Скільки калорій в манго, вміст вітамінів, БЖУ, корисні властивості екзотичного фрукта для схуднення

Манго – тропічний фрукт, який має приємний смак і яскраво виражений аромат. М’якоть плоду досить солодка, тому багатьох цікавить, скільки калорій в манго.

Хімічний склад і харчова цінність

Манго має унікальний хімічний склад.

Серед основних речовин можна виділити:

  • мінерали (магній, кальцій, фосфор, цинк, селен, марганець);
  • вітамінний комплекс;
  • органічні кислоти;
  • поліфеноли;
  • цукор;
  • крохмаль.

При регулярному вживанні фрукт манго надає наступні позитивні ефекти на організм людини:

  • Нормалізує і прискорює обмін речовин.
  • Покращує сон.
  • Підвищує стресостійкість.
  • Зміцнює імунну систему.

Крім цього, лікарі відзначають, що вживання манго є хорошою профілактикою онкологічних захворювань. Для цього в день потрібно з’їдати до 300 г м’якоті фрукта.

Калорійність і БЖУ манго

Калорійність манго (свіжого) – 67 ккал на 100 р.

При цьому склад БЖУ наступний:

  • білки – 0,5 г;
  • жири – 0,4 г;
  • вуглеводи – 14,9 р.

Як бачимо, вуглеводів у фрукті досить велика кількість. Але фахівці все ж рекомендують його під час дієти. Вся справа в тому, що свіжий манго відноситься до продуктів з негативною калорійністю. На його переробку організм витрачає в кілька разів більше калорій, ніж знаходиться в м’якоті фрукта.

Манго мають різну вагу, тому точно визначити калорійність одного плоду дуже складно.

Середній фрукт дотягує до 350 р. Це означає, що в 1 шт. свіжого манго 235 ккал.

А ось в сушеному манго калорій значно більше. На 100 грамів продукту доводиться 314 ккал. Пояснюється це явище досить просто: під час технологічного процесу скибочки манго покривають великою кількістю цукрової карамелі, маслом та іншими речовинами, які збільшують термін придатності продукту.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Екзотичний фрукт містить масу корисних мікроелементів:

  • Бета-каротин. Багато фахівців вважають його справжнім «еліксиром молодості». Потрапляючи в організм, він частково перетворюється на вітамін A. Корисні властивості: виступає природним антидепресантом, відповідає за регенерацію клітин, покращує зір, захищає організм від передчасного старіння.
  • Вітамін C. Покращує імунітет, сприяє засвоєнню заліза, зміцнює капіляри. Максимальна кількість вітаміну C присутній у недозрілих плодах манго. У дозрілому фрукті його концентрація становить понад 40,4%
  • Вітаміни групи B. Сприяють нормалізації роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, поліпшують метаболізм, стабілізують рівень глюкози в крові.
  • Мідь. Це особливий фермент, який відповідає за засвоєння білків і вуглеводів, насичує клітини і тканини киснем.
Дивіться також:  Скільки калорій в яйці, білки, жири і вуглеводи, користь і шкода для організму

Цей фрукт особливо корисний в зимовий час, щоб підтримати імунітет і уникнути простудних захворювань.

Корисні властивості екзотичного фрукта для схуднення

Можна їсти фрукт під час схуднення? Дієтологи відзначають, що його калорійність (у свіжому вигляді) досить низька.

При цьому потрібно дотримуватися особливих правил:

  • В день з’їдати не більше 300 г м’якоті.
  • Їсти плоди бажано в першій половині дня (максимум до 15.00). Це обумовлено тим, що в манго міститься велика кількість цукру, який може не встигнути засвоїтися до сну, що призведе до появи жирових відкладень в області живота і стегон.
  • У манго практично відсутні білки. Без протеїнів у людини не буде достатньо сил і енергії. Саме тому дієтологи рекомендують їсти манго, запиваючи його молоком, або робити смузі. При цьому молоко бажано вибирати з найменшим відсотком жирності.

Користь манго під час схуднення незаперечна. Фрукт виконує ряд функцій:

  • покращує метаболізм;
  • нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • сприяє розщепленню жирів.

Цукати з манго при дієті їсти не рекомендується.

Протипоказання до вживання манго

У манго є ряд протипоказань.

Фрукт може завдати шкоди здоров’ю при наступних захворюваннях:

  • цукровий діабет (2,3 типу);
  • індивідуальна непереносимість фрукта;
  • гастрит;
  • загострення захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • діатез;
  • кропив’янка.

А також варто зазначити, що манго – сильний алерген.

Тому з великою обережністю його потрібно їсти вагітним, жінкам під час лактації та дітям до 3 років.

Манго вважається екзотичним фруктом, але на прилавках великих супермаркетів можна зустріти цілий рік. М’якоть плоду соковита, ароматна, має солодкий смак з легкими нотками кислинки.

Енергетична цінність манго не дуже висока, тому фрукт можна вживати під час дієти. Важливо при цьому дотримуватися рекомендації, які були наведені в статті.

Дивіться також:  Калорійність ролів, види, інгредієнти, харчова цінність страви

А ось від цукатів з манго краще відмовитися. Їх калорійність набагато вище, ніж у свіжого продукту. І також краще не додавати в щоденний раціон консервований манго. Його калорійність завищена, а корисних мікроелементів після технологічних процесів обробки залишається не дуже багато.