Скільки калорій в варених макаронах, харчова цінність, БЖУ продукту

Макаронні вироби з твердих сортів пшениці є джерелом вуглеводів і важливою частиною повсякденного раціону кожного, хто стежить за своїм харчуванням. Слід розібратися, скільки калорій в макаронах відварних, щоб зуміти правильно підібрати порцію при дотриманні дієти.

Хімічний склад і харчова цінність

Борошняні напівфабрикати завоювали загальну любов завдяки доступності і простоті приготування. Дійсно, немає нічого простіше, ніж опустити потрібну кількість у киплячу воду, засікти час, а після промити і подати до столу. Крім того, вони швидко вгамовують голод і відмінно поєднуються з різними соусами. Правда, користь макаронів для здоров’я вельми сумнівна, адже хімічний склад виробів не відрізняється великою кількістю корисних речовин.

В основному компоненти продукту представлені крохмалем і вуглеводами. Вітамінна цінність макаронних виробів незначна. Хоч у них і містяться вітаміни групи В, макро — і мікроелементи, кількість їх настільки невелике, що навряд чи може якось вплинути на здоров’я організму. Проте все залежить від того, з якої борошна виготовлена ця продукція. Приміром, спагетті з твердих сортів пшениці містять магній, фосфор і кальцій. Вони повільніше засвоюються, ніж вироблені сорти з білого борошна високої міри очищення, а, значить, і надовго насичують організм.

У 100 грамах готового продукту міститься:

  • 14% денної норми натрію;
  • 9% такого ж показника вуглеводів;
  • по 6% від необхідного добового кількості білків і харчових волокон;
  • по 3% норми вітаміну Е, тіаміну, ніацину, заліза і фосфору.

Харчова цінність залежить від складу, який зазвичай наведено на упаковці. В середньому, на 100 грам сухого компонента припадає близько 343-362 ккал.

Вироби з такого тіста ділять на три типи.

Група А – найкорисніша, сюди відносять продукти з борошна твердих сортів пшениці, такі як італійська паста.

Дивіться також:  Скільки калорій в арахісі, харчова цінність земляного горіха, білки, жири і вуглеводи, користь і протипоказання

Ці вироби багаті харчовими волокнами, вітамінами групи В, необхідними для робіт всього організму. Група Б містить меншу кількість корисних речовин і більше калорій, так як подібні вироби виготовлені з м’якої і склоподібної пшениці. А ось від групи В краще взагалі відмовитися, адже макарони цього виду виробляють зі звичайної борошна, що використовується для випічки хліба.

Калорійність і БЖУ в відварені макарони різних сортів

В цілому, немає жодної справді точної таблиці кількості білків, жирів і вуглеводів, яка підходила б до всіх макаронним виробам. Можна провести слідчий експеримент, порівнявши написи на однакових упаковках різних виробників – всі дані будуть трохи відрізнятися. Тому важливо вміти самостійно розрахувати калорійність готового страви. Якщо мова йде про макаронах, слід пам’ятати, що при варінні вони збільшуються в об’ємі приблизно в два рази. У цьому випадку досить просто розрахувати харчову цінність отриманого страви, для чого потрібно лише розділити навпіл значення, вказане виробником на пакеті.

На упаковках будь-якої продукції, будь це макарони, гречана крупа або рис, завжди вказана калорійність сухого виробу. Харчову цінність готового страви доведеться вираховувати самостійно.

Таким чином, відповідь на питання про те, скільки калорій у варених макаронах, залежить від калорійності сухого продукту. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці в середньому містять 360 ккал. При варінні вони збільшуються в два рази, і в стограмової порції буде міститися близько 180 ккал. Якщо взяти в руки упаковку італійських спагетті, можна побачити, що їх калорійність вище – близько 380 ккал (в сухому вигляді). Така різниця пов’язана з тим, що в кожній країні прийняті різні стандарти виготовлення подібної продукції, з-за чого її харчова цінність може відрізнятися. У середньому, відхилення складає не більше 10%.

Дивіться також:  Скільки калорій в каві з молоком, склад напою, користь і шкода для здоров'я

Яєчні макарони (локшина) містять приблизно стільки ж калорій в сухому вигляді, але вони розварюються в 2,5-3 рази, тому харчова цінність готового страви виявляється значно нижчою – близько 120-150 ккал в 100 р.

У середньому, порція напівфабрикату містить:

  • 12 г білка;
  • 1,6 г жирів (з них 0,3 грамів – насичені жири);
  • 70 г вуглеводів;
  • 3 г харчових волокон (клітковина);
  • 1 г цукру.

В макаронних виробах групи зазначається більше вуглеводів, але менше білка і насичених жирів.

Добова норма споживання продукту

Енергетична цінність стограмової порції напівфабрикату становить приблизно 7-9% від добової норми.

Все залежить від того, якого харчування дотримується людина. Стандартна добова норма для дорослого – близько 2000 ккал. Вживати макарони можна стільки, скільки хочеться, але з урахуванням загальної калорійності денного раціону, адже важливо дотримуватися збалансованого харчування. Приміром, кілька тарілок таких виробів дійсно подарують відчуття ситості на весь день, але організм не отримає всі необхідні вітаміни і мікроелементи. З точки зору дієтологів, оптимальна порція для дорослої людини – 150 г на добу, при цьому рекомендується обмежитися одним прийомом їжі в день.

Корисні властивості для схуднення

Макаронні вироби з твердих сортів пшениці допоможуть при схудненні, але зловживати ними не треба. І справа тут не в калорійності, а в загальній глікемічний навантаженні. Порція улюблених трубочок або привабливих завитків (кому що подобається) швидко насичує і усуває відчуття голоду, але ненадовго.

Глікемічний індекс виробів групи А складає близько 50, а групи В – 70-80 одиниць.

Це означає, що при вживанні апетитного страви сильно збільшується рівень інсуліну, їжа швидко засвоюється, але незабаром знову виникає відчуття голоду.

Цінність макаронів для низькокалорійної дієти сильно перебільшена, адже їх можна замінити іншими компонентами. Однак зовсім не обов’язково повністю відмовлятися від напівфабрикату, досить лише обмежитися невеликою порцією і не додавати в блюдо вершкове масло.

Дивіться також:  Скільки калорій в помело, жири і вуглеводи, користь фрукта для схуднення