Скільки калорій в меді, склад, лікувальні властивості, протипоказання

Багато в цілях схуднення замінюють споживання цукру медом. Солодкість даного продукту дозволяє використовувати його в невеликій кількості. А ще продукти бджільництва дуже корисні для організму. У даній публікації дізнаємося, скільки калорій в меді, про його корисні властивості і протипоказання.

Хімічний склад і харчова цінність

Склад меду назвати багатокомпонентним не можна. У продукті немає білків і жирів, тільки вуглеводи, яких на 100 грамів може бути від 70 до 85 (майже 70 % від добової потреби), а це залежить від сорту меду.

Але все ж це ласощі має високу цінність для організму, адже з мікроелементів тут знаходиться майже вся таблиця Менделєєва, а розглянемо зміст вітамінів трохи пізніше.

Славиться мед тим, що має в своєму складі декілька важливих для здоров’я органічних кислот (щавлевої, нікотинову, яблучну, лимонну, молочну і вишневу) і ферментів (фосфатазу, амілазу, діастазу, інвертаза).

Фруктоза гірше кристалізується, ніж глюкоза. Сахароза, якою є цукор, відноситься до дисахаридам: в меді її майже немає (утримання від 0 до 2 %), так як майже повністю розщеплюється на глюкозу і фруктозу з-за впливу ферменту інвертаза.

Скільки калорій в меді

Калорійність меду варіюється від 300 до 400 ккал. Різняться показники у видів продукту.

Розглянемо енергетичну цінність на 100 г популярних сортів:

  • Гречаний — 301 ккал.
  • Липовий — 323 ккал.
  • Квітковий — 322 ккал.

Але адже ми не споживаємо продукт кілограмами, тому багато бажають знати, скільки калорій в чайній ложці меду і столовою.

Показники рідкого продукту:

  • 1 ст. л. вміщує близько 10 г меду, тому калорійність буде в межах 30-40 ккал;
  • у 1 ч. л. може перебувати 5 г продукту, і енергетична цінність складе 15-20 ккал.
Дивіться також:  Скільки калорій в суші і роллах, БЖУ, чи можна їсти на дієті

Якщо мед встиг загуснути, то його маса буде більшою, так як підвищується і щільність. Відповідно, калорійність вмісту 1 л теж збільшиться.

Потрібно розуміти, що надана в публікації інформація відноситься тільки до натурального меду. Якщо на пасіці бджолярі розсипають цукор, то калорійність буде змінюватися, так само як і хімічний склад продукту.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Організмом мед практично повністю засвоюється, тому продукт віддає всі корисні властивості. Поєднання вмісту мікро — і макроелементів робить продукт схожий за складом з кров’ю людини!

Мінеральні речовини:

  • калій;
  • цинк;
  • калій;
  • магній;
  • марганець;
  • селен;
  • залізо;
  • мідь;
  • хлор;
  • хром;
  • йод;
  • залізо;
  • фтор;
  • сірка;
  • молібден;
  • ванадій;
  • бор;
  • олово;
  • натрій;
  • титан;
  • фосфор;
  • алюміній;
  • кремній;
  • нікель;
  • кобальт.

Вітаміни:

  • група В (1, 6, 9, 2, 5);
  • РР;
  • З;
  • А;
  • Е;
  • К.

Вітамінів може бути більше або менше, це знову ж таки залежить від сорту меду.

Лікувальні властивості для організму

Натуральний продукт бджільництва вкрай корисний для людей. У складі його знаходиться безліч речовин, які благотворно впливають на імунітет, травлення, роботу органів. Мед продуктивний при боротьбі з безліччю захворювань, так як є протимікробну, протизапальну засобом. Але цей продукт не може замінити традиційну медицину повністю, а стає помічником лікаря при позбавленні пацієнта від низки недуг.

Розглянемо основний перелік недуг, при яких лікар буде рекомендувати вживання меду:

  • атеросклероз;
  • захворювання серця, судин;
  • анемія (у даному випадку велику користь принесе саме гречаний продукт);
  • аритмія;
  • стенокардія;
  • підвищений АТ;
  • варикозне розширення вен;
  • риніт;
  • кашель (простудний, викликаних хронічними захворюваннями або курінням);
  • грип;
  • ГРВІ;
  • бронхіт;
  • пневмонія;
  • астма;
  • запальні процеси в горлі та гортані (наприклад, ангіна);
  • захворювання ШКТ;
  • запальні процеси.

Важливо пам’ятати, що мед впливає на розширюють бронхи чином, тому вживати його не можна перед виходом на вулицю (чи то мороз або курний літній день). Продукт наділений сильним відхаркувальну властивість, харкотиння починає виводитися швидко і у великих обсягах. Щоб не забезпечити хворому, так і собі, безсонну ніч, мед не варто вживати перед сном.

Дивіться також:  Скільки калорій в сирі, енергетична цінність кисломолочного продукту, користь для схуднення

Щоб отримати користь в максимальній кількості, мед потрібно їсти за 2 години до або після їжі (натщесерце). Що стосується можливої дозування, то дорослим не рекомендовано на добу перевищувати споживання до 150 г, а дітям від трьох років – 50-70 грам. Молодший трирічного віку мед не порадить жоден лікар, так як це дуже алергенний продукт.

Вживають мед не тільки всередину, але і використовують для масажу, компресів. Дуже добре допомагає продукт при ламкості волосся, потрібно з нього робити маски.

Протипоказання до вживання

Мед може нанести шкоду. От у яких випадках не варто вживати продукт:

  • алергія на квітучі рослини;
  • вагітність з кінця 2 триместру (викликає алергію, може призвести матку в тонус);
  • діти до 3 років.

Так само варто звернути увагу на те, де був зібраний мед. Якщо зона екологічно чистий, то хімікати, що потрапили на рослини, можуть виявитися і в продукт бджільництва. Обов’язково уточнюйте цю інформацію у продавця.

Мед не відноситься до низькокалорійним продуктам, але в ньому немає жирів і сахарози, тому фігурі даний продукт не так вже й сильно шкодить. Споживаючи його в невеликих кількостях, неможливо набрати зайві кілограми. Користь меду доведена, його використовують для лікування захворювань і їх профілактики вже не одну тисячу років. А ще, це дуже смачне ласощі!