Скільки калорій в квашеній капусті, вміст вітамінів і мікроелементів, користь для організму

Квашена капуста вважається національним блюдом в китайської, німецької та російської кухні. Рецептом її приготування вже не одна сотня років, але цей продукт залишається популярним і улюбленим. Скільки калорій в квашеній капусті, яку безсумнівну користь приносить організму її вживання — про це і не тільки піде мова в наступному матеріалі.

Хімічний склад і харчова цінність

Визначити цінність улюбленого страви без попереднього аналізу хімічного складу продукту практично неможливо.

Розглянемо співвідношення нутрієнтів, розраховане на 100 грам готового до вживання овоча:

  • вода – 87,414 г;
  • харчові волокна – 3,891 г;
  • зола – 0,816;
  • моно — і дисахариди – 4,998 г;
  • крохмаль – 0,181 г;
  • полінасичені жирні кислоти – 0,092 г;
  • органічні кислоти – 1,511 р.

З’їдаючи всього 100 до квашеної капусти можна отримати 20% від необхідної добової норми клітковини (харчових волокон), яка допоможе м’яко очистити кишечник від шлаків і налагодити його перистальтику.

Скільки калорій в квашеній капусті

Квашена капуста – дивовижний продукт, який володіє негативною калорійністю, оскільки організм витрачає на її засвоєння енергії значно більше, ніж отримує в результаті вживання. Така властивість крестоцветного овоча варто знати всім, хто бажає «правильно» схуднути.

Оскільки рідко приготованим квашеним способом овоч їдять окремо, а частіше поєднують з морквою, цибулею та олією, розглянемо калорійність та енергетичну цінність кожного з можливих варіантів:

Калорійність, ккал/100 г Енергетична цінність, %
білки жири вуглеводи
Квашена капуста 27 1,6 0,1 5,2
Квашена капуста з морквою 32 1,3 0,1 4,63
Квашена капуста з рослинним маслом і цибулею 61,2 1,6 4,5 5,3
Квашена капуста з рослинним маслом 61 1,6 4,5 5,3

Вміст вітамінів і мікроелементів

Низька калорійність продукту виступає контрастом того «пишного букету» вітамінів і мікроелементів, якими він багатий.

Дивіться також:  Скільки калорій в ізюмі різних сортів, вітаміни і мікроелементи, корисні властивості сухофруктів

Серед першого ряду слід зазначити, що в квашеному овоче досить багато вітаміну С, практично всі елементи групи В (В1, В2, В5, В6, В9). Фолієва кислота (вітамін В9) бере участь в утворенні нових клітин, тому робить квашену капусту просто безцінною для вагітних жінок, особливо, враховуючи здатність подібної капусти зменшувати прояви токсикозу.

І також у ній містяться вітаміни К, РР і U. Останній є «візитною карткою» квашеного овоча, оскільки повністю руйнується при нагріванні.

Серед мікроелементів, які в надлишку містить така закуска, необхідно відзначити калій, кальцій, цинк, селен, залізо, йод, фосфор і натрій.

Добова норма споживання продукту в таблиці

Квашена капуста багата вітамінами і мікроелементами, які взимку інакше як з белокочанного компонента наші предки не могли отримати. Здається, що такий корисний продукт можна включати в свій раціон всім без винятку в необмежених кількостях, але і тут необхідно дотримуватися помірності.

Так, вживання кислої їжі, до якої відноситься капуста, слід виключити пацієнтам з виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки. Оскільки кухонна сіль є основним консервантом в процесі приготування, то її надлишок в раціоні спричиняє затримку рідини і проблеми з серцем і судинами. Не рекомендується давати квашені і мочені фрукти і овочі дітям молодше 5 років.

Абсолютно нешкідливим вважається вживання кислої капусти двічі на тиждень по 100 р.

Для досягнення результатів, орієнтованих на зменшення симптомів якого-небудь захворювання або його запобігання, слід дотримуватися норм, наведених у таблиці:

Щоденна норма споживання
Для забезпечення повноцінної життєдіяльності дорослого, практично здорової людини Від 100 до 150 г щодня
Для зниження рівня цукру в крові (діабет другого типу) 100-120 г на день
Для зменшення ризику онкології легенів і простати за 100 м до 3 разів на тиждень
Під час лікування бронхіальної астми 500 г щодня
Для поліпшення чоловічої потенції 300 г на добу
Для антипаразитарної терапії по 100-200 г 2-3 г на день
Дивіться також:  Скільки калорій на виноград різних сортів, корисні властивості ягід, можна їсти при схудненні

Корисні властивості для організму

Вітаміни і мікроелементи, якими багата квашена капуста, обумовлюють її воістину чудодійні і дуже корисні для організму властивості:

  • Сквашивание свіжого овоча відбувається в результаті життєдіяльності кисломолочних бактерій, які, потрапляючи з їжею в шлунок, нормалізують флору всього шлунково-кишкового тракту.
  • Квашена капуста є джерелом вітаміну С (аскорбінова кислота), що підтримує захисні функції організму на належному рівні. Всього двісті грамів хрусткого салату покриють половину добової норми цього елемента.
  • Кальцій і антиоксиданти, що входять до складу продукту, зміцнюють кістки і підтримують їх зростання, а також перешкоджають запальних процесів в суглобах і м’язах.
  • Пробіотики, яких в надлишку в квашеної закуски, допомагають знизити рівень холестерину і нормалізувати в крові цукор, що служить хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.
  • Глюкозинатол і бактерії Lactobacillus plantarum в квашеному овоче сприяють відновленню клітин і очищенню організму, що також допомагає в боротьбі з раком на його початкових стадіях.
  • Показано використовувати хрустке квашене страву, як гарнір до м’яса, оскільки вітамін В6, що міститься в капусті, забезпечить засвоєння білка, а також сприятливо позначиться на стані нервової системи, шкіри, волосся і нігтів.

На закінчення необхідно відзначити, що для отримання максимальної користі з продукту, не можна допускати замерзання квашеної капусти або її нагрівання, які зменшують вміст або повністю руйнують всі вітаміни, у надлишку присутні в цьому чудовому столі.