Скільки калорій в мармеладі з цукром і без, склад і користь продукту, можна їсти на дієті

Знайти смачний і корисний десерт буває нелегко. Але якщо вивчити, скільки калорій в мармеладі різних видів, то знайти підходящий варіант вийде багато простіше навіть для тих, хто стежить за своєю вагою.

Хімічний склад і харчова цінність мармеладу

Мармелад — це зварені особливим способом фрукти і ягоди, зазвичай приготовані з білим цукром. В продукт додають загусники для додання йому твердої структури.

Склад ласощі:

  • Вуглеводи — найбільше ласощі в процентному відношенні містить саме такі компоненти. Вони знаходяться у вигляді глюкози, сахарози, фруктози крохмалю і інших органічних сполук.
  • Пектинові речовини — клітковина рослинного походження.
  • Желюючі харчові добавки, загусники. Використовують для некалорийного продукту з морських водоростей: агар-агар або високопоживне речовина тваринного походження, желатин.
  • Барвники натуральні або штучні ароматизатори.
  • Вітаміни А, С, В2 і РР, білкові сполуки, харчові волокна і кислоти.
  • Мінерали, мікроелементи, у тому числі кальцій, залізо, фосфор, калій, магній.

Види десерту:

  • Плодово-ягідний мармелад готують з натуральних продуктів з додаванням цукру і згущувача. Застосовують яблука, апельсини, лимони, чорницю, полуницю, аґрус, смородину, інші плоди і ягоди, а також сік з них. Певні інгредієнти містять натуральні пектини, завдяки яким продукт твердне без додаткових добавок. Такими властивостями володіють, наприклад, яблука, цитрусові, журавлина, слива, айва.
  • У желейном мармеладі в якості речовини для затвердіння використовують агар-агар, пектин, желатин. Більш дешеві види готують з суміші ароматизаторів, барвників, згущувачів. Може застосовуватися і спеціальний желюючий цукор, до складу якого входять пектини і лимонна кислота.
  • Деякі різновиди ласощі схожі на жувальну гумку. Зазвичай їх виготовляють у формі різнокольорових зображень тварин, фігур, символів. Для виробництва також використовують хімічні загусники і інші інгредієнти штучного походження.
Дивіться також:  Скільки калорій в вівсяній каші на воді і молоці, БЖУ, корисні властивості вівсянки

Калорійність продукту з цукром і без

Калорійність мармеладу залежить від його складу. В 100 г продукту міститься в середньому 250-350 ккал. В одному шматочку мармеладу є приблизно 25-40 калорій. Харчова цінність 100 г натурального фруктово-ягідної їжі без цукру становить зазвичай від 240 до 270 ккал. В ласощах такої кількості, приготованого на фруктозі, можна нарахувати близько 300 калорій. У жувальному мармеладі вагою 100 г з барвниками і консервантами присутня приблизно 310 ккал. Самий живильний десерт — з великою кількістю цукру і шоколадом. У 100 г такого складу міститься більше 400 калорій. Кожні додаткові 10 г цукру на 100 г продукції приєднують майже 39 ккал.

У продажу можна зустріти мармелад з додаванням натурального підсолоджувача на основі стевії. Органічні сполуки рослини майже не містять калорій і надають продукту солодкий смак. У 100 г мармеладу на такому компоненті виявиться близько 235 ккал.

Добова норма споживання

У день рекомендується вживати не більше 30-40 г солодкого ласощі. Порція желейного мармеладу вагою 100 г містить більше 20% добової норми калорій дорослої людини. Важливо ласувати виключно якісним продуктом. Зазвичай, чим привабливіший вигляд солодкість, насиченішим його смак і аромат, тим більше в ній вміст шкідливих харчових добавок.

При купівлі частування краще вибрати товар на основі натуральних барвників. Наприклад, екстракт паприки або куркуми, цедри лимона або апельсина. А також при включенні соків — вишневого, малинового, чорної і червоної смородини, гранатового. Якщо на етикетці зазначено, що барвник або консервант «ідентичний натуральному», то продукт з таким складом можна визнати корисним.

Можна їсти мармелад при дієті

Мармелад — унікальна солодкість. Адже це один з небагатьох десертів, який можна використовувати навіть при схудненні.

Дивіться також:  Скільки калорій в чайній ложці цукру, норма споживання продукту в день, користь і шкода

Корисні властивості продукту для забезпечення стрункості фігури:

  • прискорює метаболізм, що допомагає позбавитися від зайвої ваги;
  • має легку сечогінну дію, а це значить, що зайва рідина не затримається в організмі, підуть і набряки;
  • не містить жиру.

Додаткові кілограми не з’являться, якщо правильно вибирати десерт, купувати натуральне ласощі високої якості без барвників і консервантів. Необхідно вивчити його структуру, адже компоненти мармеладу проявляються по-різному. У желатину корисний склад амінокислот, але висока калорійність. Агар-агар надає проносне дію, погано засвоюється, при цьому не підвищує поживність їжі.

При схудненні краще зупинити увагу на виробах у вигляді пластин, отриманих на основі фруктози. У складі такого продукту є натуральне яблучне або ягідне пюре, пектинові речовини, желатин і агар. Зовні такий десерт виглядає не настільки привабливо, блідувато, але при цьому містить великі дози вітаміну С, не шкодить здоров’ю. Правда, такий продукт рідко зустрічається у продажу.

Мармелад — страва калорійне, але 1 шт. фігуру не зіпсує.

Для вживання при схудненні або під час дієти потрібно враховувати наступні правила:

  • є ласощі краще в першій половині дня, у крайньому випадку — не пізніше 18 годин.
  • Можна дозволити собі таке задоволення приблизно через годину після основного прийому їжі.
  • Вибирають десерт, не обсипаний цукром, з натуральним складом.
  • У день дозволяється з’їдати не більше 2-3 невеликих шматочків.

Корисний мармелад можна приготувати самостійно. Наприклад, із яблук. Фрукти треба помити, очистити від серцевини і шкірки. Потім уварити, протерти через сито і збити в блендері. Поживна цінність такого десерту — близько 100 ккал у 100 грамах. Для смаку рекомендовано додати трохи цукру. Правда, в цьому випадку калорійність підвищиться.

Користь та протипоказання

У складі натурального мармеладу багато цілющих речовин.

Дивіться також:  Скільки калорій в яєчні з добавками і без, харчова цінність, як зменшити калорійність смажених яєць

Їх роль в організмі людини складно недооцінити:

  • пектини активізують перистальтику кишечника, запобігають розвиток закрепів, виводять токсини і гальмують всмоктування шкідливого холестерину;
  • вітаміни А і представники групи покращують стан шкірних покривів, нігтів і волосся;
  • цукор підживлює енергією, допоможе відновитися після фізичних навантажень, покращує настрій і активізує мозкову діяльність;
  • агар поповнює нестачу йоду, желатин зміцнює кісткову тканину і знижує апетит;
  • вітамін С і мінерали підвищують імунітет, беруть участь в регенерації тканин.

Благотворний вплив продукту на здоров’я:

  • знижується ризик розвитку атеросклерозу;
  • поліпшується склад крові;
  • стабілізується гормональний фон;
  • нормалізується робота підшлункової залози і щитоподібної залози, печінки та нирок.

Негативні сторони вживання мармеладу:

  • Продукт з хімічними барвниками та ароматизаторами збільшує ризик розвитку злоякісних утворень, погіршує роботу ШКТ.
  • Речовини в складі десерту можуть викликати алергічну реакцію.
  • Солодкий мармелад не можна вживати при цукровому діабеті.
  • З обережністю необхідно використовувати його в раціоні при надмірній вазі й ожирінні.
  • Продукт з цукром руйнує зубну емаль і провокує карієс.

Мармелад — апетитний, дуже ніжний і приємний десерт. Різновидів такого ласощі існує надзвичайно багато, тому нескладно підібрати підходящу солодкість, щоб побалувати себе її чудовим смаком.