик інсульту;
  • виводить токсини;
  • знижує тиск;
  • підвищує апетит;
  • знижує ризик появи карієсу.

У білому нектарі міститься набагато менше цінних речовин, ніж у червоному. Розбавленим напоєм можна втамувати спрагу, а антиоксиданти в його складі засвоюються набагато краще, ніж у червоному вині.

Дивіться також:  Скільки калорій в ківі, користь фрукта для організму, вміст вітамінів і мінералів

У медицині є навіть таке поняття, як «винотерапія», настільки корисний цей напій здоров’ю. Вино застосовують для догляду за шкірою, омолодження і оздоровлення. Перед початком лікування вином, слід проконсультуватися про такому рішенні у свого лікуючого лікаря.

Але слід пам’ятати, що вино – це спиртний напій, який має свої протипоказання. Наприклад, не варто його вживати при панкреатиті або ішемії. Беручи напій як ліки, важливо правильно підібрати дозування. Неакуратне і необдумане використання вина, навіть в медичних цілях, здатне заподіяти вельми істотної шкоди здоров’ю.

Лікарі рекомендують жінкам вживати тільки натуральний продукт — по келиху в день. Чоловічий організм набагато швидше справляється з алкоголем, тому чоловікам дозволяється випивати до двох таких порцій в той же проміжок часу.

Перевищення рекомендованих доз може мати негативні наслідки, адже у винному напої міститься етанол – токсична речовина, яка до того ж викликає звикання.

Але, дотримуючись рекомендації, випиваючи по келиху червоного або білого натурального, обов’язково якісного вина, можна витягти максимум користі, отримати справжнє задоволення від цього найдавнішого напою.