Скільки калорій в сосисці: порівняння сортів напівфабрикату по калорійності, складом білків, жирів і вуглеводів

На прилавках магазинів представлено безліч ковбасних виробів. Кожен хоче вибрати найсмачніші і якісні. Для цього варто дізнатися, скільки калорій в сосисці, і як отримати максимум користі від продукту.

Скільки калорій в сосисці

Сосиски – це подрібнений фарш, який треба відварити перед вживанням. У виробництві використовують м’ясо птахів і тварин, змішують його з нежирним сухим молоком. Калорійність 100 г продукту становить 296 ккал.

В його харчову цінність входять:

  • 11 г білків;
  • 28 г жирів;
  • 0 г вуглеводів.

Таким чином, калорійність сосиски становить приблизно 135 ккал. В залежності від складу і виробника цей показник може змінюватися. Слід розуміти, що калорійність вареного продукту від аналогічного показника смаженого напівфабрикату відрізняється.

Хімічний склад і харчова цінність

Зазвичай в сосисках міститься не більше 10% м’яса. Решта – крохмаль, жири, консерванти і інші елементи. У них немає амінокислот, вітамінів D і К, фосфоліпідів, харчових волокон.

Детальніше про харчової цінності можна дізнатися з таблиці.

Вид сосисок (100 грам) Калорійність Білки Жири Вуглеводи
Свинячі 320 9,5 34,3
Молочні 235 11 23,9 1,6
Яловичі 240 10,4 20,1 0,8
Докторські 250 10,33 23,5 3,02
Курячі 110 19 2,4 0,9
З індички 95 14,5 2,7 1,8

При підрахунку калорій слід враховувати інформацію на упаковці.

Калорійність і БЖУ різних сортів напівфабрикату

Виробники випускають різні види сосисок. Є у продажу мисливські, віденські та міланські вироби, напівфабрикати з шматочками сиру. Розглянемо найпопулярніші сорти і їх калорійність.

Виробник, сорт Калорійність в 100 г Білки Жири Вуглеводи
Велком, «Докторські» 230 14 19
Околиця, «Крихітка» 253 9 27 2
Рублевський, «Телячі» 265 10 23
Останкіно, «Тато може» 246 10 23
Останкіно «Філейні» 175 10 15
ФКГ Егорьевская, варені сосиски на незбираному молоці 304 11 28 2
Велком, «Молочні» 250 6,6 16,8
Велком, «З сиром» 259 12 23
Велком, «Вершкові» 195 13 15
Димов, «Молочні» 296 11 28
Дивіться також:  Скільки калорій в рисі вареному на воді і молоці, калорійність різних сортів, БЖУ, користь рисової каші

Якщо потрібно дізнатися, скільки калорій в сосисці (1 шт.), необхідно відштовхуватися від зразкового її ваги – 50 р.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Не всім відомо, що в сосисках є і корисні речовини, а саме:

  • вітаміни А, В, С, РР;
  • фосфор;
  • натрій;
  • калій;
  • магній;
  • цинк;
  • залізо.

Ці елементи зміцнюють серцевий м’яз, покращують роботу головного мозку, налагоджують функціонування щитовидної залози. Все це відноситься до сосисок високої якості і домашнім виробів.

Користь продукту для організму

Сосиски завжди затребувані покупцями з наступних причин:

  • їх легко та швидко готувати;
  • вони доступні за ціною;
  • їх можна варити і смажити;
  • вони надають відчуття ситості.

Вживаючи свинячі вироби, покупець насичує організм бадьорістю, позбавляється від втоми. У такому продукті міститься корисний білок і мікроелементи. Вони зміцнюють серце, судини і репродуктивну систему. Але сосиски з свинини досить калорійні, тому вони не підходять людям з зайвими кілограмами.

Яловичі вироби багаті залізом, цинком і білками, які необхідні для підтримки роботи опорно-рухового апарату, загоєння ран. Страви з курки або індички відносяться до дієтичних. У них містяться вітаміни, фосфор, калій, цинк, глютамінова кислота. Вони рекомендовані людям зі слабким імунітетом.

Молочні сосиски виробляють на основі сухого молока. Вони мають приємний смак і ніжну текстуру, містять вітаміни В3 і РР. Сьогодні у них часто додають соєвий білок з крохмалем.

Щоб отримати максимум користі від сосисок і не завдати шкоди організму, радять:

  • запікати або варити продукт;
  • готувати з ковбасними виробами омлет на пару;
  • вибирати продукт, виготовлений за Дсту;
  • купувати пружну продукцію з сухою поверхнею;
  • не купувати сосиски, у складі яких є Е-250;
  • піддавати сосиски термічній обробці і не їсти їх сирими;
  • не гнатися за дешевими товарами;
  • вибирати вироби ніжно-рожевого відтінку без вкраплень.
Дивіться також:  Скільки калорій в вареній картоплі, харчова цінність, корисні властивості картоплі

Найбільш вдалою покупкою стануть сосиски з написами «Вершкові», «Особливі». Але і вони можуть нашкодити при безконтрольному вживанні (привести до проблем ШКТ і появи зайвої ваги) або в разі, коли вже втратили свіжість.

Протипоказання до вживання

У сосисок є негативні властивості. Дієтологи досі сперечаються про як це продукту.

Склади деяких виробів містять хімічні сполуки:

  • фосфати;
  • добавки;
  • смакові підсилювачі;
  • соєвий білок;
  • крохмаль;
  • стабілізатор;
  • барвник.

Такі продукти досить калорійні і шкодять фігурі. Їх не слід їсти дітям до трьох років, вагітним жінкам і людям, у яких діагностували хвороби нирок, печінки, жовчного міхура.

Щоб не нашкодити своєму організму, важливо правильно вибирати сосиски, звертаючи увагу на їх зовнішній вигляд та упаковку. Власникам кішок радять поділитися шматочком купленого продукту з улюбленим вихованцем. Якщо чотирилапий друг відмовився від сосиски, то виріб неякісне.