Скільки калорій в свіжому помідорі, енергетична цінність, корисні властивості овочу

Тим, хто стежить за своєю вагою і дотримується правильного харчування, дуже важливо вибирати корисні продукти, збагачені вітамінами. Томати є саме таким овочем. Вони низькокалорійні, поживні, містять велику кількість мікроелементів. Дізнатися, скільки калорій в свіжому помідор і як їх краще вживати, допоможе ця стаття.

Хімічний склад свіжого помідора

Цей сезонний овоч — частий гість на нашій кухні. І якщо раніше у свіжому вигляді він був доступний тільки після збору врожаю, а взимку доводилося обходитися маринованими плодами, то зараз на ринках і полицях магазинів панує достаток овочевої культури, привезеної з південних країн. Тому можна хоч щодня балувати себе салатом зі свіжих томатів.

До складу овочів входять швидко засвоювані вуглеводи, пектин, бета-каротин, вітаміни А, С, К, В1, В2, В5, В12, нікотинова кислота. З мінералів і мікроелементів присутні калій, кобальт, мідь, хром, молібден, магній, залізо, марганець, натрій.

Таке багате зміст сприяє правильній роботі організму, а саме:

  • Профілактиці анемії.
  • Підтримання імунітету.
  • Поліпшенню роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  • Виведенню рідини з організму.

Калорійність та енергетична цінність

Томат — дієтичний продукт. Його можна сміливо включати в щоденний раціон. Адже в 100 грамах овоча міститься третя частина добової норми необхідних вітамінів.

Калорійність розрізняється в залежності від способу приготування. У свіжих овочах без солі вона дорівнює 20 ккал. Мариновані помідори відрізняються більш низьким показником енергетичної цінності — 15 ккал. А ось тушковані і запечені томати найбільш калорійні — 25 ккал.

Звичайно, цей показник залежить не тільки від способу приготування, але і від розміру самого овоча. Чим він більший, тим вище енергетична цінність.

Любителі дієт особливо виділяють томатний сік. Такий напій надзвичайно корисний, адже він низькокалорійний (лише 18 ккал на 100 г). Найбільше плоди затребувані в зимовий період. З одного випитого склянки можна отримати необхідний запас вітамінів на цілий день. Багато додають сік в страви замість свіжих овочів або томатного соусу.

Дивіться також:  Скільки калорій в банані, корисні властивості, білки, жири і вуглеводи

Завдяки регулярному вживанню напою стабілізуються всі процеси в організмі, приходить в порядок метаболізм, нормалізується кровотворення. Він має протимікробні, жовчогінні, сечогінні властивості. Зміцнює серцево-судинну систему, покращує роботу серця.

Корисні властивості овочу

Томати дуже корисні. Їх благотворний вплив включає наступні позитивні для здоров’я фактори:

  • Поліпшення загального стану. Поява відчуття бадьорості, свіжості, гарного настрою.
  • Нормалізація травлення.
  • Правильна робота серцево-судинної і кровоносної системи. Зменшення холестерину в крові.
  • Запобігання утворення тромбозів.
  • Регулювання роботи нервової системи. Допомагають впоратися з депресією і неврозами.
  • Антибактеріальні та протизапальні властивості.
  • Поліпшення роботи кишечника. Допомога при запорах.
  • Зміцнення імунної системи. Запобігання попадання в організм вірусів.
  • Нормалізація стану клітин шкіри. Регулярне вживання допомагає мінімізувати утворення зморшок.
  • Поживність, низька калорійність.

Помідори — справжня знахідка для тих, хто хоче залишатися гарним і здоровим як можна довше. Тим більше, що їх користь не зменшується при тепловій обробці, висушуванні або заморожування. Звичайно, найбільш корисними є овочі, вирощені на власному городі. Але при його відсутності підійдуть якісні плоди, куплені в магазині.

Застосування продукту для схуднення

Калорійність свіжого помідора дуже мала. Тому овоч часто включають в дієтичне меню. Завдяки великій кількості хрому, вони істотно знижують апетит і дарують ситості на довгий час.

До того ж цей плід прискорює розщеплення жирів, сприяючи швидкому схудненню. Ефективне зниження ваги обумовлено не низькою калорійністю продукту, а входять до його складу кислотами, які сприяють активізації обміну речовин.

Одночасно з томатами можна включити в раціон огірки, салатні листя, болгарський перець, кабачки, дайкон, редис, морква. Протягом всієї дієти їх можна вживати окремо або у вигляді збірного страви. Краще всього їсти овочі свіжими або печеними. В такому випадку вони зберігають більше вітамінів, важливих для підтримки балансу під час схуднення.

Дивіться також:  Скільки калорій в курці, як зменшити калорійність курячого м'яса під час кулінарної обробки

Не варто вибирати популярні сьогодні монодієти, включаючи в раціон одні помідори. Подібні обмеження чреваті серйозними негативними наслідками через брак мінеральних речовин. Слід мати на увазі, що калорійність овоча буде набагато менше, ніж витрачена за день енергія. А значить організму не вистачить сил для повноцінної роботи, що призведе до різкого погіршення самопочуття.

Регулярне вживання томатів – відмінний спосіб схуднути і поліпшити здоров’я. Але робити це потрібно тільки при збалансованому і повноцінному раціоні.