Скільки калорій в лимоні, харчова цінність, корисні властивості та протипоказання

Природа дала людині все для його довголіття і здоров’я, потрібно тільки вміти користуватися такими дарами. Так, корисні властивості цитрусових можна перераховувати до безкінечності. Зупинимося, можливо, на самому яскравому представнику цього сімейства і дізнаємося, скільки калорій в лимоні, чим він корисний і як правильно його вживати в їжу.

Хімічний склад і харчова цінність лимона

Якщо розібрати хімічний склад лимона «по поличках», то виявиться, що фрукт на 87,8% складається з води. А що ж входить в інші 12,2%, роблячи фрукт таким корисним?

Склад «сухого залишку сонячного плода наступний:

  • органічні кислоти – 5,7%;
  • моно — і дисахариди – 3%;
  • харчові волокна – 2%;
  • зола – 1,5.

Органічні кислоти в цитрусових представлені лимонною кислотою, яка має широкий спектр застосування. Її можна зустріти в половині харчових продуктів (горезвісна Е330) завдяки здатності підсилювати смак і виступати натуральним консервантом. На людський організм ця складова фрукта чинить антиоксидантну дію, захищає нирки від утворення каменів і покращує метаболізм.

Яким би кислим не був лимон, до його складу входить цукор, а саме: фруктоза і сахароза, які засвоюються організмом легше звичайного рафінованої продукту.

Харчові волокна і зола (хоч їх зміст і мало) виконують роль своєрідної «щітки», яка допомагає очистити кишечник від шлаків і токсинів.

Калорійність і БЖУ фрукта

Оскільки цитрусові плоди вживають в їжу як з шкіркою, так і без неї, а в кулінарних рецептах часто кількість цього інгредієнта зазначено поштучно, розглянемо калорійність лимона для кожного з можливих варіантів:

  • для очищених плодів калорійність становить – 16 ккал/100 г;
  • для фруктів з шкіркою – 34 ккал/100 г;
  • у сушеному цитрусовому – 286 ккал/100 г.
Дивіться також:  Скільки калорій в смаженому яйці, БЖУ, користь і шкоду яєчні

Якщо врахувати той факт, що середній лимон важить 130 г, то без шкірки в ньому буде приблизно 21 ккал, а разом з нею – 44 ккал.

Що стосується енергетичної цінності фрукта, то в 100 грамах лимонів міститься:

  • вуглеводів – 3 г;
  • жирів – 0,1 г;
  • білків – 0,9 р.

Цікавий факт: у 2013 році в Ізраїлі виростили найбільший у світі лимон вагою п’ять кілограмів. Білки, що містяться в ньому, важили 45,5 г, жири – 5,5 м, а вуглеводи – 145 р. Калорійність цього диво-фрукта становила 810 ккал.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Всім з дитинства втовкмачували, що лимони корисні завдяки великому вмісту вітаміну C. Проте існують інші овочі і фрукти, в яких вміст аскорбінової кислоти вищий, ніж у цитрусових, наприклад, чорна смородина або болгарський перець.

Насправді цінність лимонів полягає в поєднанні важливих для людського організму вітамінів і мікроелементів. Такий «букет» корисних речовин важко зустріти в інших продуктах харчування.

Вітамінний склад фрукта представлений:

  • каротином (вітамін А), який покращує зір, здатність чинити опір інфекціям і уповільнює старіння;
  • вітаміни групи В (в тому числі і фолієвою кислотою), благотворно впливають на білковий і жировий обмін, нервову систему, імунітет і загальний тонус організму;
  • вітамін РР, який відповідає за функціонування кровоносної системи;
  • вітаміни Е і С, що перешкоджає окисними реакціями в організмі і поліпшує засвоєння інших корисних речовин.

Що стосується мінеральних речовин, то лимон є рекордсменом за вмістом калію (163 мг/100 г), кальцію (40 мг/100 г), фосфору (22 мг/100 г), а також магнію, натрію, заліза і міді. Без цих мікроелементів неможливо нормальне функціонування людського організму.

Добова норма споживання продукту

Знаючи, скільки калорій в лимоні, можна не турбуватися, що цей фрукт може стати причиною ожиріння. Але велика концентрація корисних речовин робить його ліками в малих дозах, але здатна перетворити на отруту при надмірному вживанні.

Дивіться також:  Скільки калорій в шоколаді різних видів і сортів, корисні й шкідливі властивості продукту

Дорослим людям (вагою до 80 кг) рекомендується вживати в їжу не більше 80 мл свіжовичавленого лимонного соку або ½ частину плоду середнього розміру. Якщо стрілка ваг перевалює за вісімдесят кілограмів, то кількість фруктів у раціоні можна збільшити до 1 шт.

Корисні властивості та протипоказання

Вживання лимонів здатне благотворно позначиться на здоров’ї та загальному стані організму, зокрема:

  • цитрусові – прекрасний засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, оскільки здатні значно зміцнити імунітет;
  • здатність лимона очищати організм від токсинів і прискорювати метаболізм допоможе схуднути;
  • вживання плодів дозволить знизити рівень холестерину і запобігти багато захворювань судин і серця;
  • сонячний цитрусовий плід ефективно зніме втому, зарядить енергією і поліпшить настрій;
  • мінеральний склад фрукта благотворно впливає на стан кісток, шкіри і нігтів.

Незважаючи на величезну користь, є ряд протипоказань, при яких слід обмежувати вживання в їжу лимонів або повністю відмовитися від них.

Так, плоди можна вживати при наступних станах:

  • людям з алергічними реакціями на цитрусові і при їх індивідуальної непереносимості;
  • дітям до трьох років і жінкам у період лактації;
  • пацієнтам з виразковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також гастритами і панкреатитами.

Всім, кому пощастило насолодитися смаком і користю лимонів, варто пам’ятати, що лимонна кислота руйнівно діє на зубну емаль, тому після вживання в їжу цитрусових слід прополоскати рот звичайною водою.