Скільки калорій в куразі, вміст вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, корисні властивості сухофрукта

Фрукти корисні не тільки в свіжому, але і в сушеному вигляді, за рахунок видалення вологи в них збільшується кількість вуглеводів. Скільки калорій в куразі, важливо знати при складанні денного раціону, дієти або спортивного харчування.

Хімічний склад і харчова цінність

Курагою називаються висушені половинки абрикосів.

Харчова цінність продукту зумовлена високим вмістом вітамінів і мінеральних речовин.

Більша частина корисних елементів зберігається в сухофруктах при дотриманні технології приготування. Якщо курагу готують із застосуванням оксиду сірки та інших консервантів, харчова цінність для організму помітно знижується.

Для отримання якісного продукту абрикоси сушать у природних умовах, на сонці, отримуючи з 3-4 кг свіжих плодів 1 кг кураги. Висушені фрукти містять незначну кількість білків і багато вуглеводів, харчові волокна, органічні кислоти, мінеральні солі і вітаміни.

Скільки калорій в куразі, БЖУ

В абрикосах міститься приблизно в 5 разів більше калорій, ніж у свіжих абрикосах. Тому людям із зайвою вагою або цукровим діабетом бажано обмежувати споживання цих сухофруктів.

Калорійність кураги (100 г) складає 241 ккал.

БЖУ 100 г продукту:

  • білки – 3,4 м;
  • жири – 0,5 г;
  • вуглеводи – 63 р.

Основна частина вуглеводів представлена глюкозою (33 г), решту приблизно порівну ділять фруктоза, сахароза і клітковина. Звичайна курага, 1 шт. близько 3 см завдовжки, важить 5 грам.

Вміст вітамінів, мікроелементів

В абрикосах міститься комплекс вітамінів і мінералів, необхідних людині для нормальної життєдіяльності. Так, 100 г продукту містить 70% добової норми бета-каротину і 146% кремнію.

Інші вітаміни і мінерали в процентному вмісті від добової потреби:

  • вітамін А – 65%;
  • тіамін – 1%;
  • рибофлавін – 3,6%;
  • холін – 2,8%;
  • пантотенова кислота – 14%;
  • піридоксин – 8,5%;
  • фолати – 3,5%;
  • аскорбінова кислота – 1%;
  • альфа-токоферол – 37%;
  • біотин – 2%;
  • філохінон – 2,6%;
  • вітамін РР – 16%;
  • калій – 39%;
  • кальцій – 9%;
  • магній – 12%;
  • натрій – 1,3 %
  • сірка – 5%;
  • фосфор – 10%;
  • йод -2%;
  • залізо – 18%;
  • кобальт – 84%;
  • марганець – 9%;
  • мідь – 27%;
  • молібден – 17%;
  • селен – 4%;
  • хром – 118%.
Дивіться також:  Скільки калорій в рисі вареному на воді і молоці, калорійність різних сортів, БЖУ, користь рисової каші

Знаючи хімічний склад кураги, можна описати корисну дію на організм. Наприклад, хром, якого багато в продукті, бере участь у регуляції рівня глюкози в крові, посилює вплив інсуліну. Отже, вживання 100 грам кураги сприяє профілактиці цукрового діабету.

Корисні властивості сухофрукта для організму

Сухофрукти прекрасно зміцнюють організм, допомагають протистояти інфекціям. У них міститься багато мінералів і вітамінів, відповідальних за регуляцію важливих природних процесів. Особливо багато в куразі бета-каротину, який відповідає за здоров’я очей і міцну імунну систему.

Захворювання, при яких курага принесе користь:

  • авітаміноз;
  • ослаблений імунітет;
  • серцево-судинні порушення;
  • запори;
  • гіпертонія;
  • захворювання нирок і щитовидної залози;
  • анемія;
  • проблеми з печінкою.

Курага здатна виводити з кишечника шлаки завдяки великій кількості клітковини. При запорах корисно є кілька половинок кураги на ніч, розмочивши їх попередньо в окропі.

Сухофрукти добре втамовують голод, вони є чудовою заміною цукерок та інших солодощів, швидко відновлюють працездатність, додають бадьорості та сили. З-за високої калорійності курагу не рекомендують їсти у великій кількості людям, що страждають різними стадіями ожиріння. Але для нормалізації ваги і схуднення корисно проводити розвантажувальні дні на одній куразі. Для цього близько 0,5 кг сухофруктів ділиться на 5 прийомів їжі. Під час дієти, крім кураги, вживають лише трав’яний чай без цукру і чисту воду.

Протипоказання до вживання кураги

Небажано вживати курагу людям, страждаючим виразковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Вона може викликати біль в епігастральній області і здуття. З обережністю потрібно їсти солодкі сухофрукти людям, що страждають від цукрового діабету. Велика кількість глюкози в куразі може завдати шкоди, викликати напад гіпоглікемії.

Особливо небезпечний для здоров’я продукт, виготовлений із застосуванням діоксиду сірки, консервантів і барвників.

Дивіться також:  Салат «Мітла» для очищення кишечника і схуднення – 5 рецептів, як приготувати, калорійність страви

Ці речовини надають сухофруктам привабливий яскраво-жовтий колір і блиск. Але при тривалому вживанні в їжу накопичуються в організмі людини, викликаючи алергію і захворювання легенів. Особливо небезпечне вживання такої кураги для маленьких дітей – на шкірі можуть з’явитися висипання, підніметься температура тіла.

При покупці необхідно цікавитися, де виготовлявся продукт, яким способом. Можна понюхати сушені абрикоси, якщо чути неприємні сторонні запахи сірки або гуми, краще утриматися від їх придбання.