Скільки калорій в супі, користь для організму, як знизити калорійність перших страв

Ті, хто стежить за правильністю свого харчування, не приступають до поїдання вмісту тарілки, поки не порахують його харчову цінність. Прихильникам такого способу життя напевно захочеться дізнатися, скільки калорій в супі – блюді, яке людині для підтримання здоров’я організму потрібно вживати щодня. Якщо ви відносите себе до числа прихильників ПП – давайте разом розбиратися в цьому питанні.

Хімічний склад і харчова цінність

Хімічний склад супу безпосередньо залежить від інгредієнтів, які він містить. Причому відмінності між різновидами цієї страви можуть бути дуже вагомими. Важливу роль відіграє наявність м’яса, адже воно віддає в бульйон велику кількість білків. Так, півкіло яловичини підвищить вміст білків в наварії до 100 г, жирів – до 50 р.

Інші компоненти в меншій мірі впливають на харчову цінність.

Уявімо значення овочів з розрахунку на кожного 100 грам:

  • капуста – 1,8 г білків, 0,1 г жирів, 4,7 г вуглеводів;
  • картопля – 2 г білків, 0,4 г жирів, 18,1 г вуглеводів;
  • морква – 1,3 г білків, 0,1 г жирів, 6,9 г вуглеводів;
  • корінь селери – 1,3 г білків, 0,3 г жирів, 6,5 г вуглеводів;
  • ріпчаста цибуля – 1,1 г білків, 0,1 г жиру, 9 г вуглеводів.

Так само докладно можна розібрати і хімічний склад будь-якого бульйону. Всі варіації юшок мають один і той же набір макронутрієнтів, вітамінів і мінералів. Різниця лише в їх кількості.

Розглянемо вміст 100 г супу на прикладі курячого бульйону:

  • калій – 2500 мг;
  • бета-каротин – 5 м;
  • натрій – 1300 мг;
  • фосфор – 800 мг;
  • магній – 400 мг;
  • вітамін A – 900 мкг;
  • вітамін B – 1,5 мг;
  • вітамін C – 90 мг.
Дивіться також:  Скільки калорій в попкорні, солодкому і солоному, з різними добавками, користь і шкоду снека

Дані показники можуть змінюватися при додаванні того або іншого продукту.

Скільки калорій в супі

Енергетична цінність бульйону залежить від обсягу інгредієнтів, їх жирності і поживністю.

Найбільш легким і малокалорійним вважається овочевий суп. В одній порції такої страви міститься в середньому 43-61 ккал, де мінімальне значення відповідає юшки переважно з овочів. Калорійність горохового супу буде значно вище. До того ж якщо його приготувати не на воді, а на бульйоні з м’яса – енергетична цінність автоматично виростає на 40-80 ккал.

М’ясні фрикадельки теж значно підвищують калорійність кінцевого страви. Так як переважно для їх виготовлення застосовують свиняче м’ясо, яке саме по собі вже досить жирне, бульйон теж виходить насиченим. Різні частини свинини несуть в собі неоднакове кількість енергії.

Отже, показники на 100 г:

  • лопатка – 250 ккал;
  • гомілка – 257 ккал;
  • грудинка – 550 ккал;
  • окіст – 300 ккал;
  • шия – 340 ккал;
  • рулька – 330 ккал.

Що стосується овочів, то вони значно легше і швидше засвоюються шлунком.

Їх калорійність у вареному вигляді, як правило, не перевищує 100 ккал/100 г:

  • картопля – 80 ккал;
  • цибуля – 13 ккал;
  • морква – 15-19 ккал;
  • горох – 41 ккал;
  • цвітна капуста – 9 ккал;
  • квасоля – 48 ккал.

Окрему увагу варто приділити питанню додати в суп макаронних виробів і молочний продуктів. Макарони бульйону додають близько 52 ккал на порцію, сметана – 20-45 ккал.

Способи зменшення калорійності в перших стравах

Якщо улюблену страву висококалорійне, то не варто відразу від нього відмовлятися. Існують способи зниження енергетичної цінності страви, що дозволить вживати його навіть в період схуднення. Всі кваліфіковані фахівці, які складають дієти, твердять про те, що дієта повинна створювати дефіцит калорій, а не дефіцит корисних речовин. Вони пропонують замінювати жирні продукти на їх менш поживні аналоги. Наприклад, калорійність борщу можна знизити, якщо замінити свинину курятиною. Це допоможе виграти близько 500 ккал на каструлю (об’єм 3 л).

Дивіться також:  Скільки калорій в червоному яблуці, харчова цінність солодких сортів, корисні властивості фрукта

Паралельно з цим можна обрізати з птиці всю шкірку і жирову частину. Це відніме ще близько 100-130 ккал. М’ясні продукти можна зовсім замінити і приготувати грибний (13 ккал) або квасолевий бульйон (48 ккал). Який би не був склад, після варіння його обов’язково потрібно процідити. Це не тільки трохи знизить енергетичну цінність бульйону, а й зробить його більш привабливим на вигляд. Ну і наостанок, «бабусин» спосіб знежирення супу. Після того як він постоїть пару годин в холодильнику, на самій поверхні з’являється тонкий жировий прошарок. Якщо її зібрати, блюдо мало не в два рази втратить свою калорійність.

 

Користь супу для організму

Бульйони і супи – обов’язкові страви в раціоні кожної людини. Крім того що вони містять велику кількість корисних речовин, рідина в їх складі допомагає налагодити правильну роботу шлунково-кишкового тракту. Не дарма людям, які пережили серйозні операції, рекомендують вживання легкого дієтичного бульйону. В курячому супі є життєво необхідні пептиди, амінокислоти, ненасичені жири. Вони допомагають запустити коректну роботу шлунка.

В залежності від інгредієнтів, супи в тій чи іншій мірі містять багато корисних речовин, вітамінів, натрію, кальцію, калію.

Вживання бульйонів є супроводжує терапією при застуді, порушення тиску.

Дане блюдо містить близько 50% рідини, тому допомагає нормалізувати її рівень в організмі і стабілізувати стан хворого.

Різні перші страви, безперечно, є важливими складовими у раціоні будь-якої людини. Правильно підібравши баланс інгредієнтів, можна створити унікальний рецепт улюбленого ласощі, який підходить саме вам.