Скільки калорій в помідорі, вміст вітамінів і мікроелементів, харчова цінність овочів

Багато людей люблять томати, але навіть не підозрюють, скільки калорій в помідорі, і чим він може бути корисний.

Хімічний склад і харчова цінність помідора

Незважаючи на те, що в 100 г сирої м’якоті томатів міститься 92 г води, вони мають високу харчову цінність.

  • У плодах міститься близько 1 г білків. У складі запасних білків присутні амінокислоти. Особливо важливі валін і триптофан.
  • В 100 г м’якоті міститься близько 0,3 г пектинів, а також 0,2 г геміцелюлози.
  • Томати містять жири – приблизно 0,2 грама на 100 грам продукту. Масла концентруються в насінні томату. За своїм складом жирні олії помідорів відносять до повноцінних.
  • Присутні в цьому овочі і вуглеводи – приблизно 5 г на 100 г м’якоті.
  • Клітковини томати містять близько 1 г на 100 р.
  • Органічні кислоти присутні, в основному, у вигляді яблучної, і також винної та бурштинової.

Скільки калорій в томаті

Томати – це дуже низькокалорійний продукт, рекомендований для дієтичного та оздоровчого харчування. Розроблені навіть дієти для схуднення та оздоровчі програми харчування, в основі меню яких помідори в сирому вигляді або перероблені.

В свіжому

Скільки калорій в свіжому помідор і солоному? Охочим схуднути приємно буде дізнатися, що в 100 г свіжого продукту міститься всього лише близько 18 ккал. Особливо низькокалорійними вважаються черрі. Калорійність помідора такого гатунку становить тільки 15 ккал на 100 р.

У солоному

В особливій пошані у нас солоні томати. Калорійність помідора засоленого тільки 13 ккал на 100 р. Солоний продукт не втрачає своєї харчової цінності, і містить практично всі ті ж вітаміни і мінерали, що і свіжий томат. Але вже в’ялений продукт включає 100 г 258 ккал.

Дивіться також:  Скільки калорій в печиві, які види підходять для дієти, користь і шкода для організму

Вміст вітамінів і мікроелементів

В томатах міститься рекордна кількість вітамінів і мікроелементів.

  • Найбільше овоч містить аскорбінової кислоти. Цей вітамін позитивно впливає на функціонування всіх систем організму, є потужним антиоксидантом, що перешкоджає окисленню клітин, і бере участь в процесах обміну.
  • Багато в томатах і холіну – В4. Цей вітамін є сильний нейромедіатором, сприятливо впливає на ЦНС, бере участь в обміні вуглеводів. Вітамін В4 захищає серце.
  • Дуже багато в овочі і вітаміну, відомого як ніацин. Він необхідний для нормального обміну жирів і білків, а також регулювання відновних процесів.
  • Присутній в томатах і В6, впливає на функції ЦНС.
  • Вітамін Е або токоферол, підвищує відновні функції шкіри і є антиоксидантом. Цей вітамін молодості і краси особливо необхідний жінкам, так як грає важливу роль у функції сечостатевої системи.

Склад помідорів відрізняється високим вмістом макроелементів:

  • Калій регулює кислотний баланс.
  • Кремній потрібен з’єднувальним тканин.
  • Хлор необхідний ШКТ.
  • Сірка потрібна для синтезу білків.
  • Фосфор необхідний для кісток.
  • Кальцій потрібен зубної емалі.
  • Магній бере участь у передачі імпульсів.

Дуже широкий спектр в складі м’якоті і мікроелементів:

  • Селен необхідний для окисних процесів.
  • Йод підтримує щитовидку.
  • Ванадій необхідний для кровотворення.
  • Залізо життєво важливо для дихання.
  • Хром бере участь у всіх протікають обмінних процесах.
  • Марганець дуже потрібен сечостатевій системі.
  • Цинк потрібен для синтезу гормонів.

У складі помідорів є дуже багато мікро — і макроелементів, які необхідні для злагодженого функціонування організму чоловіків і жінок.

Може похвалитися помідор і широким спектром набору амінокислот, що беруть участь у біохімічних процесах, постійно протікають в організмі.

У помідорах багато фенілаланіну, лейцину, валіну, триптофану, метіоніну, проліну, цистину, гліцину, аспарагінової кислоти, а також серину, тирозана і деяких інших.

Дивіться також:  Скільки калорій на виноград різних сортів, корисні властивості ягід, можна їсти при схудненні

Червоне, яскраве забарвлення помідорів надає лікопін. Ця речовина міститься і в деяких інших плодах, але в томатах його − рекордна кількість. Лікопін – це один з найбільш потужних антиоксидантів. Дослідження показують, що це речовина ефективно знижує рівень поганого холестерину, і тим самим зміцнює стінки судин і серце.

Щоб не було серцевих нападів і бляшок в артеріях, необхідно регулярно вживати помідори і страви з них. Більш висока концентрація лікопіну в томатній пасті – його зміст може доходити до 1000 мг/кг і навіть більше.

Лікопін – це ефективна профілактика онкології.

Харчова цінність овоча настільки висока, що помідори рекомендують до регулярного вживання в будь-якому віці. Лікарі стверджують, що дієта, в якій багато томатів, нормалізує тиск і є однією з найбільш корисних для нирок. До того ж помідори зменшують негативний вплив ультрафіолету і зупиняють процеси старіння.