Скільки калорій в мандарині, харчова цінність, користь фрукта для організму

Немає, напевно, такої людини, якій би мандарини не нагадували про новорічні свята. Вживаючи смачний фрукт, практично ніхто не замислюється про його користь, хімічному складі і вже тим більше про те, скільки калорій в мандарині. Мало, хто знає, що батьківщиною цитрусового вважається Китай, однак зараз зустріти його можна практично в будь-якій країні. Завдяки цьому фрукт навряд чи вже вийде назвати екзотичним.

Хімічний склад і харчова цінність

Як і в інших цитрусових, у складі мандарина міститься велика кількість вітаміну С. Даний компонент не тільки зміцнює імунітет, але і прискорює загоєння ран, а також служить відмінною профілактикою порожнини рота від запальних процесів.

На 88 % цитрусові складаються з води. На харчові волокна припадає 1,9 %, білки – 0,8 %, жири – 0,2 %, вуглеводи – 7,5 %.

Фахівцями було відзначено велику кількість флавоноїдів в мандарині. Саме вони усувають вільні радикали, які позбавляють від зашлакованості організму. Вітамін В1 відповідає за обмінні процеси, сприяє омолодженню організму і відновленню клітин.

Також варто згадати, що до складу плодів входять:

  • вітаміни групи А;
  • клітковина;
  • вітамін Р;
  • органічні кислоти;
  • мінеральні солі;
  • пектин;
  • глікозиди;
  • фітонциди.

Скільки калорій в мандарині

Плануючи вживати цитрус, не забувайте, що до його складу входять такі компоненти, як сахароза, глюкоза і фруктоза. Незважаючи на це, калорійність мандарина не така вже й висока. На сьогоднішній день фахівцями розроблена спеціальна мандаринова дієта, за допомогою якої можна трохи знизити свої вагові показники.

Зверніть увагу, дієта, в основі якої лежать мандарини, підходить далеко не кожному. Цитрус вважається потужним алергеном і нерідко викликає алергічні реакції.

Калорійність фрукта безпосередньо залежить від того, в якому вигляді його вживати:

  • Свіжі мандарини. На 100 грамів продукту доводиться 33 ккал. В середньому 1 шт. фрукта важить від 30 до 100 грамів, отже, кількість споживаних калорій буде змінюватись від 12 до 38 одиниць. Під час переробки цитруса в організмі витрачається велике значення енергії, в результаті чого кількість отриманих калорій буде мати негативний показник. Зверніть увагу, що енергетична цінність вказана мандарина з шкіркою.
  • Мандарини в сушеному вигляді. В процесі сушіння фрукти стають більш солодкими, що призводить до підвищення рівня калорій. У 100 грамах продукту близько 230 ккал. Для дієтичного харчування такий продукт не підходить.
  • Свіжовичавлений мандариновий сік – для приготування використовується тільки м’якоть. Його калорійність практично нічим не відрізняється від свіжих плодів. В 100 г продукту міститься 38 ккал.
Дивіться також:  Скільки калорій в чайній ложці цукру, норма споживання продукту в день, користь і шкода

Вміст вітамінів і мікроелементів

До складу мандарина входять 6 основних вітамінів, які позитивно впливають на здоров’я організму:

  • Кислота аскорбінова – помічник нашого імунітету, є хорошою профілактикою респіраторних захворювань, позитивно впливає на стан шкіри, знижує ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи.
  • Вітаміни групи В – вони облают безліччю корисних властивостей, серед яких активну участь в обмінних процесах, впливають на роботу нервової системи, стимуляція діяльності ШКТ.
  • Ретинол – профілактика захворювань органів зору.
  • Філохінон – покращує згортання крові, допомагає формувати кісткову тканину.
  • Кальциферол – бере участь в обмінних процесах між мінералами, в першу чергу це стосується фосфору і кальцію.
  • Токоферол – впливає на рівень холестерину, бере участь в регенерації тканин.

Користь фруктів для організму

Не секрет, що мандарини багаті вітаміном С. В середньому в 1 шт. міститься близько 42 % даного компонента, що сприяє зміцненню імунітету. Вітамін необхідний для окислювально-відновних процесів, крім цього, він сприяє засвоєнню заліза. До числа інших корисних властивостей можна віднести:

  • Позитивний вплив на травну систему. Фрукт не тільки прискорює обмінні процеси, але і усуває дизентерію.
  • Одне з важливих властивостей мандарина – антибактеріальне, що робить його сік відмінним засобом для лікування шкірних захворювань.
  • Цитрус володіє кровоспинними властивостями.
  • З висушеної цедри можна готувати чай, який славиться своїми седативними властивостями.
  • З допомогою мандаринового відвару можна робити інгаляції, які вкрай необхідні під час респіраторних захворювань.

Якщо регулярно вживати мандарини, то це сприяє:

  • вгамування спраги, особливо під час підвищеної температури тіла;
  • профілактиці захворювань серцево-судинної системи;
  • зниженню рівня холестерину;
  • регулювання рівня інсуліну.

На сьогоднішній день, мандарин один з найбільш доступних фруктів. Незважаючи на те, що пік сезону припадає на зимові місяці, плоди можна придбати практично в будь-який час року.

Дивіться також:  Калорійність ролів, види, інгредієнти, харчова цінність страви