Скільки калорій в огірку, вміст вітамінів і мінеральних речовин, користь овочу для організму

У нас огірок займає саме почесне місце на столі. Цей овоч вживають і в свіжому, і в солоному, і в маринованому вигляді. Проте, складаючи план здорового харчування, багато хто просто не знають, скільки калорій в огірку, і яку він несе харчову цінність.

Хімічний склад і харчова цінність

Цікавий той факт, що обговорюваний овоч придатний в їжу тільки в недостиглому вигляді. Стиглий, він втрачає свої смакові якості.

Хоча огірок складається на 97% із води, все ж у ньому міститься чимало вітамінів і різних мінералів, необхідних для правильної роботи організму.

За рахунок високого вмісту вологи огірки чудово втамовують спрагу, причому вода в складі м’якоті плодів по чистоті може зрівнятися з відфільтрованої.

Сік підвищує кислотність і сприяє гарному переварювання важкої їжі. У складі овоча і багато клітковини, яка поліпшує моторику кишечника і сприяє виведенню шлаків.

На 100 г свіжої м’якоті припадає близько 0,8 г білків, 0,1 г жирів і 3 г вуглеводів. Містять огірки і крохмаль, фруктозу, глюкозу, каротин і фолієву кислоту. Присутні в плодах і ферменти, що покращують роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Скільки калорій в огірку

Калорійність огірка невисока, і це дозволяє включати його в меню оздоровчого харчування при ожирінні і дієт для схуднення. Харчова цінність свіжих плодів досить висока, щоб проводити на них один раз на тиждень розвантажувальний день.

100 грам свіжого огірка без шкірки містить всього лише 12 ккал.

Не всі знають, скільки калорій в солоному огірку, і помилково думають, що він більш калорійний, ніж свіжий. Насправді, в солоному продукті міститься на 100 г всього лише 11 ккал.

Вміст вітамінів, мікроелементів

В огірках досить багато калію, необхідного для правильного функціонування серцевого м’яза. Крім того, у таких плодах, нехай і в незначній кількості, але містяться мінеральні елементи − кальцій, магній, солі заліза, фосфор і йод, а також мідь і цинк. Всі вони необхідні серцево-судинної і нервової систем, мозку.

Дивіться також:  Скільки калорій в чорносливі. БЖУ, вітаміни і мікроелементи, лікувальні властивості, користь при схудненні

Вітамінів у складі м’якоті огірка не так і багато. В основному, овоч містить групу В і «аскорбінку», які теж зовсім не зайві для організму.

Користь овочу для організму

Враховуючи багатий хімічний склад огірків, їх можна назвати дуже корисними. Огірок – це найпоширеніший інгредієнт закусок і салатів, якими доповнюють основні страви.

Речовини у складі цього овоча допомагають краще засвоювати їжу, особливо м’ясо. Тому огірками необхідно доповнювати важкі продукти, які шлунку важко перетравити.

Свіжий огірок дуже корисний для вагітних, так як він знімає неприємні симптоми токсикозу і сприяє усуненню набряків і запорів.

Цей овоч є гіпоалергенним, і його дозволяється давати навіть самим маленьким, але тільки якщо у діточок немає проблем з ШКТ.

В домашній косметології широко використовують огірковий сік. Його можна навіть зустріти в складі дорогої косметики. Сік сприяє регенерації шкіри, відмінно тонізує і надовго освіжає. Огіркова маска – це найкраще омолоджуючу і освіжаючий засіб.

Найбільш корисними та поживними вважаються огірки ґрунтові. Тепличні містять значно менше корисних речовин і не так цінні. Солоний же продукт і маринований не принесе великої користі організму, а іноді буває навіть протипоказаний.

Протипоказання до вживання огірка

Є ряд хвороб, при яких категорично не варто вживати обговорювані плоди:

  • нефрит;
  • ниркова недостатність;
  • сечокам’яна хвороба.

Обмежити вживання овоча слід і при деяких інших захворюваннях:

  • виразка;
  • гастрит;
  • ентероколіт;
  • коліт.

Ці протипоказання не стосуються не тільки свіжого плоду, але і консервованого, і солоного.

Фахівці настійно не рекомендують вживати солоний огірок при надмірній вазі, а також пієлонефриті. Загострення гастриту – це також пряме протипоказання до вживання солоного або маринованого продукту.

Може вживання цього овоча призвести до неприємних наслідків. Наприклад, при індивідуальній непереносимості огірки можуть викликати алергічну реакцію. Також овоч часто викликає сильне газоутворення і відрижку. У деяких людей може бути після вживання огірків нетравлення і печія.

Дивіться також:  Підготовка до спермограмі: що можна і що не можна, як правильно здавати аналіз сперми

Людям, які страждають від підвищеного тиску, не можна вживати солоний або консервований продукт, так як він може викликати гіпертонічний криз.

Багато знахарі застосовують зілля на основі огіркового соку або свіжої м’якоті овочу для лікування найрізноманітніших хвороб. Так, деякі шкірні захворювання навіть у домашніх умовах виліковуються за допомогою коштів з огірків. Але при всій своїй користь, огірок може принести і шкоду.