Скільки калорій в вершковому маслі, харчова цінність, вітаміни і мікроелементи, користь і шкода для організму

Вершкове масло люди навчилися робити з молока багато століть тому. І по сей день даний продукт є одним з найбільш затребуваних у всіх країнах, його додають в каші, роблять бутерброди і піджарку. Всім, хто стежить за фігурою, потрібно знати, скільки калорій у вершковому маслі. Однозначно дати відповідь можна, якщо знати відсоток жирності. Сьогодні розглянемо популярні сорти продукту, дізнаємося про його користь і можливу шкоду.

Хімічний склад і харчова цінність

Як і молоко, масло містить величезну кількість поживних елементів. В основі жири, яких може бути від 61,5% (бутербродне масло) до 82,5%. Білків майже немає, їх менше 1%, вуглеводів трохи більше — до 2%.

Розглянемо склад детальніше, тут є й інші речовини:

  • холестерин;
  • лактоза;
  • казеїн;
  • бутират;
  • лінолева, арахідонова жирні кислоти.

Кислоти потрібні для функціонування всіх органів. Холестерин ж у великих дозах шкідливий для здоров’я, а що стосується лактози, то у деяких людей є до неї непереносимість. Щоб не відмовляти собі в задоволенні з’їсти ситний бутерброд, можна використовувати вершкове масло в топленому вигляді. У такому продукті немає казеїну і лактози.

У великих кількостях масло споживати не рекомендується і тому, що в 100 г продукту міститься жирів більше, ніж необхідно дорослій людині. Так, в маслі 72,5% жирності є 111,5% від добової норми жирів.

Скільки калорій у вершковому маслі

Щоб дізнатися точно енергетичну цінність продукту, потрібно подивитися на % жирності. Калорійність може бути наступною:

  • 61,5% — 567 ккал;
  • 67% — 662 ккал;
  • 72,5% — 717 ккал;
  • 82,5% — 750 ккал.

Калорійність вказана в 100 г продукту. Таку кількість масла можна зустріти лише в тесті для випічки, тому багатьох цікавить питання, скільки ккал знаходиться 10 грамах, це приблизно 2 чайних ложки.

Дивіться також:  Скільки калорій в кокосі і чим він корисний для організму

В одній чайній ложці вершкового масла приблизно 5 г продукту, це в середньому 30-38 ккал, а в 10 грамах 60-76 кілокалорій.

Добова норма масла для людини — 20-30 р. Така кількість не зашкодить, так як не дозволяє накопичувати холестерин в кровоносних судинах.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Вітаміни і мікроелементи, що містяться в олії, потрібні кожному організму. Особливо багатий вершковий продукт вітаміном А, В1, В2, Д, Е, РР, всі вони є жиророзчинними. Є й інші вітаміни, але в дуже малій кількості.

З мінеральних речовин в олії знаходяться кальцій, калій, фосфор. Трохи менше присутні у складі магній, залізо, мідь, цинк і натрій.

Навіть маленький шматочок вершкового масла подарує вам енергії на весь день. Їсти цей продукт потрібно всім, харчова цінність його є високою, тому він рекомендований для сніданку. Якщо ви не любите вживати масло з хлібобулочними виробами, то додавайте у страви, наприклад, в каші.

Користь і шкода для організму

Суперечки з питання користі і шкоди вершкового масла залишаються актуальними. Є думка, що продукт сприяє загостренню і розвитку серцево-судинних захворювань, так як містить холестерин. Але, спожите в невеликих кількостях, дана речовина відкладатися на стінках судин не буде.

Інші вчені стверджують, що вершкове масло просто необхідно, адже вміст корисних мікроелементів дає організму можливість нормально працювати. Користь продукту доведена, він впливає на здоров’я наступним чином:

  • Швидко і легко засвоюється, покращує роботу травної системи.
  • Калорійність вершкового масла висока, і споживання його збагатить енергією на весь робочий день.
  • Мікроелементи сприяють відновленню і оновленню клітин.
  • Прискорює синтез гормонів.
  • Великий вміст вітамінів і мінералів благотворно позначається на стані нігтів, волосся та шкіри.
  • Знімає запалення, тому масло рекомендовано додавати в тепле пиття при захворюваннях горла.
  • Споживаючи продукт у холодні зимові дні, ви захищаєте свій організм від переохолодження.
  • Дітям масло особливо корисно, воно стимулює розумовий і фізичний розвиток.
  • При виразці і гастриті вершкове масло допоможе відновити слизові оболонки, так як наділене відновлює клітини властивість.
Дивіться також:  Скільки калорій в суші і роллах, БЖУ, чи можна їсти на дієті

Але і про шкоду не варто замовчувати. За рахунок вмісту холестерину не рекомендовано вживати продукт людям із захворюваннями серця і судин, з ожирінням, при атеросклерозі, тромбозі. Не можна їсти масло після перенесеного інсульту, в даному випадку продукт повністю протипоказаний.

При непереносимості лактози просте вершкове масло заборонено, так як воно може стати причиною метеоризму, нетравлення, проносу, сильних болів в животі. Замініть топленим продуктом.

Купуйте «правильне» масло, яке має більший відсоток жирності. Наприклад, те, що названо бутербродним, і має всього 61,5% жирів, вже і маслом назвати складно. Це здебільшого спред — продукт рослинного походження, тварин жирів в ньому дуже мало. А також варто звернути увагу на упаковку, вона повинна бути непрозорою, фольгированной. Справа в тому, що при попаданні світла вершкове масло швидко окислюється, і приносить організму більше шкоди, ніж користі. Зберігайте продукт тільки в холодильнику в закритому від світла упаковці.

Будь-яку страву з олією стане смачніше і сытней. Подають його до пельменів та вареників, млинців, додають в каші (як молочні, так і на воді). Багато люблять бутерброди з вершковим маслом, доповнюючи їх ковбасою і сиром. Це смачний, корисний, енергоємний продукт, який при відсутності протипоказань потрібно обов’язково вживати.