Скільки калорій в насінні гарбуза і соняшнику, харчова цінність, БЖУ, користь і шкоду для організму

Побачити насіння у сні – до процвітання і багатства. А включити в раціон – до здоров’я і молодості.

Дізнайтеся, скільки калорій в насінні, яка їх харчова цінність, вміст білків, жирів, вуглеводів, та в чому користь для організму.

Хімічний склад і харчова цінність

Лушпиння зберігає цінний склад насіння соняшнику та гарбуза без змін. Вітаміни захищені від окислення. Хімічний склад насіння забезпечує лікувальний ефект від їх вживання. Ядра містять рослинні білки, жири, вуглеводи (БЖУ), вітаміни, амінокислоти, мінерали, клітковину.

Калорійність і БЖУ

Ядра гарбуза і соняшнику – збалансований, живильний продукт. Але при цьому дуже калорійний.

Насіння гарбуза

Калорійність гарбузового насіння – 556 ккал на 100 г. Енергетична цінність незначно підвищується, якщо у процесі приготування використовується масло. Калорійність смажених ядер доходить до 600 ккал на 100 р.

Гарбузове насіння рекомендується вживати в злегка подсушенном вигляді. Корисні властивості продукту максимально зберігаються при даному способі обробки.

100 грамів сирого насіння гарбуза містять:

  • білки – 20,5 г;
  • жири – 53 г;
  • вуглеводи – 10 р.

100 г смажених ядер включають:

  • білки – 21,4 г;
  • жири – 47,5 м;
  • вуглеводи – 6,5 р.

До складу насіння входить вода, харчові волокна.

Соняшнику

Енергетична цінність сирих насіння соняшнику – 578 ккал на 100 г. Людей, що стежать за вагою, цікавить, скільки калорій в смажених насінні. Енергетична цінність обробленого продукту – 622 ккал на 100 г Ядра соняшнику стають ще корисніші в кондитерських виробах: козинаках, цукерках.

100 грамів сирих насіннячок соняшнику містять:

  • білки – 20,7 г;
  • жири – 52,9 г;
  • вуглеводи – 10,5 р.

100 г смажених ядер мають наступні показники БЖУ:

  • білки – 22,61 г;
  • жири – 50,51 г;
  • вуглеводи – 6,18 р.
Дивіться також:  Скільки калорій в Снікерс, склад, харчова цінність батончика, користь і шкода для організму

Зловживання насінням призводить до збільшення маси тіла. Щоденна доза продукту в раціоні не повинна перевищувати 50-60 грамів.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Ядра соняшнику насичені вітамінами А, С, Е, групи В, фолієвої, нікотиновою кислотою. Насіння – лідери за вмістом магнію, фосфору, цинку, заліза, селену. Калій, кальцій, натрій присутні в незначній кількості.

Насіння багаті жирними кислотами Омега-6, Омега-9, які організм самостійно не виробляє. Цей продукт – ефективний засіб для профілактики атеросклерозу. Насіння мають у своєму складі клітковину, крохмаль, сахарозу.

Ядра гарбуза багаті вітаміном Е, РР, В1, В9, пантотеновою кислотою, холіном. Мінеральний склад представлений фосфором, магнієм, хромом, залізом, калієм та іншими речовинами.

Білі насіння – джерело цинку. За кількістю мінералу його обганяють тільки устриці. Продукт незамінний для чоловічого здоров’я.

Ядра багаті жирними кислотами Омега-6, Омега-9, що допомагає розчиняти бляшки холестерину.

Користь і шкода для організму

Цінність насіння гарбуза і соняшнику велика. Ядра – джерело ненасичених жирних кислот, які борються з високим рівнем шкідливого холестерину в крові, сприяють здоров’ю серця і судин.

Гарбузове насіння:

  • попереджають цукровий діабет. Щоденне вживання по 25-30 г насіння сприяє нормалізації рівня цукру в крові;
  • зберігають молодість і гладкість шкіри. Вітаміни А, Е, активізують вироблення колагену;
  • попереджають безсоння, депресії, стреси;
  • зміцнюють імунітет. Вітаміни Е, С підвищують опірність організму до інфекцій;
  • знищують гельмінтів;
  • попереджають сечокам’яну хворобу, виводять зайву рідину;
  • підтримують діяльність серця, судин, нормалізують кров’яний тиск;
  • позитивно впливають на жіночий гормональний фон завдяки вмісту фітоестрогенів;
  • виводять з організму важкі метали.

Насіння протипоказані при захворюваннях травної системи, зайвій вазі, індивідуальної непереносимості. Це відноситься до обох видів продукту.

Користь від насіння соняшнику не менш значима. Вживання ядер сприяє:

  • профілактики раннього старіння шкіри;
  • зростанню волосся, міцних нігтів;
  • формування стійкого імунітету;
  • профілактики безсоння, депресії;
  • поліпшенню роботи серцево-судинної, нервової системи, нормалізації тиску;
  • підвищення апетиту;
  • відновлення кислотно-лужного балансу організму.
Дивіться також:  Скільки калорій в ківі, користь фрукта для організму, вміст вітамінів і мінералів

У процесі теплової обробки значна частина корисних речовин в насінні руйнується. Кращий спосіб приготування – злегка підсушити.

Не рекомендується гризти будь-які насіння. Це загрожує пошкодженням емалі зубів карієсом. Ядра, смажені з сіллю, приносять шкоду. Вони викликають набряки, підвищення тиску з-за високого вмісту натрію.

Насіння принесуть користь, якщо ви щасливий володар міцних зубів і стрункої фігури. Враховуйте калорійність насіння соняшнику і гризіть на здоров’я!