Скільки калорій в курячому бульйоні, БЖУ, як зменшити калорійність продукту

Рідкі відвари з м’яса птиці популярні і як самостійне блюдо, і основа для супу, борщу. Дізнатися, скільки калорій в курячому бульйоні, прагнуть багато тих, що худнуть. Продукт дуже корисний, навіть володіє лікувальними і профілактичними властивостями, але при неправильному приготуванні може додати кілька сантиметрів на талії.

Хімічний склад і харчова цінність

Бульйон з курки найбільш часто використовується в дієтичному харчуванні. М’ясо птиці доступно всім верствам населення, легко перетравлюється, має високу поживну цінність. Після приготування курки без солі, прянощів і овочів, у воду переходить певний набір речовин.

Всього в 100 грамах курячого бульйону міститься близько 4 г білка. В амінокислотному складі переважають аспарагінова кислота, лізин, лейцин, аргінін, ізолейцин, аланін, валін. Білкові молекули, що містяться в філе (іншої частини тушки), при нагріванні денатурують, частково переходять у бульйон, легше засвоюються організмом.

М’ясо птиці містить в основному білок, і також є дуже небагато сполучної і жирової тканини.

Субпродукти, крила, ніжки можна використовувати для приготування наваристого супу, борщу. Проте в бульйоні з таких частин курки є мале білка, відзначаються низькі поживні і дієтичні властивості такого відвару.

Жиру в курячому бульйоні – близько 3 грамів. Основна частина ліпідів зосереджена під шкірою, а в пісному курчаті його всього лише 5%. В складі переважають корисні для організму жирні кислоти: насичені, мононенасичені і поліненасичені. Якщо стара курка, то цього компонента більше, а склад менш сприятливий для здоров’я людини.

Вуглеводів в курячому бульйоні — від 0,3 до 0,4 р. В основному це моно — і дисахариди, крохмалисті речовини.

Вітаміни в 100 г бульйону:

  • А — 0,01 мг;
  • В1 — 0,06 мг;
  • В2 — 0,17 мг;
  • В6 — 0,35 мг;
  • пантотенова кислота — 0,16 мг;
  • З — 0,99 мг;
  • Е — 0,3 мг.
Дивіться також:  Скільки калорій в вершковому маслі, харчова цінність, вітаміни і мікроелементи, користь і шкода для організму

Бульйон з курки містить велику різноманітність мінеральних компонентів. Кількість макро — та мікроелементів залежить від харчування, вигулу, породи птиці.

Мінеральні компоненти (на 100 г курячого бульйону):

  • калій — 190 мг;
  • фосфор — 178 мг;
  • натрій — 100 мг;
  • магній — 30 мг;
  • кальцій — 11 мг;
  • залізо — 1,4 мг.

Хімічний склад і харчова цінність бульйону залежать від об’єму води, в якій відварювали всю тушку або тільки частину курки, віку птиці, приготування з шкірою або без такої, інших умов. Допустимо орієнтуватися на середні показники.

Калорійність і БЖУ курячого бульйону

Енергетичну цінність можна визначити, склавши калорійність інгредієнтів бульйону і поділивши на масу всього розчину. Часто користуються спрощеною формулою, запропонованої дієтологами. Потрібно помножити енергетичну цінність курятини в рідкої складової страви на коефіцієнт 0,9. Найбільш точне значення виходить, якщо воду і м’ясо взяти в рівних співвідношеннях.

При відварюванні 1 кг курячих стегенець в 1 л питної рідини виходить страва з калорійністю близько 176 ккал (на 100 г). Цей же показник для філе становить близько 102 ккал. Стільки енергії отримає організм, якщо з’їсти бульйон разом з м’ясом птиці.

Щоб визначити калорійність курячого бульйону, слід вирахувати із показника енергетичної цінності сирого компонента цей же індекс м’яса після варіння. Далі потрібно помножити отримане значення на масу продукту, поділену на вагу води, взятої для бульйону. Або з розрахованої його калорійності разом з м’ясом відняти енергетичну цінність готового філе.

Для бульйону з курячих окостів показник становить близько 10,5 ккал. Калорійності подібної їжі, приготованої з шматка м’яса без кісточок — 7 ккал (на 100 г продукту). Енергетична цінність 100 г рідкого становить з різних частин курки варіюється від 7 до 68 ккал. На білки припадає в середньому 33%, жири — до 65%, на вуглеводи близько 3% калорійності.

Дивіться також:  Скільки калорій в хлібі різних сортів, харчова цінність продукту, користь і шкоду для організму

Добова норма споживання

При вживанні 100 г курячого бульйону організм отримує 5,3% добової норми білків, 5,6% жирів і всього 0,2% вуглеводів. Скільки пити корисного відвару з м’яса птиці, залежить від бажаної ситості харчування. Можна орієнтуватися на середній показник 50 ккал/100 р. Це кількість продукту забезпечить організму 2,6% добової норми (2000 ккал).

Способи зменшення кількості калорій в продукті

Енергетичну цінність бульйону можна знизити різними способами. Досить зняти шкіру і підшкірний жир з тушки або її частини. Через 20 хвилин після початку відварювання слід першу воду разом з піною злити, м’ясо помити під проточною водою. Потім можна варити до готовності.

Існує кілька кулінарних правил, про які необхідно пам’ятати. Для отримання смачного бульйону філе або інші частини тушки опускають в холодну воду. Щоб забезпечити максимальний смак саме м’яса птиці, оброблену частину опускають в окріп. Шматочок цибулю разом з лушпинням додають в бульйон для освітлення, зниження жирності, додання страві більш красивого кольору.

Куряче філе при довгому відварюванні виходить жорстким на смак. І також не рекомендується занадто тривалий час піддавати термічній обробці м’ясо на кістці. З суглобів виділиться желатин, вийде холодець.

Користь для схуднення

Продукт можна вживати тим, хто прагне знизити енергетичну цінність їжі без шкоди для білкової, вітамінної та мінеральної складової раціону. Найменш калорійна частину курки — філе. Даний продукт найкраще підходить для дієтичного харчування. Відвар з курячої грудки навіть на кістки і з шкірою менш багатий жиром, ніж ціла тушка.

Ситний і малокалорійний продукт корисний для тих, що худнуть. Бульйон можна використовувати в якості першої страви, вгамовує голод і не завдають шкоди фігурі. Організм отримує амінокислоти, жирні кислоти, вітаміни і мінеральні речовини, але не надлишок калорій.

Дивіться також:  Скільки калорій в білому хлібі, вміст вітамінів і мікроелементів, який вид корисніше для організму