Скільки калорій в молоці різного виду і жирності, БЖУ, вміст вітамінів і мікроелементів, корисні властивості напою

Продукт харчування і напій протягом багатьох тисячоліть залишається одним з найважливіших у раціоні людей різного віку. Тільки бажання схуднути може змусити турбуватися про те, скільки калорій в молоці, не завдасть його вживання шкоди фігурі. Енергетична цінність залежить від жирності, зміст біоактивних речовин — від способу переробки.

Хімічний склад і харчова цінність

Молоко у всі часи вважалося одним з основних і найбільш цінних продуктів дитячого харчування. У складі напою присутні білки, жири і вуглеводи у співвідношенні, сприятливому для зростаючого організму. Солодкий смак залежить від вмісту молочного цукру.

Хімічні речовини в складі коров’ячого молока (на 100 г продукту):

  • вода — до 88 г;
  • лактоза — 5,2 м;
  • інші цукри — 5,2 м;
  • сполуки кальцію — до 140 мг;
  • холестерин — 10 мг;
  • жирні кислоти (більше 50 г);
  • вітаміни А, Д, групи В, С.

Таким чином, харчова цінність молока висока.

Вміст хімічних речовин залежить від породи великої або дрібної рогатої худоби, його харчування, догляду. У 100 г коров’ячого молока — 3,2 г білків, багатих незамінними амінокислотами. При нагріванні і кип’ятінні частина білкових молекул руйнується і осідає. Пастеризація замість стерилізації дозволяє зберегти більше корисних речовин.

Калорійність і БЖУ в молоці різного виду і жирності

Продукт надходить у торговельну мережу з різним вмістом жиру. Відповідно, калорійність молока варіюється в широких межах. Середня енергетична цінність коров’ячого молока «еталонної» 2,5% жирності — всього 56 ккал (на 100 г продукту). Менш калорійне знежирене молоко дуже популярно у людей, скидають вагу.

Скільки калорій в склянці молока, в основному залежить від її жирності.

Кількість жиру в коров’ячому незбираному молоці масою 100 г становить 3,2 г, вуглеводів — 5,2 р. Незбиране молоко містить більше насичених жирних кислот (ЖК) — 1,9 г, моно — поліненасичених — 1 г на 100 продукту. Ліпіди утворюють дрібні краплі у воді, тому молоко — не розчин, а емульсія. Основний вуглеводний компонент — лактоза (дисахарид, що складається з залишків галактози та глюкози).

Дивіться також:  Скільки калорій в сосисці: порівняння сортів напівфабрикату по калорійності, складом білків, жирів і вуглеводів

Жирність і середні показники калорійності коров’ячого молока (на 100 г):

  • знежирене -31 ккал;
  • 2,5% — 52 ккал;
  • 3,2% — 56 ккал;
  • 5% — 65 ккал;
  • 6% — 90 ккал;
  • згущене — від 259 до 270 ккал.

Козине — альтернатива коров’ячого молока, може використовуватися в харчуванні хворих на алергію. Білковий склад багатший коров’ячого, майже такий же, як жіночого грудного молока. Козяче легко засвоюється, містить багато каротину, вітаміну D і кальцію, але рівень В12 і фолієвої кислоти нижче. Його калорійність складе близько 68 ккал на 100 р.

Соєве молоко — напій з насіння однойменного рослини. Продукт рослинного походження, популярний у вегетаріанців. За змістом білків і жирів, калорійності соєве молоко порівнянно з коров’ячим. Енергетична цінність становить 53 ккал на 100 р.

Кокосове молоко — рідкісний поки напій. Калорійність 100 г — 20 ккал. Можна додавати в каву, тим самим знижуючи енергетичну цінність їжі.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Коров’яче молоко поставляє в організм понад 120 різних компонентів. Це 20 амінокислот, 15 жиро-і водорозчинних вітамінів, ферменти. Вміст ретинолу становить 28 мкг, В1 — 0,04 мг, В2 — 0,18 мг, В12 — 0,44 мкг, Д — 2 МО. Показники наведено на 100 г продукту.

Вміст кальцію в коров’ячому і козячому молоці може досягати 140 мг, в соєвому і кокосовому — нижче.

Інші макроелементи у складі коров’ячого молока представлені натрієм, калієм, фосфором, сіркою. Мікроелементи: цинк, мідь, залізо і ще майже половина таблиці Менделєєва.

Корисні властивості напою

Свіже коров’яче і козяче молоко має бактерицидні властивості. Ферменти, імуноглобуліни і лейкоцити у складі напоїв пригнічують активність патогенних штамів бактерій. Тому вживання парного молока корисно при інфекційних захворюваннях.

Дивіться також:  Скільки калорій в фініках, вміст вітамінів і мінералів, харчова цінність, користь для організму

Всі компоненти молока важливі, але особливе значення придбали вітамін D і кальцій. Причина в тому, що інші харчові продукти та напої містять менше цих речовин. Молоко, як джерело кальцію і вітаміну D, корисно для швидко зростаючого дитячого організму.

Продукт може служити основою для приготування багатьох страв, у тому числі для дієтичного харчування. Таке ж значення набули кисломолочні продукти.

Протипоказання до вживання

Дорослим складніше отримувати з молока всі корисні речовини через погіршення засвоюваності напою. Причиною є розвиток ферментної недостатності. Молоко часто викликає розлад роботи кишечника у літніх людей. Напій протипоказаний при індивідуальній непереносимості молочного цукру. Це захворювання не залежить від віку і спадковості.

Слід відрізняти ферментну недостатність від алергії на продукт харчування. Алергічні реакції частіше викликає коров’яче молоко. Найбільш схильні до захворювання маленькі діти. Менш алергенним вважається козяче молоко.

При непереносимості і алергії на молоко тварин можна вживати соєве і кокосове. Ці види корисніше і ще по ряду причин. Рослинні продукти менше накопичують антибіотики та інші препарати, що використовуються для лікування і стимулювання росту тварин.