Скільки калорій в майонезі — домашньому та покупному, склад продукту, користь і шкода

Майонез — це популярний соус нашого часу. Хоча його і придумали давно, в таких кількостях, як сьогодні, людина майонез не споживав ніколи. Соус додають в більшість салатів, заправляють супи, кладуть при приготуванні піджарки, гуляшу та інших страв. А ви замислювалися про те, скільки калорій в майонезі? Якщо так, то ця стаття допоможе відповісти на це питання.

Хімічний склад і харчова цінність

Склад продукту простий. У нього входять яйця (курячі або перепелині), рослинна олія, гірчиця, або оцтова кислота лимонна, сіль і цукор. Ніби як все натуральне, а значить, корисне. Але як би не так! На заводах випускають майонез у виробничих масштабах, і замість яєць кладуть яєчний порошок в кращому випадку, а в гіршому — воду і загусники. Але не будемо відразу про погане, спробуємо розглянути хімічний склад і харчову цінність.

Майонез складається в основному з жирів (процентний вміст потрібно дивитися на упаковці, і воно може варіюватися від 50 до 80 м), потім йдуть вуглеводи, білки, зола і холестерин. Але, крім цього, є наступні речовини:

  • насичені жири;
  • поліненасичені жири;
  • мононенасичені жири;
  • замінні і незамінні амінокислоти;
  • вітаміни: А, Е, В1, В2, РР;
  • мінерали: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо.

Далі, розглянемо калорійність майонезу, вона залежить від жирності продукту.

Калорійність покупного і домашнього майонезу

Саме калорійне в майонезі — рослинне масло. Енергетична цінність даного продукту близько 900 ккал в 100 р. Звичайно, майонез не складається тільки з олії, в ньому присутні додаткові інгредієнти, кожен зі своєю калорійністю.

Так, в покупному соусі в середньому від 500 до 700 ккал на 100 г продукту. Погодьтеся, для дієти така добавка явно не годиться.

Дивіться також:  Скільки калорій в відвареної курячої грудки, харчова цінність

У домашньому майонезі енергетична цінність трохи нижче і становить в середньому 600 ккал.

Варто пам’ятати про те, що майонез «Легкий», «Дієтичний» та інший з подібною назвою, це отрута для організму! Справа в тому, що виробники, щоб знизити калорійність, додають до маслу воду, відмовляються від яєць. Але так як жири і вода — несмешиваемые продукти, доводиться використовувати загусники хімічного виробництва. Шлунок більш вдячно відгукнеться на велику порцію справжнього майонезу, ніж на мізерну «Легкого».

Але 100 г соусу за раз з’їсти просто нереально. Звичайно ж, якщо не вилити пачку на пельмені! І все ж здебільшого продукт використовується для заправки салату або супу, тому варто дізнатися, скільки калорій в столовій ложці майонезу. В 1 ст. л. вміщується приблизно 15 г соусу. Тобто до страви ви додасте близько 90-100 ккал, це пристойна кількість.

Краще використовувати сметану, вона смачніша, поживніше та корисніше, а ще менш калорійна.

Добова норма споживання

Пам’ятайте, що майонез — це жири, жири, і ще раз жири! Білків тут дуже мало, трохи більше вуглеводів і величезна кількість холестерину. У добу людині в середньому потрібно 3000 ккал для нормальної життєдіяльності, але ж не майонезом єдиним ми ситі.

Якщо упаковку в 100 г вилити в салат, то до страви ви додасте близько 700 ккал, а це майже чверть добової потреби, але ж є в салаті і інші компоненти. Щоб не наростити боки, краще взагалі відмовитися від майонезу або ж використовувати його не більше 1-2 столових ложок в день.

Людям з серцево-судинними захворюваннями також рекомендується вживати не більше 20-30 грам жирного соусу в день, так як в ньому багато холестерину. Даний компонент закупорює судини, утворюючи на них бляшки, що ускладнює перебіг захворювання.

Дивіться також:  Скільки калорій в свіжому помідорі, енергетична цінність, корисні властивості овочу

Користь і шкода продукту

Якщо розглядати продукт з медичної точки зору, то можна знайти масу позитивних моментів. Звичайно, отримати користь з соусу вдасться, якщо брати той, що приготований тільки з натуральних компонентів, без додавання «хімії». Чим же він корисний:

  • Збуджує апетит, нормалізує травлення. Всьому цьому майонез сприяє за рахунок здатності допомагати організму виділяти достатню кількість шлункового соку.
  • У складі є рослинна олія, воно збагачене вітамінами Е, F, бета-каротином, а все це просто необхідно для людини.
  • Соус сприяє швидшій засвоюваності їжі.
  • Лецитин, наявний у складі, благотворно позначається на ЦНС і роботі печінки.

Тепер про протипоказання:

  • Не рекомендований майонез для дитячого меню, для людей із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту, серця і судин, з ожирінням, гіпертонією, аритмією.
  • Навіть легкий майонез не допоможе скинути зайві кілограми, тому під час дієти від соусу краще зовсім відмовитися. А вибираючи між «Провансалем» і «Легким салатним», віддайте перевагу першому. Нехай у ньому й калорій більше, але менше шкідливих хімічних сполук.

Що стосується шкоди продукту, то тут все без секретів. Кожен повинен знати, що жири, нехай і рослинні, погано позначаються на загальному стані здоров’я, сприяють набору маси тіла, особливо шкідливий майонез для серця і кровоносної системи.

Готуйте соус самостійно вдома. Так, калорійність буде трохи менше, але зате ви будете знати, що в соусі немає хімічних добавок, консервантів, і використані тільки натуральні, свіжі інгредієнти.