Скільки калорій в вареної курки, харчова цінність, БЖУ дієтичного м’яса

Домашня птиця є основою раціону багатьох сімей. Проте не кожна господиня знає, скільки калорій в вареної курки, і чим вона корисна. Дізнаємося, скільки дієтичного м’яса можна з’їдати в добу, які вітаміни і мінерали в ньому містяться.

Хімічний склад і харчова цінність

У хімічну формулу продукту входять:

  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • зола;
  • вода;
  • вітаміни;
  • амінокислоти;
  • мінерали.

Серед амінокислот переважають наступні речовини:

  • глутамінова (4,087 р);
  • аспарагінова (2,432 р);
  • лізин (2,318 р);
  • лейцин (2,048 р).

Особливу роль відіграють гліцин, метіонін і аргінін, які складають важлива речовина креатин. Він підвищує витривалість, додає силу, зменшує стомлюваність.

Відварна курка включає в себе багато білка, який добре засвоюється шлунком і важливий для спортсменів, які нарощують м’язову масу. Харчова цінність продукту становить 693 кДж. 100 грамів містять 36% білка, 8% жирів і 0% вуглеводів (від добової норми). У складі курки 75,46 г води і 0,96 г золи. Цукру, клітковини або крохмалю в дієтичному м’ясі немає. Кількість холестерину – 70 мг.

Калорійність і БЖУ вареної курки

Калорійність курки, яка зазнала відварювання, становить 180-200 ккал (в 100 г). Якщо зварити м’ясо з шкірою, то показник збільшиться до 218 ккал.

На 100 г продукту доводиться:

  • 24,17 г білків;
  • 7,61 г жирів;
  • 0,64 г вуглеводів.

Кожна частина курячої тушки має свою калорійність:

  • варена куряча грудка – 115 ккал;
  • окорок – 160-180 ккал;
  • стегно – 180-210 ккал;
  • крильця – 180-190 ккал.

Достатня кількість білка і відсутність вуглеводів дозволяють використовувати продукт в якості основного інгредієнта для приготування дієтичних страв. Щоб знизити калорійність вареної курки, радять:

  • знімати з м’яса шкіру і видаляти жир;
  • виливати бульйон через 15-20 хвилин після появи бульбашок, а потім варити його знову;
  • подавати курку зі свіжими томатами, огірками, солодкими перцями і петрушкою, щоб прискорити засвоєння жирів;
  • не використовувати додаткових добавок у вигляді соусів і солоних спецій.
Дивіться також:  Омега-6: для чого корисна, можлива шкоду, де міститься

По можливості радять купувати грудку курки, а не стегенце.

Вміст вітамінів і мікроелементів

У вареному курячому м’ясі містяться такі вітаміни:

  • А;
  • D;
  • D3;
  • E;
  • K;
  • В1;
  • В2;
  • B4;
  • B5;
  • B6;
  • В12;
  • РР.

Найбільше в продукті вітаміну В4 (72,4 мг). Дефіцит холіну в організмі призводить до підвищеної дратівливості, зниження розумових здібностей і до таких серйозних захворювань, як патології ШКТ і статеві дисфункції.

Є в продукті життєво важливі елементи:

  • натрій;
  • фосфор;
  • калій;
  • кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • марганець;
  • цинк.

Найбільше в вареної курки калію (180 мг) і фосфору (150 мг). Нестача цих речовин призводить до сонливості, м’язових болів, порушення серцевого ритму і гіпотонії. Нутрієнти підтримують рідинний баланс в організмі, регулюють активність м’язів і координують ритм серця. Вони є джерелами енергії і підтримують всі біопроцеси в організмі.

Добове споживання м’яса птиці

Куряче м’ясо набагато корисніші, ніж, наприклад, яловичина. Його радять їсти тим, хто хоче нормалізувати вагу. Однак для хорошого функціонування організму слід включати в раціон не тільки птицю, але і кроляче, свиняче м’ясо.

Фахівці не рекомендують з’їдати більше 210-220 г в день. Це оптимальна кількість для дорослої людини, який захоплюється спортом або багато часу зайнятий фізичною працею.

Дітям до 3 років досить 75 г курячого м’яса в день. Хлопчики і дівчатка у віці від 4 до 7 років можуть з’їдати до 100-120 г продукту. Таку ж кількість підійде літній людині.

Корисні властивості курки

Курка після відварювання корисна не тільки як елемент дієтичного харчування, але і в якості засобу для боротьби з такими патологіями:

  • неврози;
  • поганим сном;
  • загальною слабістю;
  • депресією;
  • авітамінозом.

М’ясо без шкіри необхідно дітям. Вона має позитивний вплив на організм дитини, а саме:

  • покращує структуру волосся;
  • зміцнює нігті і кістки;
  • нормалізує процес оновлення крові;
  • налагоджує роботу травного тракту;
  • сприяє нормальному розумовому розвитку;
  • відновлює сили і енергію після грипу;
  • позбавляє від стресу.
Дивіться також:  Неокортекс: що це таке у людини, за що відповідає, будова та функції нової кори головного мозку

Таким чином, дієтичне м’ясо рекомендовано наступним групам людей:

  • малюкам;
  • школярам;
  • літнім жінкам і чоловікам;
  • вагітним;
  • атлетам;
  • діабетикам.

Варто врахувати, що птах, навіть зварена без шкіри, здатна викликати негативну реакцію, а її безконтрольне вживання провокує підвищення рівня шкідливого холестерину. Тому важливо віддавати перевагу сільському м’яса, адже покупний продукт може містити антибіотики і гормони. Щоб знизити ризик отруєння шкідливими речовинами, треба правильно вибирати курку і застосовувати на практиці поради дієтологів.