Скільки калорій в моркві, корисні властивості коренеплоду, як зберегти вітаміни і мікроелементи при кулінарній обробці

Без цього овоча не обходилося жодне застілля у стародавніх греків і римлян. Європейські знатні дами в XVII столітті прикрашали ним свої химерні зачіски. Сьогодні кожен з нас щорічно з’їдає за 7 кілограмів помаранчевого хрусткого коренеплоду. Дізнайтеся, скільки калорій в моркві, в чому її користь і як правильно вживати овоч.

Хімічний склад і харчова цінність

Морква – дворічна рослина, що відноситься до сімейства зонтичних. Воно широко поширене на земній кулі завдяки своїй харчової і лікарської цінності.

Коренеплід – лідер серед овочів за вмістом бета-каротину. Речовина, потрапляючи в організм, перетворюється на вітамін А. Запам’ятайте правило: чим насиченіший колір овоча, тим більше в ньому бета-каротину. Вживайте яскраво-помаранчеву моркву. 100-200 грам коренеплоду в день покривають потребу в добовій дозі вітаміну А. Сама корисна морква – зріла.

Скільки калорій в моркві

Калорійність вареної моркви – 25 ккал на 100 грам, сирого овоча – 35 ккал на 100 грам. Вживання продукту з низькою енергетичною цінністю показано і тим, хто дотримується дієти.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Свіжа морква – це цілюще комплекс від самої природи. Коренеплоди містять каротиноїди, вітаміни В1, В2, С, Е, калій, залізо, мідь, кобальт, пантотенову і аскорбінову кислоту, флавоноїди, фітонциди, цукри. Морква цінна великою кількістю клітковини, позитивно діє на функціонування шлунково-кишкового тракту. Насіння коренеплоду містять ефірну олію. Його кількість залежить від географічного місця збору сировини, стадії вегетації моркви. Багато вітаміни руйнуються при тепловій обробці, тому продукт краще вживати в сирому вигляді.

Корисні властивості, збереження їх при кулінарній обробці

Склад коренеплоду пояснює його широке застосування в харчуванні і медицині. Овоч позитивно впливає на серцево-судинну, травну, імунну системи, зір, зовнішній вигляд.

Дивіться також:  Скільки калорій в сосисці: порівняння сортів напівфабрикату по калорійності, складом білків, жирів і вуглеводів

Вживання моркви сприяє:

  • зміцненню сітківки ока, попередження кон’юнктивіту;
  • знищення бактерій, паразитів;
  • поліпшенню стану шкіри;
  • росту та розвитку дітей;
  • нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
  • профілактики авітамінозу, анемії;
  • зниження ваги;
  • виведенню з організму холестерину.

Морква – овоч краси. Вона покращує колір обличчя, ріст волосся, бореться проти старіння шкіри. Вмикайте моркву в раціон цілий рік, особливо весною, коли організму потрібна додаткова вітамінізація.

Холодильник – оптимальне місце для зберігання овочів. Перед тим, як покласти коренеплоди в лоток, промийте, висушіть їх, помістіть в пластиковий пакет. Він уберігає моркву від проникнення ефірних речовин від інших овочів і фруктів, які надають їй гіркуватого присмаку.

Заморожування – ще один спосіб зберегти корисні властивості коренеплоду. Перед тим, як покласти моркву в камеру, необхідно її вимити, очистити, нашаткувати, помістити в поліетиленові пакети, щільно зав’язати. Коренеплід додають в суп, рагу без попереднього розморожування.

Бадилля, багату вітамінами, мікроелементами, можна порубати, висушити і додавати в м’ясні, рибні страви.

Як правильно приготувати моркву

Найкорисніше вживати моркву в сирому вигляді. Рекомендується її заправляти рослинним жиром, вершками, сметаною. Це поєднання допомагає трансформувати каротин у вітамін А.

Варіанти вживання овоча:

  • салати з тертої моркви з додаванням редьки, яблука, сухофруктів, капусти, селери, заправлені рослинною олією або сметаною;
  • пікантне блюдо «Морква по-корейськи»;
  • нарізані бруски сирого продукту;
  • свіжовичавлений сік з додаванням вершків;
  • тушкована морква.

Фреш не підлягає зберіганню з-за швидкого процесу окислення. Його можна розводити водою, змішати з яблучним або апельсиновим фрешем. Вітаміни краще засвоюються, якщо пити фреш невеликими ковтками.

У відвареної моркви кількість клітковини знижується. Овоч зберігає максимальну кількість корисних властивостей, якщо його готувати на пару або у воді не більше 7 хвилин. Серцевина правильно звареної моркви повинна залишитися злегка твердою.

Дивіться також:  Скільки калорій в картоплі, приготована різними способами, корисні властивості коренеплоду

Протипоказання до вживання

Норма вживання моркви на добу для дорослої людини 2-3 плода, для дитини – 1 шт. Надлишок овочів в раціоні загрожує висипаннями на шкірі, відчуттям нудоти, пожовтінням шкіри на долонях, ступнях.

Людям, які мають шлунково-кишкові недуги, жовчно-кам’яну хворобу, алергічні реакції, вагітним і годуючим жінкам рекомендується проконсультуватися з лікарем щодо допустимих дозах моркви в щоденному раціоні.

Важливо! Хочете мати очей як у орла, красиву оксамитову шкіру, розкішні волосся, підтягнуту фігуру, сильний імунітет? Включіть в щоденний раціон моркву.

Харчова цінність, багатий хімічний склад, низька вартість робить продукт незамінним помічником в боротьбі за молодість і здоров’я.