Скільки калорій в смаженому яйці, БЖУ, користь і шкоду яєчні

Яйця варені або смажені – один з поширених варіантів сніданку або перекусу в нашій країні. Цей продукт включають практично всі дієти, раціон лікувального харчування, з їх допомогою скидають зайві кілограми або набирають м’язову масу. Але чи завжди можна дозволити собі такий прийом їжі і скільки калорій в смаженому яйці? Спробуємо розібратися, наскільки корисно і поживно це блюдо.

Хімічний склад і харчова цінність

Всім відомо про високому вмісті холестерину в яєчному жовтку, оскільки ця речовина протипоказано людям з діагнозом атеросклероз. Тому ще зовсім недавно цей продукт намагалися виключити з раціону деяких пацієнтів.

Але крім шкідливих речовин, яйця багаті вітамінами, макро — і мікроелементами, серед яких:

  • вітаміни А, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, D і D3, E, K, бета-каротин;
  • мінеральні речовини (калій), Са (кальцій), Fe (залізо), Mg (магній), Р (фосфор), Na (натрій), Zn (цинк), Cu (мідь), Mn (марганець), Se (селен) і F (фтор).

Крім того, це незамінне джерело тваринного білка, який дуже добре засвоюється людським організмом. З даного продукту ми також можемо отримати фолієву кислоту, біотин, холін, амінокислоти (метіонін, лейцин).

Вживаючи в день всього одне яйце, можна отримати всі перераховані цінні речовини в збалансованому поєднанні. А якщо з’їдати в день кілька штук без жовтка, то можна набрати добову норму вживання білка.

Калорійність і БЖУ в смаженому яйці

Звичайно калорійність і вміст білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) зазначається виходячи з розрахунку на 100 г продукту. Щоб дізнатися, скільки калорій в одному смаженому яйці, потрібно звернути увагу на категорію продукту при його купівлі в магазині.

  • вища категорія «В» – вага 1 шт. продукту становить понад 75 г;
  • яйце відбірне «Про» – 65-75 г;
  • перша категорія «1» – 55-65 г;
  • друга «2» – 45-55 г;
  • третя «3» – 35-45 р.
Дивіться також:  Скільки калорій в манній каші, білки, жири і вуглеводи, корисні властивості для організму

Якщо такої можливості немає, можна приблизно вирахувати вага: одне велике яйце важить близько 70 г, дрібне – від 40 до 50 р.

В наступній таблиці можна детально вивчити значення КБЖУ на 100 г готової яєчні залежно від способу її приготування:

Продукт Калорійність, ккал Білки, гр Жири, гр Вуглеводи, гр
Яєчня без масла 175,0 14,6 13,0 0,7
Яйце, смажене на олії (рослинному) 179,0 11,0 12,0 0,7
Яйце, смажене на олії (вершковому) 275,0 10,0 26,0 0,7
Яєчня з томатами 128,0 6,2 10,0 2,3
Яєчня з ковбасою 198,0 12,2 16,0 0,9

Звичайно, енергетична цінність смаженого яйця значно більше сирого чи вареного, але не варто лякатися цифр в таблиці. Щоб отримати КБЖУ однієї одиниці продукту, потрібно дані значення помножити на його вагу. Любителям з’їсти на сніданок омлет варто враховувати харчову цінність молока та інших продуктів, які використовуються для його приготування.

Добова норма вживання

Згідно з дослідженнями, в 100 г смаженої яєчні містяться білок і жири, в кількості, що дорівнює 18 % від добової норми споживання, а зміст деяких вітамінів і мінеральних речовин становить понад 50 %.

У таблиці представлені дані про кількість і частку в денному раціоні всіх містяться в продукті жиророзчинних, водорозчинних вітамінів, мікро — і макроелементів:

Вітаміни Зміст Частка добової норми, % Мінерали Зміст Частка добової норми, %
А 219,0 мкг 24,3 Са (кальцій) 62,0 мг 6,2
B1 0,066 мг 3,7 Fe (залізо) 1,9 мг 18,9
B2 0,44 мг 38,1 Mg (магній) 13,0 мг 3,3
B3 0,1 мг 0,5 Р (фосфор) 215,0 мг 30,7
B4 320 мг 63,4 До (калій) 152,0 мг 3,2
B5 1,7 мг 33,2 Na (натрій) 207,0 мг 15,9
B6 0,2 мг 14,2 Zn (цинк) 1,4 мг 12,6
B9 51,0 мкг 13,0 Cu (мідь) 0,1 мг 8,7
B12 1,0 мкг 40,0 Mn (марганець) 0,05 мг 1,3
D 2,2 мкг 14,7 Se (селен) 33,1 мкг 60,2
D3 2,2 мкг 13,5 F (фтор) 1,2 мкг 0,06
E 1,3 мг 9,0
K 5,6 мкг 4,7
бета-каротин 35,0 мкг 0,7
Дивіться також:  Скільки калорій в червоному яблуці, харчова цінність солодких сортів, корисні властивості фрукта

Залежно від способу приготування страви з яєць вміст мінералів і вітамінів може змінюватися, оскільки деякі з них руйнуються при термічній обробці.

Користь і шкода продукту

Незважаючи на те, що смажені яйця не рекомендують вживати при бажанні схуднути, не варто повністю виключати їх зі свого меню. Калорійність курячого яйця не настільки велика, щоб відмовлятися від улюбленої страви зовсім.

Смажена яєчня дійсно може завдати шкоди фігурі і сприяти набору зайвої ваги, але лише в тому випадку, коли поєднується з тваринними жирами (вершковим маслом, беконом, ковбасою). Тим, хто стежить за вагою, рекомендується готувати страву із зеленню і овочами.

Вміст холестерину в даному продукті сповна компенсується наявними в ньому лецитином. Ця речовина здатна запобігти утворенню бляшок на стінках судин, тому звичайним людям з’їдене яйце не принесе шкоди. Обмежити вживання їх варто лише тим, у кого вже спостерігається підвищений рівень холестерину в крові.

Користь смажених або варених яєць полягає в їх мінеральному складі. Деякі з вітамінів і мікроелементів, необхідних для хорошої роботи організму, також можна отримати в достатній кількості тільки з цього продукту. До того ж яєчний білок цілком може замінити білок, що отримується людиною з м’яса або молока.

Дізнавшись про калорійності і БЖУ смаженого яйця, кожен сам повинен вирішити для себе: як часто і в яких кількостях можна вживати дане блюдо. Якщо відмовитися від смаженого зовсім не виходить, для його приготування краще використовувати сковороду з антипригарним покриттям і виключати застосування рослинного і тваринного масла. Тоді страва збереже максимум смаку та користі.