Скільки калорій в зефір різних сортів, який корисніше, склад і харчова цінність десерту

Низькокалорійна дієта – самий ефективний спосіб схуднення, але і серйозне випробування на силу волі. Іноді буває складно стриматися і не з’їсти заборонене ласощі, однак дієтологи рекомендують звернути увагу на натуральні десерти, наприклад, зефір. Щоб потім не картати себе за слабкість, необхідно знати, скільки калорій в зефір, і яка кількість солодощі не зашкодить фігурі.

Хімічний склад і харчова цінність десерту

Зефір – досить безпечне ласощі, яке можна вводити в раціон, навіть при дотриманні суворої дієти. Справа в тому, що він складається з яблучного пюре і яєчних білків. Самі по собі ці продукти дуже цінні для організму, але «ложкою дьогтю» в десерті є велика кількість цукру і загусники. Ще один важливий елемент у складі ласощі – пектин. Він використовується в якості стабілізатора при виготовленні різних солодощів, проте виступає потужним ентеросорбентом, допомагаючи очищенню кишечника. Крім того, у складі продукту можна виявити ряд амінокислот – цистеїн, лізин, аргінін.

В цілому зефір являє собою велику кількість вуглеводів і цукру, зовсім мало білка і невелика кількість харчових волокон. Вживати його можна навіть на строгій дієті, так як шкоди здоров’ю й фігурі він не несе, але за умови дотримання добової норми споживання калорій.

Скільки калорій в зефір різних сортів

Для початку слід розібратися, яким буває зефір. Саме від докладного складу і буде залежати калорійність зефіру.

Найбільш часто в магазинах і кондитерських можна зустріти:

  • зефір без глазурі (білий або рожевий) на агар-агарі або желатині;
  • ванільний;
  • йогуртовий;
  • глазурована шоколадом;
  • з начинкою.

Всі ці види відносяться до ласощів з яблучного пюре. Однак останнім часом у продажу все частіше зустрічається лимонний і смородиновий зефір, які корисніше і смачніше, але і дорожче. Крім того, ласощі досить просто приготувати і в домашніх умовах, відмовившись від шкідливих барвників і підсилювачів смаку, які завжди присутні в магазинних солодощах.

Дивіться також:  Скільки калорій в попкорні, солодкому і солоному, з різними добавками, користь і шкоду снека

Зефір на агар-агарі вважається корисніше, ніж продукт з желатином, але на калорійності це ніяк не позначається.

В цілому будь-зефір, незалежно від основи, містить близько 300 ккал на 100 г. Це ж відноситься і до солодощі власного приготування. Висока калорійність обумовлена в першу чергу великим вмістом цукру.

Зефір для хворих на діабет виготовляється з додаванням фруктози, але на калорійність це не впливає. В 100 г продукту міститься 300-320 ккал.

Якщо з високою калорійністю 100 грам десерту ще можна змиритися, вага однієї порції змушує сумувати всіх, хто на дієті. Зефір досить щільний і важкий, тому одна штучка важить близько 30-35 грам. Виняток стосується білого зефіру, розмір якого трохи менше, а вага – близько 25-28 м, що обумовлено відсутністю барвника. Відповідно, калорійність 1 шт. виявиться не менше 100 ккал.

Зефір в шоколаді – не кращий вибір для тих, хто стежить за фігурою. В залежності від виду і кількості глазурі, енергетична цінність такого десерту становить 400-460 ккал, а вага однієї порції – 35-40 р.

В якості начинки часто використовують згущене молоко, мармелад або горіхи. Низькокалорійний з них – зефір з мармеладом. В середньому в 100 г міститься близько 340 ккал, відповідно, в одній штучці – близько 115 ккал. А ось від десерту з горіхами або згущеним молоком краще відмовитися, адже в ньому більше жирів, а енергетична цінність може досягати 500 ккал.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Корисних речовин в зефір небагато, а ось калорій – предостатньо. У 100 г десерту міститься велика кількість натрію (80 мг) і цукру (57 р). Також десерт містить трохи кальцію (3-4 мг) і 2-3 мг магнію. До складу продукту з яблучного пюре входить невелика кількість заліза – менше 1 мг.

Дивіться також:  Скільки калорій в шаурмі з різними начинками, користь та шкоду, як знизити калорійність страви

Вибираючи солодкість, рекомендується звернути увагу на десерти з агар-агаром.

Цей загусник робиться з морських водоростей, тому склад збагачується невеликим кількість йоду, калію і фосфору.

Корисні властивості для організму

Всупереч поширеній думці, не можна сказати, що зефір корисний. В 100 г продукту міститься близько 80 г вуглеводів, велика кількість цукру і менше 2 г білка. Особливої цінності для здоров’я зефір не несе, так як корисних речовин в ньому мало. Правда, нашкодити організму він теж не здатний, за умови помірного споживання.

Головна користь солодощі полягає в тому, що вона позитивно впливає на роботу нервової системи – просто підвищує настрій.

Особливо яскраво це проявляється в тому випадку, коли людина довгий час відмовляв собі в солодкому.

Протипоказання до вживання

При загостренні захворювань органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка, холецистит) від зефіру слід відмовитися. Це досить складний продукт, який може привести до порушення вироблення шлункового соку, а також викликати здуття живота і відчуття тяжкості. Зефір з обережністю слід вживати людям з цукровим діабетом, адже навіть солодкість фруктози провокує стрибок цукру в крові.

При виборі зефіру слід звернути увагу на склад. Деякі харчові добавки, барвники та ароматизатори можуть викликати алергічні реакції.

Тим, хто дотримується суворої дієти для боротьби із зайвою вагою, краще обмежитися однією порцією десерту в день, переважно в першій половині дня. І тут потрібно бути чесним із собою – адже в салаті з капусти і моркви набагато більше користі, ніж в одному повітряному виробі.