Скільки калорій у вареному яйці, харчова цінність, БЖУ, користь і шкода продукту

Курячі яйця – один з відомих і поширених продуктів, який більшість людей їдять щодня. Їх часто використовують в різних системах живлення для скидання ваги. Тому потрібно знати, скільки калорій у вареному яйці, щоб скласти правильний раціон.

Хімічний склад ипищевая цінність

У складі яйця є наступні вітаміни:

  • А, Е, D, Н, К, РР;
  • В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12.

Що ще є:

  • Мікроелементи – йод, хром, залізо, кобальт, молібден, марганець, мідь, селен, цинк, фтор.
  • Мікроелементи – кальцій, натрій, калій, магній, хлор, сірка, фосфор.
  • Решта – вода, зола, насичені жирні кислоти, поліненасичені (омега-3 і омега-6) жирні кислоти, холестерин.

В яйцях курки досить корисних і незамінних речовин. При вживанні адекватної кількості продукту вони принесуть тільки користь.

Калорійність і БЖУ вареного яйця

Таблиця співвідношення білків, жирів і вуглеводів; скільки калорій у вареному яйці круто на 100 г:

Найменування Скільки
енергетична цінність 158,7 калорій
вуглеводи 0,7 г
жири 11,6 г
білки 12,9 г

Яйце середнього розміру важить 50 − 60 р. Відповідно, показники на одну одиницю менше майже на половину.

Калорійність курячого яйця в сирому варіанті − 157 ккал на 100 г Яйце некруто містить стільки ж калорій, як і круте – 158,7.

Цікаво: у жовтку міститься більше білків, ніж в самому білку.

Добова норма вживання

У день не варто з’їдати більше 3 − 4 штук. У нормі достатньо 1 − 2 яєць. Дітям до 7 років не рекомендується більше 10 − 15 штук в тиждень, але краще 1 шт в день.

Спортсменам теж не варто вживати занадто багато цього продукту. Для нормального функціонування організму необхідний різноманітний білок. Крім яєць – з м’яса або риби, а також рослинний.

Дивіться також:  Скільки калорій в яблуці, харчова цінність, користь фрукта для організму

Для схуднення не варто вживати більше одного − двох на день, адже в одному середньому яйці 75 – 80 ккал.

Важливо: не можна вживати багато жовтків, а ось білок дозволений в більшій кількості. Наприклад, можна з’їсти одне ціле яйце і три білка в день.

Дієтологи вважають, що поїдання надмірної кількості яєць заважає організмові поповнювати запас всіх необхідних речовин. Так, у яйцях є багато корисного. Але при цьому не варто нехтувати іншими продуктами, раціон повинен бути максимально різноманітним.

Застосування при різних захворюваннях:

  • яйця всмятку вирішуються при дисбактеріозі, циститі (до двох на тиждень);
  • при панкреатиті під час ремісії – не більше 1 доби, до чотирьох на тиждень;
  • гастрит припускає щоденне поїдання одного яйця некруто, те ж можна сказати про виразку шлунка;
  • якщо є проблеми з печінкою, коліт, кишкова інфекція, ротавірус, діарея – до двох на добу;
  • при цукровому діабеті −тільки некруто, не більше двох в день, бажано порадитися з лікарем;
  • через три дні після видалення апендициту – одне некруто.

Як привчити дитини до вживання яєць? Починаючи з 9 − 12 місяців можна приступати до цього.

  • Спочатку подрібнити дуже дрібний шматочок жовтка і дати спробувати.
  • Через два дні, якщо не виявилося алергії, дати ще раз.
  • Після цього давати тричі на тиждень або рідше.
  • До білка привчають за таким же принципом, але після року.
  • Після цього можна давати ціле яйце, але не частіше трьох разів за тиждень.

Дітям до року не рекомендується вживати їх у цілому вигляді взагалі.

Користь від вживання продукту

Правильне поїдання курячих яєць приносить тільки користь.

Що хорошого отримає організм від цієї їжі:

  • Зміцнення кісток, нігтів і зубів, профілактика розвитку деяких кісткових захворювань. Стає приємніше зовнішній вигляд шкіри.
  • Нормалізація роботи серцево-судинної системи. Склад крові та її функціонування поліпшуються.
  • Регулювання концентрації холестерину в крові. При постійному вживанні печінка звикає і починає виробляти менше холестерину. При правильному кількості продукту підвищується «хороший» холестерин, а «поганий» − знижується.
  • Допомога гормональної, імунної, репродуктивної систем. Поліпшення роботи мозку та всієї нервової системи.
  • Очищають організм від шкідливих і токсичних речовин.
Дивіться також:  Скільки калорій в лаваші тонкому і товстому, бездріжджовому і на дріжджах, склад, користь і шкоду для фігури

Яєчний білок засвоюється на 98%. Тому у нього висока харчова цінність.

Часто включають яйця в дієти для зменшення маси тіла.

Протипоказання

Не варто вживати сирі яйця, щоб не заразитися сальмонельозом. Для знищення переносника хвороби варто ретельно варити їх.

Коли не варто вживати продукт зовсім:

  • при алергії на нього;
  • дітям до 9 місяців – жовток, до року – білок;
  • при каменях у нирках;
  • у момент загострення кардіологічних хвороб;
  • при гіпотиреозі;
  • при запорі – яйця круто, адже вони закріплюють, а некруто будуть корисні;
  • при захворюваннях, що обмежують кількість яєць, обмежують і метод приготування – в основному можна тільки некруто, але не круто.

У діабетиків часте поїдання яєць підвищує ризик інсульту або інфаркту.

Курячі яйця – джерело різних корисних елементів. Їх варто включати в будь раціон, якщо немає алергії і протипоказань.